Samen Digitaal

Een renovatieplan in een paar klikken

Jaren 50-flats zijn massaal aan renovatie toe. Maar het duurt soms jaren voor de – soms honderd – eigenaren het eens zijn over de aanpak. Een interactieve gevelconfigurator gaat uitkomst bieden. 

“Een renovatieplan bestaat uit honderden knoppen waaraan je kunt draaien: vraag je financiering aan voor korte termijn, of voor dertig jaar? Pak je alleen betonrot aan, of ga je meteen voor een andere pui die voorkomt dat je later wéér iets tegen de betonrot moet doen? Deze beslissingen maken leden van een VvE (Vereniging van Eigenaars) samen. Honderd knoppen om aan te draaien en honderd meningen – dat zorgt vaak voor een lastig en langdurig proces”, zegt Jan Nieuwveld, energieadviseur.

Hoe ziet een andere gevel eruit?

Je ziet het meteen direct

je ziet meteen wat het kost én oplevert

Met de gevelconfigurator kun je in een paar klikken zien wat de impact van een beslissing is. Vind je een blauwe pui echt wel mooi? En wat kost die je? Kies je voor een isolatiemaatregel? Dan zie je direct wat je meer betaalt aan hypotheek, maar ook wat het je in stookkosten scheelt.

Problemen en oplossingen direct inzichtelijk

Had je crèmekleurige zonneschermen geselecteerd, maar wil je toch rode? Dan zie je direct wat het je extra kost. Haal je de zonneschermen weg? Dan zie je meteen dat je huis ’s zomers oncomfortabel warm wordt. En krijg je suggesties om dat te voorkomen. “De knoppen draaien als het ware automatisch mee”, aldus Jan.

gemaakt door ICT-studenten

Je kunt objecten in een 3D-afbeelding van je pand schuiven 

renovatie gaat sneller

Met de gevelconfigurator moeten VvE’s sneller kunnen beslissen, en dus sneller kunnen renoveren. Wilko Planje, docent-onderzoeker aan HU-lectoraat Nieuwe Energie in de Stad: “Ik wil hiermee woningeigenaren helpen om goed geïnformeerde, gunstige beslissingen te maken. Dat kán doordat we de mogelijkheden digitaliseren en de data op elkaar afstemmen. Deze tool maakt niet alleen het proces sneller en inzichtelijker; ik denk dat hij ook gaat bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot van woningen.

Loop met een 3D-bril op door je nieuwe huis

Bewoners beleven hun renovatieplan 

Duurzamere flats, minder co2-uitstoot

"in langetermijnplannen voor woningrenovatie is verduurzaming meestal erg gunstig: veel isolatiemaatregelen heb je er binnen zes tot twintig jaar uit. Als je een dertigjarenplan maakt, is dat natuurlijk een no-brainer", zegt Wilko. VvE’s maken die investering soms niet vanwege de kosten. De gevelconfigurator laat niet alleen de kosten zien, maar ook wat het oplevert: het effect op het binnenklimaat en de dalende vaste lasten, omdat er minder gas en elektriciteit wordt verbruikt. Hierdoor zien mensen het hele plaatje. Zonder belang van een aannemer of andere partij, maar wel met behulp van wetenschappelijk onderbouwde gegevens.

Samen helpen we huiseigenaren verder

Het idee voor de gevelconfigurator komt van Stichting Happy Balance, een innovatieplaform van verschillende partijen in de bouw- en installatiebranche. De stichting ontwikkelt oplossingen om wonen en bouwen duurzamer te maken. “Dat sluit natuurlijk goed aan bij onze kennis binnen het lectoraat Nieuwe Energie in de Stad. En naast de ICT-studenten betrekken we ook onze studenten van de bacheloropleidingen Electrical Engineering en Built Environment”, zegt Wilko. "Voor deze studenten is een project als dit bijzonder interessant en leerzaam. Omdat het gaat over een maatschappelijke uitdaging die bepalend zal blijven voor hun toekomstige vakgebied: hoe wonen we betaalbaar én duurzaam?"

Onderzoek, onderwijs en praktijk komen samen

Meer weten over samenwerken aan duurzame woningen?

Wilko Planje

  • Associate lector Nieuwe Energie in de Stad bij de HU