De opleiding

Expert worden in je vak en het lesgeven? Dat komt goed tijdens de deeltijdmaster Leraar Duits. Daarnaast leer je gedegen onderzoek naar het onderwijs te doen om het te kunnen verbeteren.

Je duikt niet alleen de Duitse taal en culturen in, maar doet tijdens de opleiding flink ervaring op voor de klas in een eerstegraads omgeving. Het liefst op de school waar je nu al werkt. Deze masteropleiding is erg flexibel en je kunt je eigen tempo bepalen.

Master Leraar Duits, tijdens de opleiding

Inhoud van de Master Leraar Duits

Omdat de meeste vakken van deze opleiding volledig in het Duits worden gegeven, benadrukken wij hoe belangrijk doeltaalgebruik in het vreemdetalenonderwijs is. Je wordt voorbereid op het halen van het Goethe C2 diploma en je krijgt de nieuwste vakdidactische inzichten op het gebied van het vreemdetalenonderwijs. Je leert meer over inhoudelijk interessant en vooral communicatief taalonderwijs, denk hierbij aan actualiteit in de les, literatuur en film, internationalisering, meertaligheid, digitalisering, etc.   

Studieprogramma (in een tweejarig traject)

Jaar 1

  • Landeskunde Deutschland
  • Fertigkeiten C2
  • Fachdidaktik 1
  • Intro Literaturanalyse/Gattungen
  • Literatur vor 1900
  • Linguistik 1 Angewandte Sprachwissenschaften
  • Onderwijswetenschappen
  • Praktijkonderzoek Verkenning
  • Werken aan professionele ontwikkeling 1

Jaar 2

  • Fachdidaktik 2
  • Kulturgeschichte Österreich-Schweiz
  • Zeitgenössische Literatur 2
  • Zeitgenössische Literatur 1
  • Linguistik 2 Sprachgeschichte und Sprachvariation
  • Internationalisering
  • Masterdocent Duits 2

Je groeit als leraar naarmate de masteropleiding vordert. Je leert niet alleen les te geven aan oudere leerlingen en op niveau de Duitse taal en cultuur over te brengen, maar je onderzoekt het onderwijs en de lesplannen. Wat je tijdens de opleiding leert, kun je meteen in de praktijk toepassen, want je werkt zo'n 160 uur (in twee jaar) in een eerstegraads omgeving, waarschijnlijk op de school waar je werkt.

Wil je een losse module volgen?

Wil je je als leraar in het voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs verder professionaliseren, maar weet je niet zeker of je een hele masteropleiding wilt doen? Je kunt ook een of enkele vakoverstijgende en vakspecifieke module(s) los volgen. Na iedere mastermodule kun je besluiten om verder te gaan en de modules te stapelen tot een masteropleiding.

De Leraar Duits docenten

De docenten zijn gerenommeerde deskundigen op hun vakgebied met passie voor hun vak.

Meer weten over deze opleiding?

Studenten kunnen aan de start van hun opleiding bij de intakecoördinator en/ of hun studiebegeleider aangeven of zij de masteropleiding in een twee- of driejarig programma willen volgen.

Als de opleiding in twee jaar gevolgd wordt, bestaat het programma uit 45 EC per studiejaar. Indien de opleiding over drie jaar verdeeld wordt, bestaat het programma uit 30 EC per studiejaar.

In het tweejarige traject ben je ongeveer 30 uur per week bezig met je master Leraar Duits, in een driejarig traject investeer je ongeveer 20 uur per week. Daarvan breng je er 6 op de HU door. Daarnaast geef je tijdens je hele opleiding in totaal 160 uur les in een eerstegraads omgeving, dit kun je vaak doen op de school waar je al werkt.

Tijdens de master Leraar Duits in deeltijd leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Ben je al leraar, dan kun je ook in aanmerking komen voor een lerarenbeurs of een tegemoetkoming leraren. Voor boeken, andere lesmaterialen en excursies ben je jaarlijks ongeveer € 350 tot € 380 kwijt.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

Tijdens de master Leraar Duits moet je 160 uur lesgeven in een eerstegraads omgeving, dus aan de bovenbouw van de havo of vwo of aan het hbo. Het is het handigst als dit kan op de school waar je al werkt. Heb je geen werkplek voorhanden? Neem dan contact op, de HU kan eventueel zorgen voor een passende werkplek.

Vragen over de opleiding?