Financiële problemen en gezondheid: kan aandacht voor financiële schaarste het rendement van leefstijlinterventies vergroten?

Mensen met minder geld en een praktische opleiding leven korter en vooral minder lang in goede gezondheid. Leefstijlinterventies worden gezien als een belangrijk middel om gezond gedrag te bevorderen. Deze interventies houden echter nog geen rekening met nieuwe inzichten over financiële schaarste. Financiële schaarste maakt het extra uitdagend om gezonde keuzes te maken en het eigen gedrag te veranderen. Dit onderzoek brengt in kaart in hoeverre leefstijlinterventies effectiever worden, wanneer deze interventies rekening houden met de effecten van financiële schaarste.

Doel

Dit project wil bijdragen aan gezondheidsbevordering bij mensen met financiële problemen en aan het verkleinen van gezondheidsverschillen binnen de Nederlandse maatschappij. 

Resultaten

Dit onderzoek levert verschillende wetenschappelijke artikelen op, artikelen in vakbladen, een handreiking voor professionals werkzaam in het gezondheids- en sociaal domein, een handreiking voor het onderwijs, en een bijdrage aan het boek Stress-sensitief werken. 

Looptijd

01 september 2021 - 01 september 2026

Aanpak

Het onderzoek maakt gebruik van literatuuronderzoek over de relatie tussen financiële schaarste en gezondheid en leefstijl, een cohortstudie over financiële schaarste en gezondheidsbeleving en leefstijl, deskresearch en focusgroepen over de toepassing van inzichten over financiële schaarste in bestaande leefstijlinterventies, een quasi-experimenteel onderzoek naar de effectiviteit van een leefstijlinterventie met werkzame bestanddelen gericht op financiële schaarste, en focusgroepen om de werkzame bestanddelen van een leefstijlinterventie gericht op o.a. financiële schaarste te beschrijven.

Impact voor het onderwijs

Een goede gezondheid kan bijdragen aan het oplossen van financiële problemen, en omgekeerd. Door leefstijlinterventies zodanig in te richten dat mensen met financiële problemen vaker succesvol gebruik kunnen maken van deze interventies, kunnen zij hun gezondheidsdoelen sneller behalen. 

Betrokken HU-onderzoekers

Betrokken lectoraten

Samenwerking met kennispartners

Wil je samenwerken of heb je een vraag?