Debbie ten Cate

Onderzoeker

Debbie ten Cate is sinds 2014 verbonden aan het Lectoraat Proactieve Zorg voor Thuiswonende Ouderen, eerst als PhD-kandidaat en vanaf februari 2023 als postdoctoraal onderzoeker.

Debbie zal in februari 2023 haar proefschrift ‘Promoting nurses’ behaviour change in nutritional care’ verdedigen aan de Universiteit Utrecht. Als postdoctoraal onderzoeker zal Debbie zich focussen op preventie en leefstijlsupport bij ouderen in het ziekenhuis en de wijk. Debbie werkt tevens als hogeschooldocent bij de Bachelor Verpleegkunde en als docent bij Klinische Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

"Voedingszorg is eenbelangrijk onderdeel van de verpleegkundige praktijk om de gezondheid vanzorgvragers te bevorderen"

In Debbie haar promotietraject kwam naar voren dat er factoren zijn die bepalend zijn voor het gedrag van ziekenhuis- en wijkverpleegkundigen ten opzichte van voedingszorg, waardoor deze zorg suboptimaal is. Om verpleegkundigen te motiveren, is een leerinterventie ontwikkeld. Deze is kort en krachtig en bestaat uit een online programma waarin dertig stellingen zijn opgesteld die verpleegkundige voedingszorg omvatten.

Expertises

  • Praktijkgericht onderzoek
  • Verpleegkundige voedingszorg aan ouderen in het ziekenhuis en de wijkzorg
  • Preventie en leefstijlsupport bij ouderen in het ziekenhuis en de wijk

Publicaties


In de media

Aandacht voor ondervoeding bij ouderen

Debbie ten Cate heeft een video opgenomen van haar lekenpraatje dat hoort bij haar proefschrift getiteld ‘Promoting nurses’ behaviour change in nutritional care’.

Kijk hier Debbie haar lekenpraatje

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Debbie ten Cate

  • Onderzoeker
  • Lectoraat: Proactieve zorg voor thuiswonende ouderen