Afwegingskader langdurige begeleiding buurtteams

Medewerkers van de Buurtteamorganisatie (BTO) in Utrecht hebben ruimte om zelf een afweging te maken t.a.v. de ondersteuning van een klant. Het aantal casussen met langdurige begeleiding is echter toegenomen in de caseload van de buurtteams. Wat is een goed afwegingskader om tot de juiste inzet te komen?

Doel

Het project Langdurige begeleiding BTO Utrecht heeft twee doelstellingen:

  • Het ontwikkelingen van een afwegingskader dat medewerkers van de BTO handvatten biedt om tot een goede besluitvorming te komen t.a.v. de intake, ondersteuning en de afronding van een case;
  • Het ontwikkelen van een werkwijze die bijdraagt aan het leervermogen van het buurtteam.

Resultaten

Een handzame job-aid die zowel het besluitvormingsproces t.a.v. de intake, ondersteuning en afronding van een case ondersteunt als wel het leerproces in het team verder brengt.

Looptijd

01 januari 2019 - 15 juni 2021

Aanpak

In een ontwikkelwerkplaats (OWP) werken medewerkers van de verschillende buurtteams samen aan een afwegingskader voor de inzet van begeleiding: wat zijn de kritische vragen om tot een goed besluit te komen? En wat is een passende werkwijze binnen een buurtteam om deze vragen te stellen? De ontwikkelde job-aid wordt nu geïmplementeerd door de medewerkers van de Buurtteamorganisatie (BTO). Studenten van de opleiding Social Work monitoren in het kader van hun afstuderen de voortgang.

Betrokken HU-onderzoekers

Samenwerking met kennispartners

In dit project werken wij samen met Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht.

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Els Overkamp | Onderzoeker | Participatie Zorg en Ondersteuning

Els Overkamp

  • Lector
  • Lectoraat: Participatie Zorg en Ondersteuning