Jongeren, Adolescenten en SOLK

Jongeren met SOLK kampen met reële klachten. Het is belangrijk dat je als (kinder)fysiotherapeut beschikt over specifieke vaardigheden en kennis in fysiotherapie  om SOLK te herkennen en deze jongeren en hun omgeving zo optimaal mogelijk te begeleiden.

Voorbeeld van een leeromgeving met twee studenten en laptop

Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK), tegenwoordig ook vaak functionele klachten genoemd, hebben een grote impact op de jongere en zijn omgeving. De module Jongeren, Adolescenten en SOLK is erop gericht om jou als oefen-/fysiotherapeut uit te dagen in klinisch redeneren en je specifieke praktische handvatten aan te reiken om zo te komen tot een passend fysiotherapie behandelplan.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met hoofd specialisatie Linda Slootweg via linda.slootweg@hu.nl. We helpen je graag verder!

Stuur direct een e-mail

Handig om te weten

Startmoment April 2025
Lesdata N.t.b.
Studie-investering De totale studiebelasting van de cursus bedraagt 140 uur, waarvan 27 uur aan contactonderwijs.
Kosten

€ 1750 (vrij van btw)

Deelnemers 7-15
Locatie Heidelberglaan 7 Utrecht
Diploma Certificaat en accreditatiepunten voor het PSF-register

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

De module Jongeren, Adolescenten en SOLK is onderdeel van de specialisatie Psychosomatische Fysiotherapie bij de master Fysiotherapie, topopleiding van Hogeschool Utrecht. Het competentiegericht onderwijs leidt je op tot een professional die wetenschappelijke en specialistische kennis en vaardigheden integreert in het dagelijks handelen van zichzelf en collega's. Je kunt de module ook los volgen.

In deze mastermodule vergaar je specifieke kennis en vaardigheden om een jongere met SOLK of functionele klachten te herkennen en via klinisch redeneren te komen tot een passend behandelplan. Na afloop ben je in staat om jongeren en adolescenten met SOLK goed te begeleiden met oog voor de biologische, psychologische en sociaal-emotionele aspecten.

Het onderwijs is gericht op het ontwikkelen van een behandelprotocol voor de specifieke patiëntengroep en de betreffende casuïstiek in jouw praktijk. Je krijgt les in klassikale colleges, werkgroepen en leerteams. De lesinhoud, opdrachten en toetsen zijn beschikbaar in een online programma.

Na de mastermodule Jongeren, Adolescenten en SOLK kun je:

 • klinisch handelen/denken expliciteren en evalueren bij een casus met zwaar complexe patiënt BCP-PSF met als doel de gezondheid te bevorderen. Je werkt bij deze casus interprofessioneel samen met als doel te komen tot doelmatige zorg.
 • op methodische wijze op je eigen functioneren en ontwikkeling reflecteren (reflectieniveau 3 of hoger) en analyseren.

Toelating

Je hebt een afgeronde bacheloropleiding Fysiotherapie en bent werkzaam, in stage- of dienstverband, in een setting waar je jongeren behandelt. De toelating gebeurt op basis van het aantal beschikbare plaatsen.

Docenten

De master Fysiotherapie heeft een enthousiast en gedreven docententeam. Alle docenten hebben een masteropleiding afgerond, een aantal is gepromoveerd als gespecialiseerd fysiotherapeut. Bij deze module krijg je ook les van enkele gastdocenten.

Na deze opleiding

Na deze opleiding kun je klinisch redeneren en specifieke praktische handvatten aanreiken om te komen tot een passend behandelplan voor jongeren die kampen met SOLK.

Overige informatie

In het studiejaar 2023-2024 kost de mastermodule Jongeren, Adolescenten en SOLK € 1750, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

In de module Jongeren, Adolescenten en SOLK maak je gebruik van je eigen casuïstiek. Daarom is het belangrijk dat je werkt in een setting waar je met kinderen te maken hebt. Dit mag ook een stage zijn.

Waarom Jongeren, Adolescenten en SOLK bij de HU?

 • Ruime ervaring als onderwijsinstituut

  Dat is ook duidelijk zichtbaar in de evaluaties van de studenten en het werkveld.

 • Krijg begeleiding die werkt

  Jouw groei als student staat voorop, daarom steekt de HU veel tijd en energie in begeleiding en advies.

 • Ervaren docententeam

  De docenten zijn gerenommeerde deskundigen op hun vakgebied met passie voor hun vak.

Certificering mastermodule Jongeren, Adolescenten en SOLK

De mastermodule Jongeren, Adolecenten en SOLK is geaccrediteerd voor 83 punten voor het Kwaliteitshuis Fysiotherapie en voor 68 punten bij St. ADAP, onder nummer 460864.

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Direct contact

Linda Slootweg

Hoofd van de master psychosomatische fysiotherapie

Heb je nog vragen?