Tijdens de opleiding

Je maakt direct kennis met de wereld van de chemische procestechnologie en de chemie. Naast de theorie en de praktijk op school doe je ook ervaring op met projecten en stages, waarbij opdrachten vanuit bedrijven een belangrijke rol spelen.

Inhoud van de opleiding chemische technologie

In het eerste jaar volg je samen met studenten Chemie de basisvakken van chemische technologie en chemie. Wil je na dit jaar liever overstappen? Dan is het mogelijk om zonder studievertraging te switchen naar Chemie. Vanaf het tweede jaar leiden we je op tot een chemisch technoloog die processen ontwerpt, optimaliseert en duurzaam maakt. Je gaat aan de slag in onze moderne labs waar we werken met de meest geavanceerde apparatuur. Je krijgt les in kleine groepen van docenten met veel praktijkervaring.

Tijdens de opleiding doe je veel opdrachten voor en samen met bedrijven. Stage lopen en afstuderen kun je zowel in Nederland als in het buitenland doen.

Je start het jaar met de basiskennis chemie en procestechnologie. Daarbij krijg je ondersteunende vakken, zoals statistiek en wiskunde. Je gaat, na de theorie, ook direct het lab in. Tijdens de praktijklessen leer je diverse apparatuur te bedienen en leer je aan apparatuur te rekenen.

Vakken jaar 1

Dit programma is specifiek voor studenten chemische technologie. Je gaat dieper in op de procestechnologie, diverse chemische installaties (bijvoorbeeld filtratie en destillatie apparatuur), reactiekinetiek (hoe snel reageren stoffen met elkaar?) en stroming van vloeistoffen en warmte. Wat je geleerd hebt, breng je ook direct in de praktijk tijdens de experimenten en projecten in de proceshal.

Vakken jaar 2

In het eerste semester van het derde jaar loop je stage bij een bedrijf om je kennis van de chemische technologie in praktijk te brengen. In het tweede semester doe je een project bij een bedrijf en leer je hoe je een fabriek doorrekent. Natuurlijk heb je daarnaast ook nog enkele theorievakken en practica op school.

Stage

Tijdens de stage maak je kennis met een voor de opleiding Chemische Technologie relevant bedrijf. Je kunt stage lopen in Nederland of in het buitenland. In het verleden hebben studenten bijvoorbeeld stages gedaan in Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Je leert je opgedane kennis toe te passen in de praktijk en je krijgt een beeld van de functies die je later kunt gaan vervullen. De opdrachten zijn vaak gericht op het verduurzamen van de procesindustrie.

Voorbeelden van stage-opdrachten:

 • Een methode ontwikkelen om verschillende polymeren in gerecycled plastic van elkaar te scheiden zodat deze beter hergebruikt kunnen worden.
 • Een slecht werkende centrifuge moet worden vervangen in een chemische fabriek: Welke mogelijkheden zijn er, wat is de meest duurzame optie in het proces en waarom?
 • Onderzoeken hoe je grote hoeveelheden van een bestrijdingsmiddel in poedervorm het veiligst kunt transporteren binnen de fabriek en kunt verpakken.
 • Het beschrijven van het proces in een waterzuiveringsreactor met  een wiskundig model (modelleren), zodat de procesoperators efficiënter en duurzamer gebruik kunnen maken van de chemicaliën.

Het eerste halfjaar vul je zelf in. Je kunt bijvoorbeeld een minor volgen binnen of buiten de HU, extra ervaring opdoen in het bedrijfsleven of je voorbereiden op een vervolgstudie aan de universiteit. Je sluit je studie af met een afstudeerstage van een half jaar. Je voert dan een afstudeeropdracht uit voor een bedrijf of instelling in Nederland of het buitenland. Aan het einde lever je een afstudeerverslag in en verdedig je je afstudeerwerk tijdens een afstudeerzitting.

Vakken jaar 4
Tijdens de opleiding Chemische Technologie: voorbeeld van een lessituatie
 • 40%Praktijk
 • 60%Theorie

Contact

12
uur per week
 • 30%individueel werk
 • 70%Groepswerk

Zelfstudie

24
uur per week
Studie in cijfers

Overige informatie

Je volgt tegelijkertijd met theorielessen ook praktijklessen.. Dit zijn de lesvormen tijdens de opleiding Chemische Technologie:

 • hoor-/werkcolleges
 • practica
 • groepsopdrachten
 • stages

Toetsing vindt plaats door middel van schriftelijke en online tentamens, verslagen en presentaties.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU honourstraject. Je kunt een volledig programma kiezen of zelf met een idee komen. Met het HU honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Het Process Technology Talent Program (PTTP)  is een landelijk honoursprogramma speciaal voor studenten chemische technologie. Dit geeft mooie kansen om jezelf verder te ontwikkelen en bij veel bedrijven ‘in de keuken’ te kijken. Om hieraan deel te mogen nemen, moet je solliciteren en voldoen aan aanvullende eisen.

Tijdens je hele opleiding heb je een persoonlijke begeleider. Met je begeleider bespreek je je studievoortgang, hoe het persoonlijk met je gaat en de keuzes die je tijdens je studie zult maken.

Je betaalt wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld. Om voor wettelijk collegegeld in aanmerking te komen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Ben je benieuwd wat jij aan wettelijk collegegeld betaalt? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Reken daarnaast ook op een extra bedrag voor Outdoor, boeken en andere lesmaterialen.

Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar, heb je minimaal 50 studiepunten nodig. Haal je dit niet, dan kun je niet verder met de opleiding.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle belangrijke regelingen en afspraken in de studiegids. Bekijk de studiegids.

Studeren bij de HU

 • Moderne proceshal en apparatuur

  Tijdens je studie doe je veel experimenteel werk in de proceshal en laboratoria met moderne apparatuur.

 • Persoonlijk en gezellig

  Je krijgt persoonlijke begeleiding tijdens je opleiding chemische technologie voltijd. Je kent de docenten en je medestudenten snel bij naam.

 • Enthousiaste docenten

  Er is een goede mix van jonge en ervaren docenten, die veel contacten bij verschillende bedrijven hebben.

"Alles wat je leert tijdens de theorie kan je meteen in de praktijk toepassen"

Vera Verhoeven (18) Eerstejaars student Chemische Technologie
Student Chemische Technologie Sherry Sargany

"Hogeschool Utrecht biedt veel uitdagingen aan om het maximale uit je te halen"

Sherry Sargany (20) tweedejaars student
David Boss

"Ik kan met deze opleiding nog elke kant op "

David Boss (20) derdejaars student