Tijdens de opleiding

Tijdens deze opleiding doe je veel praktijkervaring op. Je maakt bijvoorbeeld een jaarverslag voor een mkb-bedrijf. Hierbij ga je zelfstandig en proactief te werk. Daarnaast loop je stage.

Inhoud van de opleiding Finance & Control

In het eerste studiejaar volg je een brede propedeuse, samen met studenten van de opleidingen Accountancy en Finance, Tax & Advice. Je stelt een financieel plan op voor een klein bedrijf, geeft financieel advies aan een ondernemer en leert de basis van een betrouwbare financiële administratie. Je volgt vier onderwijseenheden die het fundament vormen van je opleiding. Hierin leer je de fijne kneepjes van communicatie en onderzoek.

Modules

De modules van het eerste jaar gaan over bijvoorbeeld bestuurlijke informatieverzorging en economie, financiële calculaties en het opstellen van een bedrijfsplan. Deze modules sluiten mooi aan op de praktijk: de inhoud is gebaseerd op vragen vanuit het beroep van de controller.

Vanaf het tweede jaar ligt de focus steeds meer op het onderzoeken van complexe financiële vraagstukken en het inrichten van een financiële administratie. Ook onderwerpen als externe verslaggeving, management accounting en management control komen aan de orde. Binnen deze modules leer je hoe je de resultaten van je onderzoek kunt vertalen naar een goed advies. Dit presenteer je vervolgens aan je medestudenten.

In het tweede halfjaar loop je 20 weken stage in een bedrijf, dat je zelf kiest. In deze 20 weken, werk je drie dagen per week bij je stagebedrijf en de overige twee dagen ga je naar school voor het vak Data Analytics. Voor dit vak voer je binnen het bedrijf opdrachten uit.

Het derde jaar bestaat vooral uit verdiepende vakken, bijvoorbeeld over bedrijfswaardering in een maatschappelijk verantwoorde context en met aandacht voor corporate governance.

In het vierde jaar heb je een halfjaar vrije ruimte. Deze periode vul je in met een keuzeprogramma: een minor. Je kunt je minor volgen bij Hogeschool Utrecht, maar ook bij een andere hogeschool of universiteit. Misschien lonkt het buitenland wel? Ook kan je binnen dit halfjaar een pre-master volgen, zodat je na je afstuderen direct kunt instromen in een universitaire master.

In het tweede halfjaar, rond je je opleiding af met een onderzoek bij een organisatie waar je 20 weken stage loopt. Over dit onderzoek schrijf je een onderzoeks- en adviesverslag.

 • 70%Praktijk
 • 30%Theorie

Contact

20
uur per week
 • 75%individueel werk
 • 25%Groepswerk

Zelfstudie

15
uur per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  Tijdens de opleiding Finance & Control krijg je onder meer te maken met de volgende lesvormen:

  • werkcolleges
  • projecten
  • gastcolleges
  • bedrijfsbezoeken
  • coaching
  • intervisie

  Een studievak rond je af met een toets. Dit kan een tentamen zijn, maar ook een verslag of een assessment. Je afstudeerproject sluit je af met een scriptie, een presentatie met verdediging en een verslag over je persoonlijke ontwikkeling.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

  Tijdens je opleiding werk je in een leerteam onder begeleiding van jouw leerteamcoach. In je leerteam werk je samen met medestudenten aan met name persoonlijke leerdoelen.

  Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding Finance & Control? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 700 tot € 900 kwijt.

  Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 45 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

  Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids.

  Waarom Finance & Control studeren bij de HU?

  • Innovatiekracht door business-data

   Een controller werkt steeds meer met nieuwe technologie en big data. Daarom besteedt de opleiding hier veel aandacht aan.

  • Intensieve samenwerking met bedrijfsleven

   De opleiding werkt veel samen met het bedrijfsleven. Zo ga je al tijdens je opleiding op bezoek bij bedrijven uit de financiële sector.

  • Brede propedeuse

   Het eerste jaar krijg je een brede basis: je studeert samen met studenten van Accountancy en Finance, Tax & Advice.

  Heb je nog vragen?