Nieuwe HU Bibliotheek geopend

De nieuwe HU Bibliotheek opent vandaag, op 9 januari, haar deuren in het gerenoveerde gebouw aan de Padualaan 99. In de centraal gelegen HU Bibliotheek vind je niet alleen alle boeken en materialen van de Utrechtse HU-opleidingen, maar ook 520 studieplekken en binnenkort het nieuwe ‘HUBlab’.

Na een intensieve verhuizing van alle HU Bibliotheken, die zich op verschillende locaties bevonden, kunnen studenten vanaf 9 januari terecht in de nieuwe, centrale HU Bibliotheek op Padualaan 99, op het Utrecht Science Park (USP). Een uitzondering hierop vormen de collecties van de Amersfoortse opleidingen, die vind je nog steeds bij HU Amersfoort.

1800 meter kastplanken

De nieuwe HU Bibliotheek beschikt over 520 studieplekken waar studenten in alle rust kunnen studeren. Alle collecties worden op de nieuwe locatie in maar liefst 1800 meter aan kastplanken opgeborgen. Daarnaast zijn de openingstijden verruimd van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 21.00 uur.

Nieuwe start

”Er komen heel veel mooie werkplekken op een centrale plek op het USP, De Uithof. De bibliotheek krijgt een frisse, eigentijdse uitstraling met nieuw meubilair. Het is echt een nieuwe start”, vertelt Bianca Pannekoek, manager informatiespecialisten HU Bibliotheek. “Deze bibliotheek is een serieuze concurrent voor de UB “, zegt Tineke Zweed, lid College van Bestuur HU, bij de opening.

HUBlab

In de nieuwe bieb kun je vanaf aankomend voorjaar ook terecht in het gloednieuwe ‘HUBlab’, waar studenten en docenten kunnen experimenteren met digitale les- en leermaterialen. “Er komt onder meer een smartboard met apps die je kunt uitproberen. Je vindt er een overzicht van wat de HU allemaal in huis heeft aan labs en makersplaatsen. Het HUBlab is heel transparant en laagdrempelig.”

Informatiespecialisten

Om studenten te helpen bij het zoeken naar specifieke bronnen en via digitale databanken, zijn er informatiespecialisten aanwezig in de HU Bibliotheek. “In de gang van Padualaan 99 naar Padualaan 101 vind je de balie van de informatiespecialisten. Zij weten veel over digitale databanken en andere vormen van dienstverlening die wij als bibliotheek aanbieden. Ook kunnen ze studenten doorverwijzen naar een informatiespecialist van het betreffende instituut, als het om heel specifieke bronnen of informatie gaat voor een afstudeerproject bijvoorbeeld.”

Tijdschriftencorner

Tot slot is er op de eerste verdieping nabij de ingang een tijdschriftencorner met leestafel en pantry. Volgens Pannekoek is de sfeer en beleving van de bibliotheek anders geworden: “We krijgen meer zitjes en de bieb biedt straks meer mogelijkheden om er op een aangename manier te studeren en tijd door te brengen.”

Foto: Femke van den Heuvel

Deel dit artikel