Tijdens de opleiding

Vanaf dag 1 zit je midden in de wereld van chemische procestechnologie en chemie. Dat doe je in een afwisselende leeromgeving waarbij je theorie op school en thuis leert, en praktijklessen op school volgt. Daarnaast werk je veel in groepjes aan projecten voor en door het bedrijfsleven en breid je je ervaring uit tijdens (buitenlandse) stages. 

Inhoud van de opleiding Chemische Technologie

Natuurlijk wil je weten wat je in de praktijk gaat doen. Daarom per jaar een handige overzicht.

Het eerste jaar leer je samen met studenten Chemie de basis van chemie en procestechnologie. Ook krijg je ondersteunende vakken, zoals statistiek en wiskunde en ga je aan de slag in de moderne laboratoria. Daar leer je diverse apparatuur te bedienen en eraan te rekenen. 

Wil je na dit jaar liever overstappen naar de studie Chemie? Dat kan zonder vertraging.

Vakken jaar 1

Vanaf het tweede jaar leiden we je op tot chemisch technoloog die processen ontwerpt, optimaliseert en verduurzaamt.. Je gaat dieper in op de procestechnologie, leert te werken met chemische installaties (bijvoorbeeld filtratie-- en destillatie- apparatuur), reactiekinetiek (hoe snel reageren stoffen op elkaar?) en stroming van vloeistoffen en warmte.

Je brengt het geleerde ook gelijk in de praktijk tijdens experimenten in onze moderne labs. Goed om te weten: je krijgt les in kleine groepen van docenten met veel praktijkervaring. 

Vakken jaar 2

In het eerste semester van het derde jaar loop je stage bij een bedrijf om je kennis van de chemische technologie in praktijk te brengen. Dit kan in Nederland of in het buitenland. Veel van de opdrachten zijn gericht op het verduurzamen van de procesindustrie.

In het tweede semester doe je een project bij een bedrijf en leer je hoe je een fabriek doorrekent. Natuurlijk heb je daarnaast ook nog enkele theorievakken en praktijklessen op school. Meer informatie over mogelijke stageplekken lees je in de opleidingsbrochure.

Het eerste halfjaar kies je zelf of je een minor wilt volgen binnen of buiten de HU, extra ervaring wilt opdoen in het bedrijfsleven of je gaat voorbereiden op een vervolgstudie aan de universiteit. Het tweede deel van het jaar sluit je af met een afstudeerstage van een half jaar. Je voert dan een opdracht uit voor een bedrijf of instelling in Nederland of het buitenland. Als onderdeel van je stage lever je een afstudeerverslag in die je verdedigt tijdens een zitting. Gehaald? Dan heb jij het diploma voor chemisch technoloog in the pocket! 

Vakken jaar 4
Tijdens de opleiding Chemische Technologie: voorbeeld van een lessituatie
 • 40%Praktijk
 • 60%Theorie

Contact

12
uur per week
 • 30%individueel werk
 • 70%Groepswerk

Zelfstudie

24
uur per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  Je volgt les op de volgende manieren

  • interactieve hoor-/werkcolleges;
  • practica;
  • groepsopdrachten;
  • stages.

  Toetsing gaat via schriftelijke en online tentamens, verslagen en presentaties.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

  Het Process Technology Talent Program (PTTP)  is een landelijk honoursprogramma, speciaal voor chemische technologiestudenten. Dit programma biedt mooie kansen om je verder te ontwikkelen en bij veel bedrijven ‘in de keuken’ te kijken. Om hieraan deel te nemen, moet je solliciteren en voldoen aan bepaalde eisen.

  Tijdens je hele opleiding heb je een begeleider waarmee je je studievoortgang en -keuzes bespreekt en waarmee je persoonlijke dingen kunt delen. 

  Je betaalt wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld. Om voor wettelijk collegegeld in aanmerking te komen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Ben je benieuwd wat jij aan wettelijk collegegeld betaalt? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Reken daarnaast ook op een extra bedrag voor Outdoor, boeken en andere lesmaterialen.

  Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

  Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar heb je minimaal 50 van de 60 studiepunten nodig, een voldoende beoordeling voor je stage en de Wiscat rekentoets voor de pabo hebben behaald. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

  In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

  Waarom Chemische Technologie studeren bij de HU?

  • Moderne proceshal en apparatuur

   Tijdens je studie doe je veel experimenten met moderne apparatuur in de proceshal en laboratoria.

  • Persoonlijk en gezellig

   Je krijgt persoonlijke begeleiding tijdens je opleiding chemische technologie. Je kent de docenten en je medestudenten snel bij naam.

  • Betrokken en kundige docenten

   Er is een goede mix van jonge en ervaren docenten, die veel contacten bij verschillende bedrijven hebben. Daardoor is hun kennis van het vak up-to-date.

  Vragen over de opleiding?