Samen Gezond

weerstation voor doofblinden

Hoe weet je wat het weer wordt als je doof én blind bent? Voor deze mensen, die buiten extra kwetsbaar zijn, ontwikkelden studenten een weerstation. 

"Voor mij begon het bij een kennis die ik al 25 jaar niet gesproken had", vertelt Jan Kragt, oprichter van Stiching Innovative Power. "Hij was blind geworden en raakte onzeker omdat hij vaak ergens tegenaan botste. Hij liep heel langzaam en behoedzaam door zijn huis en kwam bijna niet meer buiten. Zo was hij in een isolement geraakt. Ik klopte aan bij docent Franc van der Bent, die HU-studenten een petje met sensoren liet ontwerpen. Het petje geeft een seintje als hij in de buurt van een object komt. Na even wennen liep hij weer met vertrouwen door zijn huis, en kwam hij ook weer buiten. Toen ik dat zag, dacht ik: dit is zo gaaf: dit wil ik blijven doen. Sindsdien ben ik opdrachtgever voor studenten. Ze ontwikkelen ieder half jaar tools die ervoor zorgen dat blinde of doofblinde mensen makkelijker mee kunnen in de maatschappij. Het weerstation voor doofblinden  - dat studenten bedacht hebben - past daar heel goed bij."

ervaren hoe het weer buiten is

Je voelt de temperatuur, gladheid, regen en wind.

touwtjes tikken als regen op je hand

Docent en Quest-begeleider Franc van den Bent: "Nadat studenten van de minor Design for Health het eerste prototype hadden ontwikkeld, is het idee overgedragen aan Quest-studenten. In het vak 'Quest' werken studenten Werktuigbouwkunde, Electrical Engineering en Technische Bedrijfskunde een half jaar samen aan een project voor een opdrachtgever. Deze studenten hebben dit prototype ontwikkeld. Door je hand op de verschillende plekken van het weerstation te plaatsen voel je hoe hard het waait door een ventilator; hoe warm het is, door een temperatuurplaatje; hoe glad het is door een draaischijf met verschillende texturen en of en hoe hard het regent door touwtjes die op je hand kunnen tikken."

leren pionieren

Franc: "In het vak Quest gaan techniekstudenten een half jaar aan de slag met een vraag van een organisatie of bedrijf. Dit zijn heel mooie projecten, omdat ze studenten dwingen om creatief te zijn: 'maak een weervoorspeller, maar visuele en audio-oplossingen hebben geen zin'. Dat is een prachtige uitdaging, natuurlijk. Waardoor je op ideeën komt waar je anders nooit op was gekomen. Techniek verandert ontzettend snel. Het is belangrijk dat de technici van de toekomst ervaring hebben met situaties waarvoor nog geen passende technische oplossingen zijn bedacht. Zo leren ze pionieren."

Door studenten bedacht

"Je praat met degene voor wie je het maakt."

werelden samenbrengen

"Om studenten goed op hun toekomst voor te bereiden, brengen we in de minor Design for Health de zorg- en techniekwereld samen. In deze minor bedachten studenten met een opleiding in de zorg en studenten met een opleiding in technologie samen dit weerstation. Dat samenwerken komt niet alleen de innovaties ten goede: zorgstudenten vergroten hun kennis van wat er mogelijk is met techniek, en techniekstudenten vergroten hun begrip van de wereld van de zorg. Met het HU-programma Design for Health doen we dit niet alleen voor studenten, maar ook voor organisaties. Iedere professional die potentie ziet in het combineren van zorg en techniek kan bij ons terecht voor inspiratie en ingangen naar studentenprojecten, onderzoeksprojecten en andere partnerorganisaties die samen willen werken aan innovaties die de zorg écht verbeteren."

Ook samenwerken aan technologische innovaties voor de zorg?

Thijs van Houwelingen

Thijs van Houwelingen

  • Coördinator programma Design for Health

Onderzoek, onderwijs en praktijk komen samen