Digital4Sustainability: digitaal talent opleiden voor de klimaattransitie

duurzame technologie

Hogeschool Utrecht neemt deel aan een Europees project om meer digitaal talent op te leiden voor de gewenste energie- en klimaattransitie. Om klimaatneutraal te worden liggen er grote kansen in milieuvriendelijke technologie. Maar er is een groot tekort aan digitaal talent. Het project Digital4Sustainablility maakt geld en expertise vrij om specifiek voor dit doel mensen op te leiden. En Hogeschool Utrecht levert een belangrijke bijdrage.

Begin 2024 lanceerde de European DIGITAL SME Alliance het project ‘Digital4Sustainability’, een door de EU medegefinancierd (via het Erasmus+ programma) project ter waarde van 4 miljoen euro om de vaardigheden voor de groene en digitale transitie te stimuleren. Onder de vlag van Digital4Sustainability werken 29 partners uit 13 EU-landen samen, waaronder ICT-verenigingen, kamers van koophandel, universiteiten, beroepsopleidingen en duurzaamheidsexperts. Zij zetten zich in om meer dan 1.000 nieuwe ICT en duurzaamheidsprofessionals op te leiden. Met deze bijdrage aan een digitaal vaardige samenleving sluit het project goed aan bij de expertisegebieden Samen Digitaal en Samen Duurzaam.

Grote bijdrage van Hogeschool Utrecht

Namens de Hogeschool Utrecht nemen de lectoraten Procesinnovatie & Informatiesystemen, Organisaties in Digitale Transitie en Marketing & Customer Experience deel aan het project. Samen leveren we een relatief grote bijdrage met onder meer behoefteanalyses, strategie en ontwikkeling van cursusaanbod.

Speciale aandacht voor mkb

We realiseren ons dat het vaak kleine en middelgrote bedrijven (mkb) zijn die vooroplopen in innovatie en duurzaamheid. Daarom heeft het project speciale aandacht voor hun belangrijke rol in deze transitie. Met op maat gemaakte trainingen wil Digital4Sustainability hen helpen om hun vaardigheden te verbeteren op het gebied van duurzame technologieën en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Grote noodzaak

De in Europa breed gedragen ambitie om klimaatneutraal te worden, heeft grote impact op de banenmarkt. Om vernieuwende milieuvriendelijke technologieën te ontwikkelen, zijn mensen nodig die digitaal conceptueel kunnen denken en die de technologie kunnen ontwikkelen. Bedrijven zullen hun manier van werken moeten aanpassen en van veel werknemers worden nieuwe vaardigheden gevraagd, zodat ze de nieuwe technologie kunnen benutten. Door 1.000 nieuwe ICT en duurzaamheidsprofessionals op te leiden, helpt Digital4Sustanability de gewenste groene en digitale transitie te realiseren.

Deel dit artikel

Gerelateerde expertises