HU wint Benchmark Award voor verbeterde faciliteiten

Minder geld in gebouwen steken en daardoor meer in goed onderwijs en onderzoek: dat is een van de ambities die Hogeschool Utrecht had met de herhuisvesting. In het juryrapport van de Facilitaire Benchmark Award wordt de afname van het aantal vierkante meters “de grootste uitdaging en de grootste winst” genoemd. De HU won onder andere daarmee de Facilitaire Benchmark Award voor ‘de meest verbeterde prestatie’.

Dit jaar al zijn de kosten voor gebouwen en gebouw-gebonden diensten 6 procent per vierkante meter gedaald. Met de afname van vierkante meters betekent dat een daling van 26 procent in totaal. Omdat lessen meer verspreid worden gepland, zijn de panden langer open in de avonden en in het weekend.

Toename van kwaliteit

Maar het gaat niet alleen om besparing, zodat geld anders geïnvesteerd kan worden: het gaat ook om toename van kwaliteit. Niet alleen de onderhouds- en energievriendelijkheid van de gebouwen werden in het juryrapport genoemd; ook het cateringconcept en de entree – met een combinatie van hosts/hostessen, een Wayfinder en de uitleenmuur voor apparatuur - werden geroemd.

Benchmark XL

De winnaars werden bekendgemaakt tijdens de zevende editie van Benchmark XL, het grootste benchmark event van Nederland voor professionals uit het facilitaire vakgebied. Benchmark XL wordt georganiseerd door Colliers International en de NFC Index (onafhankelijk platform van facilitaire kengetallen) en beroepsvereniging FMN. Zij presenteren jaarlijks een benchmark waarin de facilitaire kosten binnen organisaties worden vergeleken. Aan de Benchmark wordt door meer dan 70 grote bedrijven en instellingen meegedaan waaronder 13 Hogescholen.