Minister geeft fiat voor pilot flexstuderen

De HU krijgt toestemming van het ministerie van OCW om komend studiejaar te starten met een experiment met flexibel studeren. Studenten bepalen in dit experiment zelf hoeveel vakken ze volgen en betalen alleen hierover collegegeld.

Het college van bestuur heeft eerder deze week een brief van minister Bussemaker ontvangen waarin zij haar fiat geeft. Ook de Universiteit van Amsterdam en Tilburg University doen mee aan de proef.

Het experiment met flexstuderen is bedoeld voor studenten die de studie combineren met bijvoorbeeld bestuurswerk of topsport, maar ook voor degenen met een beperking of die mantelzorg verlenen. ‘Flexstuderen is geschikt voor iedereen die de behoefte heeft minder te studeren dan de gangbare veertig uur per week’, zegt projectleider Tanja Derksen.

Bindend studieadvies

Komend studiejaar kunnen veertig voltijdstudenten van de opleidingen CMV, MWD en SPH van Social Work, Small Business and Retail Management en Creatieve Therapie meedoen. Zij moeten de propedeuse hebben behaald of in ieder geval een positief bindend studieadvies op zak hebben. Bij de opleidingen van Social Work geldt een ingangseis van 120 EC i.v.m. het herontwerp van het curriculum. In het studiejaar 2018/2019 kunnen vijfhonderd studenten gaan flexstuderen. ‘Dan wordt het HU-breed uitgerold’, vertelt Derksen.

Deelnemers moeten minimaal vijftien van de zestig studiepunten per jaar behalen. Zij betalen dus niet het gehele bedrag aan collegegeld, maar rekenen per studiepunt af. Dit is wel vijftien procent duurder. Studenten kunnen op deze manier zelf hun studietempo bepalen.

Drempels wegnemen

De HU neemt deel aan deze pilot om drempels weg te nemen voor studenten die (tijdelijk) hun studie willen of moeten combineren met andere zaken zoals bestuurswerk, topsport, een eigen onderneming of zorgtaken. Deze pilot past goed bij de onderwijsvisie van Hogeschool Utrecht, waarin maatwerk een grote rol speelt. Meer maatwerk moet studenten meer regie geven over hun studie. Met deelname aan de landelijke pilot flexstuderen onderzoekt Hogeschool Utrecht of dit een goede mogelijkheid is om gepersonaliseerd leren mogelijk te maken en zo haar studenten in de gelegenheid te stellen om hun leven lang te blijven leren.

Bron: Trajectum / Gerard Rutten

Deel dit artikel