De opleiding

Je wordt geen leraar biologie door alleen de theorie te bestuderen. Tijdens je opleiding ga je regelmatig op excursie in binnen- en buitenland. Vanaf het eerste jaar loop je stage.

Tijdens deze deeltijdopleiding bepaal je zelf, in overleg met de docent, je leerdoelen en tempo. Dit hangt bijvoorbeeld af van de kennis en het niveau waarmee je aan de opleiding bent begonnen. Aan de hand daarvan bepaal je wat je nog moet bijleren en wanneer je dit doet. Je volgt ook vakken die je leren hoe je het beste kennis op leerlingen kunt overdragen. Tijdens je stages breng je je vaardigheden in de praktijk en leer je hoe het is om leraar biologie te zijn.

Leraar Biologie, tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding Leraar Biologie tweedegraads

Het eerste jaar van de opleiding staat in het teken van didactiek en onderwijskunde: hoe breng je je kennis van biologie over op leerlingen? Daarnaast weet je aan het einde van het studiejaar alles over planten, dieren, de chemie van het leven en ecosystemen. Vanaf november sta je op je stageplek één dag per week voor de klas.

De vakken van jaar 1

Je krijgt vanaf het tweede jaar ruimte om naar eigen inzicht je opleiding in te delen. Je volgt verschillende cursussen, zoals Genetica, Plantenfysiologie, Ecologie en Diergedrag. Je staat steeds vaker, op betaalde leerwerkplekken, voor de klas en ontdekt welk type school het beste bij je past. In het laatste jaar studeer je af door een opdracht voor je stageplek uit te voeren en een assessment te maken.

Wil je een losse module volgen?

Ben je al leraar of wil je herintreden? Als je al een lerarenbevoegdheid hebt, kun je ervoor kiezen om één of meerdere bachelormodules te volgen om je kennis te verdiepen of weer op te frissen. De meeste van deze modules kunnen we ook incompany verzorgen.

Bekijk de modules

De Leraar Biologie docenten

De opleiding beschikt over een enthousiast docententeam. De docenten hebben een passie voor de verschillende biologische vakken en worden op hun eigen expertise ingezet. Je krijgt les van ecologen, moleculair biologen en een ontwikkelingsbioloog.

Meer weten over deze opleiding?

Je neemt zelf de regie in handen over je eigen leerproces. Je eindkwalificaties geven aan welke resultaten je moet behalen, maar je bepaalt zelf de weg, het tempo en de volgorde om daar te komen. Er is een begeleider om je daarbij te helpen. Tijdens je opleiding staan vakkennis, pedagogische en didactische vaardigheden en ervaring voor de klas centraal.

Tijdens de deeltijdopleiding hbo leraar biologie tweedegraads leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde en innovatieve manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in de opleiding óf om te stoppen met de opleiding.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Ben je al leraar, dan kun je ook in aanmerking komen voor een lerarenbeurs of een tegemoetkoming leraren. Voor boeken, lesmaterialen en excursies ben je elk jaar ongeveer € 250 kwijt.

Leraar Biologie, Padualaan 97

Interesse in de bachelor Leraar Biologie tweedegraads?

Vragen over de opleiding?