Josien Boetje MA MSc is werkzaam als promovendus binnen het lectoraat Betekenisvol Digitaal Innoveren. Sinds 2021 doet zij onderzoek naar digitale geletterdheid binnen de onderzoeksgroep Digitale Innovaties in Onderwijs (DIO). Haar missie is het ontwikkelen van evidence-informed onderwijsstrategieën voor digitale geletterdheid.
Josien doet promotieonderzoek naar de didactiek van digitale informatievaardigheden, met speciale aandacht voor de rol van kunstmatige intelligentie bij het verwerken en synthetiseren van informatie. Als onderwijskundige draagt ze bij aan de implementatie van de leerlijn Digitale Geletterdheid en Digitale Didactiek bij Instituut Archimedes. Daarnaast host ze de podcast DigiSnacks over digitale innovaties in het onderwijs.
Expertises
- Digitale Informatievaardigheden
- Generatieve Kunstmatige Intelligentie
- Digitale Geletterdheid
Als onderzoeker streeft Josien ernaar digitale geletterdheid toegankelijk te maken voor alle studenten. Met haar achtergrond in taalonderwijs brengt ze een uniek perspectief op informatieverwerking: het belang van diep tekstbegrip en zorgvuldige synthese. Haar onderzoek toont aan dat studenten meer begeleiding nodig hebben bij het verwerken en synthetiseren van digitale informatie, vooral in een AI-ondersteunde onderwijsomgeving.
"In een zee van digitale informatie help ik studenten om versnipperde informatie te transformeren tot betekenisvolle kennisproducten voor de beroepspraktijk"
Josien Boetje
PhD onderzoek naar informatievaardigheden in de spotlight
In een professionele video-opname bij Open Universiteit - ECO Media presenteert Josien Boetje haar promotieonderzoek over digitale informatievaardigheden in het hoger onderwijs. De video demonstreert hoe haar onderzoek bijdraagt aan praktijkgerichte onderwijsstrategieën en de rol van AI in professionele informatievaardigheden.
SAFE Procedure: Gebruik van Actief Leren tijdens Systematische Literatuuronderzoeken
Een webinar waarin de SAFE-procedure wordt uitgelegd: een praktische stopheuristiek voor op actief leren gebaseerde screening in systematische reviews en meta-analyses.