Maintenance & Asset Management

De mastermodule Maintenance & Asset Management draait om het organiseren van het beheer en onderhoud van systemen en installaties volgens de principes van Profitability Based Maintenance. Je ontwikkelt een prestatiegericht onderhoudsplan, waarbij je rekening houdt met gebruiksprofielen, technische randvoorwaarden en organisatiedoelstellingen.

Voorbeeld van studenten in de praktijk

In twee lesblokken van tien weken maak je kennis met verschillende benaderingen voor maintenance en asset management. Na deze opleiding stel je slimme, doeltreffende onderhoudsplannen op, waarbij je streeft naar de hoogst mogelijke benutting van de installatie tegen de laagst mogelijke operationele kosten.

Handig om te weten

Startmoment September 2024
Lesdata Maandag 13.00 – 16.00 uur of 16.15 – 20.00 uur
Studie-investering 10 uur per week (inclusief colleges)
Kosten

€ 3950 (vrij van btw)

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Deelnemers Ca. 20 deelnemers
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering (140 uur)

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

Tijdens mastermodule Maintenance & Asset Management verdiep je je in twee belangrijke pijlers voor een goed onderhoudsplan: de maintenance strategie en het asset management. Deze koppel je vervolgens aan de bedrijfsstrategie en -doelstellingen om te zien hoe toegevoegde onderhoud waarde kan genereren.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Maintenance Strategie
  Een goed onderhoudsontwerp bevat heldere doelstellingen, gelinkt aan de bedrijfsdoelstellingen (performance) en is gespecificeerd in meetbare performance-indicatoren. Jij leert hoe je zo'n ontwerp aanpakt.
 • Asset Management (ASM)
  ASM omvat alle aspecten van een technische installatie gedurende de gehele levensduur. Voor een succesvolle operationele levensduur zijn niet alleen technische aspecten maar ook zakelijke impact, inkoopstrategieën, financieel management en risicomanagement relevant. Je werkt met PASS55 als implementatierichtlijn.
 • Profitability Based Maintenance (PBM)
  PBM is gebaseerd op de filosofie dat ieder maintenance-plan een directe link heeft met de business-strategie van de organisatie en daaraan waarde kan toevoegen. Je leert hoe je een plan opstelt en toetst aan de benchmark voor de onderhoudsorganisatie van The House of Excellent Maintenance.
 • Reliability Centered Maintenance (RCM)
  Hierin draait het om functies, falen, functionele storingen en faalconsequenties (FME(C)A). Je maakt kennis met de RCM Decision Diagram, RCM implementatie en RCM gebaseerd op het kritieke karakter van de diverse functies.
 • Total Productive Maintenace (TPM)
  Je leert hoe je verbetering kan koppelen aan onderhoudsmanagement door middel van TPM en het TPM-verbeterplan. Daarbij kijk je hoe je de effectiviteit van de installaties kunt maximaliseren en onderhoud kunt implementeren door autonome teams.

De eindopdracht is een onderzoeksrapport binnen je organisatie, op basis waarvan jij met een gestructureerd innovatievoorstel komt voor een product, bedrijfsproces of dienst.

De mastermodule bestaat uit iedere week een college van drie uur, deelname aan projectgroepen, zelfstudie en praktijkopdrachten.

Je leert:

 • een onderhoudsstrategie ontwikkelen.
 • het House of Excellent Maintenance gebruiken als criterium voor de kwaliteit van de onderhoudsorganisatie.
 • een PASS55-framework implementeren binnen de onderhoudsorganisatie.
 • je kunt een Asset Management-framework toepassen voor duidelijke asset-doelen.
 • onderhoudsrollen introduceren en aanpassen op basis van de missie, visie, bedrijfswaarden en het ondernemingsplan.
 • Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) specificeren op basis van het Profit Based Maintenance-framework.
 • het TPM-framework inzetten voor verbetering, tests en effectiviteit.

Toelating

Je kunt de mastermodule volgen als je:

 • een relevant (technisch) bachelordiploma hebt.
 • drie jaar relevante werkervaring hebt.
 • werkt in een werkomgeving die aansluit bij het masterprofiel.
 • het Engels goed beheerst in woord en geschrift.

Docenten

De interactieve colleges van Maintenance & Asset Management worden verzorgd door ervaren (gast-)docenten en lectoren, werkzaam in het bedrijfsleven en specialist in dit vakgebied. Alle docenten zijn academisch opgeleid en nauw betrokken bij de ontwikkeling van hun vak.

Na deze opleiding

Als je de mastermodule Maintenance & Asset Management hebt afgerond, ontvang je een certificaat van de HU. Dankzij de relevante en actuele kennis en vaardigheden op het gebied van onderhoud en asset management ben je goed toegerust om meer gespecialiseerd werk te doen.

Neem voor meer informatie contact op met de opleiding.

De mastermodule Maintenance & Asset Management maakt deel uit van het specialisatieprofiel Maintanance & Asset Management van de Master of Engineering. Wil je na deze module doorstuderen? Kies dan voor een van de andere modules of ga voor de mastertitel.

Overige informatie

De mastermodule Maintenance & Asset Management kost € 3950, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

Voor de opleiding is het belangrijk dat je werkt in een aanverwante functie. Zo breng je relevante ervaringen mee naar de bijeenkomsten, en kun je wat je leert ook meteen inzetten in de praktijk.

Deze module maakt deel uit van een volledige masteropleiding. Bachelor- en mastermodules kun je los volgen of zelf stapelen tot een degree-opleiding. In het laatste geval tellen de studiepunten van deze module mee voor het behalen van een officieel diploma.

Waarom Maintenance & Asset Management bij de HU?

 • Kom verder in je carrière

  De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

 • Volg praktijkgericht onderwijs

  Jouw ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. Wat je leert, pas je meteen toe in je werk.

 • Vergroot je netwerk

  Je hebt veel contact met vakgenoten en docenten. Hierdoor bouw je aan een sterk netwerk.

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Leslocatie Hogeschool Utrecht Padualaan 99

Interesse in de opleiding Maintenance & Asset Management?