De opleiding

Het eerste jaar van deze duale opleiding is een voltijds studiejaar. Je volgt modules als bestuurlijke informatieverzorging en economie, financiële calculaties en het opstellen van een bedrijfsplan. De inhoud is gebaseerd op vragen vanuit de praktijk.

Bij een duale opleiding leer je ook in de praktijk, met een betaalde baan. Op een accountantskantoor ga je aan de slag met de kennis die je tijdens de opleiding opdoet.

Opleidingsinhoud

 

In het eerste studiejaar volg je een brede propedeuse, samen met voltijdstudenten van de opleidingen Accountancy, Finance, tax & advice en Finance & control. Je stelt een financieel plan op voor een bedrijf, geeft financieel advies aan een ondernemer en leert de basis van een betrouwbare financiële administratie. Daarnaast volg je vier lesblokken die het fundament vormen van je opleiding. Hierin leer je de fijne kneepjes van communicatie en onderzoek.

Modules jaar 1

 • bestuurlijke informatievoorziening
 • vennootschappelijk jaarrapport
 • samenstelopdracht
 • business plan

In het tweede jaar combineer je werken met leren. Je gaat aan de slag op een accountantskantoor en volgt daarnaast ondersteunende modules op school. Wat je tijdens de lessen leert, kun je in je werk meteen toepassen.

Modules jaar 2

 • belastingrecht
 • administratieve organisatie
 • controleleer
 • externe verslaggeving
 • management accounting
 • financiering

 

In het derde jaar kun je een minor volgen, binnen of buiten de HU. In het tweede deel van het jaar volg je een module die draait om de financiering van een onderneming. De praktijk neemt een steeds grotere rol in binnen je studie. Je krijgt gastcolleges van accountants en oefent je professionele houding. Ook krijg je feedback van een accountant. Je sluit het jaar af met externe verslaggeving: de inrichting van de jaarrekening en belastingrecht.

In het vierde jaar ga je afstuderen. Je voert een onderzoek uit bij het accountantskantoor waar je werkt. Je kunt bijvoorbeeld onderzoeken hoe de controlewerkzaamheden van een Nederlands bedrijf in kaart worden gebracht. Of welke procedures bedrijven hebben voor auditsoftware. Aan het einde van je duale opleiding Accountancy doe je een landelijk examen: de OverAll-Toets.

Overige informatie

 • Tijdens de duale bachelor Accountancy leer je op deze manieren:

  • hoorcolleges
  • werkcolleges
  • projecten
  • gastcolleges
  • praktijk(ervaring)

Tijdens de duale opleiding Accountancy leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar, heb je minimaal 50 studiepunten nodig. Haal je dit niet, dan kun je niet verder met de opleiding.

De opleiding Accountancy duaal duurt vier jaar. Afhankelijk van je kennis en ervaring kun je vrijstelling krijgen voor één of meer studieonderdelen. Tijdens een intakegesprek kijken we of je hiervoor in aanmerking komt. De examencommissie besluit daarna of je de vrijstelling(en) krijgt. 

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 1500 kwijt.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de gids.

Luke Peek, oud-student bacheloropleiding Accountancy Duaal

"Door de opleiding duaal te volgen kon ik de theorie gelijk in de praktijk brengen."

Luke Peek (27) Oud-student Accountancy Duaal

Interesse in de bachelor accountancy?

Vragen over de opleiding?