Predictive Maintenance

Leer Predictive Maintenance toe te passen om de performance van machines en installaties te verbeteren. Verhoog de betrouwbaarheid en beschikbaarheid terwijl je het energieverbruik en het onderhoud reduceert. Met de kennis die je opdoet tijdens de mastermodule Predictive Maintenance ben jij in staat de assetperformance te verbeteren en hiermee winst te behalen.

Tijdens de mastermodule Predictive Maintenance leer je hoe je een predictive maintenance strategie ontwerpt en implementeert voor machines of installaties met strenge performance targets. Belangrijke technieken zoals trilling analyse voor roterende systemen, anomaly detection op basis van kunstmatige intelligentie, maar ook bijvoorbeeld visueel inspecteren komen hierbij aan bod. Je leert hoe je een Predictive Maintenance systeem ontwerpt op basis waarvan operationele beslissingen kunnen worden genomen. Je doorloopt hierbij het proces van data aquisitie en data manipulatie tot aan health assessment en advisory generation. 

Handig om te weten

Startmoment September 2024
Lesdata Maandag 13.00 - 16.00 uur of om 16.15 - 20.00. De tijden wisselen elkaar wekelijks afhankelijk van het rooster.
Studie-investering 10 uur per week (inclusief colleges)
Kosten

€ 3950 (vrij van btw)

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Deelnemers Circa 20 deelnemers
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering (140 uur)

Opleidingsinhoud

Gedurende 10 weken leer jij hoe je een Predictive Maintenance systeem ontwerpt en implementeert voor machines en installaties. Je gaat tijdens het ontwerpen van een Predictive Maintenance systeem aan de slag met data aquisitie, data manipulatie, health assessment en advisory generation. Zo ben jij in staat operationele beslissingen te nemen om de performance targets te behalen.  

De kern van elke Predictive Maintenance strategie is het vermogen om op elk moment de technische staat van de machine of installatie te bepalen. De module is opgedeeld in drie onderdelen om de nodige kennis en competenties bij te brengen.

 • In het eerste deel richten we ons op visuele inspectie in de context van civiele techniek (d.w.z. gebouwen, nutsvoorzieningen en infrastructuur). De methodieken voor visuele inspectie zijn binnen dit domein goed ontwikkeld en beschreven in NEN 2767. 
 • In het tweede deel komen conditiebewakingsmethoden voor de industrie aan bod, waaronder trilling analyse voor roterende apparatuur (volgens ISO 18436-2:2014), thermografie, tribologie, procesparameters, motorstroombewaking en ultrasoon. 
 • Tot slot leer je hoe je bruikbare informatie kunt creëren uit metingen in die gevallen waar conventionele methoden niet voldoende zijn. Hierbij leert je over sensortypes, signaalverwerking en analytics. 

De mastermodule bestaat uit iedere week een college van drie uur, deelname aan projectgroepen, zelfstudie en praktijkopdrachten.

Toelating

Je kunt de mastermodule volgen als je:

 • een relevant technisch bachelordiploma hebt. 
 • drie jaar relevante werkervaring hebt. 
 • werkt in een werkomgeving die aansluit bij het masterprofiel. 
 • het Engels goed beheerst in woord en geschrift.
 

Docenten

De interactieve colleges van de mastermodule Predictive Maintenance worden verzorgd door ervaren (gast-)docenten en lectoren, werkzaam in het bedrijfsleven en specialist in dit vakgebied. Ze zijn academisch opgeleid en nauw betrokken bij de actuele ontwikkelingen.

Na deze opleiding

Neem voor meer informatie contact op met de opleiding.

De mastermodule Predictive Maintenance maakt deel uit van de Master of Engineering. Wil je na deze module doorstuderen? Ga dan voor de mastertitel of kies voor een van de andere bijbehorende modules, zoals: Life Cycle Engineering, Maintenance & Assetmanagement, Risk Assessment Safety Health & Environment en Strategic Assetmanagement.

Overige informatie

De mastermodule Predictive Maintenance kost € 3950, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

Voor de opleiding is het belangrijk dat je werkt in een aanverwante functie. Zo breng je relevante ervaringen mee naar de bijeenkomsten, en kun je wat je leert ook meteen inzetten in de praktijk.

Deze module maakt deel uit van een volledige masteropleiding. Bachelor- en mastermodules kun je los volgen of zelf stapelen tot een degree-opleiding. In het laatste geval tellen de studiepunten van deze module mee voor het behalen van een officieel diploma.

Waarom Predictive Maintenace bij de HU?

 • Volg praktijkgericht onderwijs

  Jouw ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. Wat je leert, pas je meteen toe in je werk.

 • Vergroot je netwerk

  Je hebt veel contact met vakgenoten en docenten. Hierdoor bouw je aan een sterk netwerk.

 • Kom verder in je carrière

  De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Interesse in de opleiding Predictive Maintenance?