Strategisch Beheer

Het organiseren van professioneel vastgoedbeheer staat centraal in de masterclass Strategisch Beheer. Welke activiteiten kun je als vastgoedbeheerorganisatie goed zelf en welke kun je beter uitbesteden? Hoe ga je uitbestedingen vormgeven? Hoe stuur je op vastgoedperformance? Jij leert het.

Beeld van stationsgebied in Utrecht

Ooit was vastgoedmanagement vooral gericht op passief beheer van gebouwen. Pas bij gebreken, betalingsachterstanden van huurders of dreigende leegstand kwam de beheerder in actie. Dit concept is inmiddels volledig achterhaald: vastgoedeigenaren moeten zich nu actief richten op het aantrekken en behouden van tevreden huurders en toekomstgerichte en duurzame gebouwen. Tijdens de masterclass leer je hoe je dit doet.

Handig om te weten

Startmoment n.t.b.
Lesdata De seminars zijn op vrijdag. Daarnaast is er 1x een driedaags praktijkproject van woensdag t/m vrijdag.
Studie-investering Maximaal 2,5 dag per week (inclusief colleges)
Kosten

€ 1050 (vrij van btw)

Kosten zijn exclusief boeken en kosten die gemaakt worden tijdens de praktijkprojecten (overnachtingen, reiskosten, etc.).

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Deelnemers We starten met een klas van 15 studenten (prognose), daarnaast stellen we maximaal 5 plaatsen beschikbaar voor ‘aanschuifcursisten’ of ‘losse deelnemers’.
Locatie Padualaan 99 Utrecht
Diploma Certificaat

Opleidingsinhoud

In de masterclass Strategisch beheer krijg je handvatten aangereikt waarmee je beter in staat bent om een gebouwenportfolio strategisch te beheren. We gaan in op de begrippen mensen, stenen en geld. Begrippen als huurdersmanagement of prestatiegericht onderhoud maken we tastbaar via talloze praktijkvoorbeelden.

Kort samengevat ga je tijdens de masterclass in op vijf hoofdonderwerpen:

 • Strategie van de vastgoedafdeling: het schakelen tussen een abstract strategisch niveau en concrete operationele kennis.
 • Maatschappelijk rendement: wat levert strategisch voorraadbeheer op voor mens en stad.
 • Toekomstbestendig renoveren: hoe zorg je dat je renovatie van nu blijft voldoen aan de vragen van morgen.
 • Financiële gezondheid: hoe reken je met een vastgoedportfolio.
 • Samenwerking: voorstel voor ketensamenwerking en aandachtspunten/KPI’s van contractmanagement.

In deze masterclass krijg je klassikaal onderwijs, waarbij de praktijk altijd de hoofdfocus is. Je deelt ervaring met je mededeelnemers en krijgt in korte tijd alle handvatten aangereikt die je in je werk nodig hebt.

Toelating

Je kunt deelnemen aan deze masterclass als je een hbo- of wo-diploma hebt en minimaal drie jaar werkervaring hebt in de stedelijke- en gebiedsontwikkeling.

Docenten

In de masterclass kun je een grote diversiteit aan docenten en gastsprekers verwachten: een mix van wetenschap, praktijk, internationaal en verschillende invalshoeken. Zo weet jij zeker dat de inhoud veelzijdig is en aansluit op de hedendaagse praktijk.

Na deze opleiding

Na de module Strategisch Beheer krijg je een bewijs van deelname met vermelding van de studie-investering. Je hebt tijdens de masterclass de kennis opgedaan waardoor jij versneld kan doorgroeien naar een senior functie bij een gemeente, provincie, waterschap, energiebedrijf, spoorbedrijf, woningcorporatie, belegger, bouwbedrijf, advies- of ingenieursbureau.

Je leert risico’s en rendement van gebouwen voor langere termijn beheersbaar te maken. Ook bij complex vastgoed en in perioden van leegstand. Je leert de juiste prioriteiten te stellen: in welke activiteiten zijn wij als vastgoedbeheerorganisatie goed en welke kunnen we beter uitbesteden? Je leert hoe je uitbesteding vormgeeft en hoe je daarin samenwerkt met partners uit de keten.

De masterclass Strategisch Vastgoedbeheer is ontwikkeld voor professionals die zich bezighouden met vastgoedbeheer. Deelnemers werken veelal bij gemeenten, woningcorporaties of andere vastgoedorganisaties, of zijn werkzaam bij toeleveranciers, adviesbureaus of ketenpartners van vastgoedeigenaren, zoals onderwijs en zorg. Na deze masterclass heb je meer strategisch inzicht in gebouwbeheer en kun je je doorontwikkelen tot vastgoedmanager.

Deze mastermodule is onderdeel van de tweejarige masteropleiding Master of Urban & Area Development (MUAD). Als je deze mastermodule succesvol afrondt, krijg je een certificaat van de masteropleiding. Rond je de andere mastermodules van de opleiding ook af én schrijf je een waardevolle masterproef? Dan behaal je het MUAD-diploma en heb jij je mastertitel MUAD binnen.

Overige informatie

De mastermodule Strategisch Beheer kost € 1050, vrij van btw. Deze kosten zijn exclusief boeken en kosten die gemaakt worden tijdens de praktijkprojecten (overnachtingen, reiskosten, etc.).

Werk jij bij een gemeente, provincie, waterschap, energiebedrijf, spoorbedrijf, woningcorporatie, belegger, bouwbedrijf, advies- of ingenieursbureau? Of ben je een zelfstandige professional? Dan is deze masterclass een uitstekende manier voor jou om versneld door te groeien naar een senior functie of je kansen op de mark te vergroten.

Deze module maakt deel uit van de Master of Urban & Area Development. De mastermodules kun je los volgen of zelf stapelen tot een degree-opleiding. In het laatste geval tellen de studiepunten van deze module mee voor het behalen van een officieel diploma.

Waarom Strategisch Beheer bij de HU?

 • Topopleiding 2018 in hbo Keuzegids

  De MUAD is uitgeroepen tot Topopleiding 2018 volgens de Keuzegids.

 • Praktijkgericht

  Je brengt je eigen cases in, en leert van je medestudenten.

 • Kom verder in je carrière

  De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Certificering mastermodule Strategisch Beheer

Deze opleiding is gecertificeerd door NVAO.

Direct contact

Debby Goedknegt

Leslocatie Hogeschool Utrecht Padualaan 99

Interesse in de opleiding Strategisch Beheer?

Volg deze opleiding