De opleiding

Tijdens de opleiding Ad Bouwmanagement leer je wat er nodig is om een bouwproces voor te bereiden en uit te voeren. Je maakt betrouwbare 3D-modellen volgens het BIM-principe, wat staat voor Building Information Modeling, en werkt deze uit tot uitvoeringsniveau. 

Je beheert en bewaakt de kosten van het bouwproces. Daarnaast zorg je ervoor dat de uitvoer vlekkeloos verloopt, door de planning, kosten en aanvoer van materiaal in de gaten te houden. Jij weet straks hoe je overzicht krijgt én houdt, en hoe je goed samenwerkt. Deze opleiding bereid je voor om de schakel tussen alle (bouw)partners te worden.

Opleidingsinhoud

Met programma’s als Revit en Naviswork ontwerp je betrouwbare 3D-modellen volgens het BIM-principe. Dat staat voor Building Information Modeling. Je werkt samen met studiegenoten en je ontwikkelt professionele vaardigheden. Denk aan duidelijk communiceren, efficiënt organiseren en probleemoplossend denken.

Let op: een groot onderdeel van deze opleiding is 3d-tekenenen/modelleren. Je werkt dus veel achter je laptop aan 3d-tekeningen, plannen en het voorbereiden van bouwplannen.

 

Binnen het curriculum vervul je 4 rollen die je na je studie ook in het werkveld tegenkomt: BIM-modelleur, werkvoorbereider, constructeur, en projectorganisator en adviseur. Het curriculum wordt elk half jaar (semester) herhaald waarbij de complexiteit toeneemt:  

  • Semester 1: aaneengeschakelde woningen
  • Semester 2: appartementencomplex met kelder
  • Semester 3: utiliteitsgebouw
  • Semester 4: transformeren of renoveren

Voor elk semester voer je de hoofdrollen BIM-modelleur of werkvoorbereider uit. Daarnaast kies je elk semester een andere bijrol. 

Je past jouw kennis en vaardigheden als BIM-modelleur of werkvoorbereider toe tijdens je leerwerplek bij een bedrijf en ontwikkelt deze verder. Dit doe je bij voorkeur bij je eigen werkgever van dinsdag tot vrijdag. Op maandag ga je naar school.

Bekijk de rolbeschrijvingen

Docenten

De docenten zijn gerenommeerde deskundigen op hun vakgebied met passie voor hun vak.

Overige informatie

Een Associate degree is een praktijkgerichte, tweejarige hbo-opleiding. Met een Ad-diploma vergroot je je kans op een baan, zonder meteen een volledige vierjarige bacheloropleiding te moeten volgen. Na een Ad-opleiding kunt je alsnog doorstromen naar een bacheloropleiding en deze verkort doorlopen.

Tijdens de opleiding werk je in leerteams samen met studiegenoten aan echte projecten bij bedrijven. Ervaren mensen uit de bouwwereld geven inspirerende gastlessen, je neemt deel aan leuke workshops en je breidt je kennis uit. Een studiecoach helpt je met je professionele ontwikkeling.

Jouw studiegenoten, docenten en externe opdrachtgevers geven gedurende het jaar feedback op je leerproces. Het is aan jou om deze feedback toe te passen in de projecten die je uitvoert. Elk semester toetsen jouw docenten je aan de hand van een interview. Je hoeft geen tentamens te maken. Je rondt de opleiding af met een afstudeerstage bij een bouwbedrijf of architectenbureau.

Je hebt een eigen laptop nodig tijdens deze opleiding. Hieronder vind je de aanbevolen specificaties:

  • Een up-to-date besturingssysteem Windows
  • 8GB of meer intern geheugen
  • Grafische kaart
  • 20GB of meer vrije ruimte
  • Een 15” scherm met hoge resolutie
  • Een accuduur van minimaal 6 uur

Voor deze deeltijdopleiding moet je opdrachten doen op en over je eigen werkplek. Daarom heb je een werkplek nodig die aansluit bij deze opleiding. Twijfel je of je werkplek, functie of werkervaring goed aansluiten bij de opleiding? Neemt dan contact op met onze docenten via adbm@hu.nl.

Je vormt samen met een aantal studiegenoten een leerteam. In zo'n team geef je elkaar feedback en dat helpt je bij je eigen leerproces. Een leerteam wordt begeleid door een docent: de leerteambegeleider.

Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een studieadvies. De opleiding kijkt dan hoeveel studiepunten je hebt gehaald. Zijn het er minder dan 30? Dan krijg je het dringende advies om te stoppen, aangezien je de studie hoogstwaarschijnlijk niet zult halen. Dit dringende studieadvies mag je naast je neerleggen.

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). Ik welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 300 tot € 400 kwijt.

Interesse in de associate degree Bouwmanagement?

Vragen over de opleiding?