Digitalisering en Menselijke Maat
Uit gesprekken met diverse publieke dienstverleners blijkt dat het leveren van de Menselijke Maat aan burgers vaak niet geborgd is in reguliere werkprocessen en klantsystemen van publieke organisaties. Dit is maatschappelijk onwenselijk, een belangrijk aandachtspunt van de rijksoverheid en de KIA MV en leidt te vaak tot escalatie van complexe vragen naar maatwerkoplossingen
Doel
Digitalisering wordt vaak gezien als belemmering voor de beleving van menselijk maat, maar organisaties benieuwd zijn naar de kansen ervan. In dit onderzoek wordt daarom samen met Changemakers en gemeentes verkend welke kansen digitalisering biedt voor het opschalen van de Menselijke Maat naar reguliere klantsystemen en werkprocessen.
Resultaten
Inzichten worden verschaft in het overkoepelende concept van de digitale Menselijke Maat. Daarnaast streeft het project naar een inventarisatie van verschillende organisaties om best practices en effectieve strategieën te identificeren.
Looptijd
01 november 2024 - 21 oktober 2025
Aanpak
Een multiple case study vormt de basis voor het ophalen van resultaten die het onderzoeksdoel zullen verklaren.
Impact voor het onderwijs
Om studenten het best voor te bereiden op de beroepspraktijk, moet onderwijs up-to-date blijven en heeft baat bij de laatste inzichten vanuit de samenleving. Resultaten uit het project worden geïntegreerd in de HU bacheloropleidingen “Social Work en ICT” en de minoren “Klantbeleving in de nieuwe economie” en “Digitale innovaties voor maatschappij en overheid”.