Aanmelden

Heb je je keuze gemaakt voor een voltijdopleiding? Mooi! Dan is het tijd voor de volgende stap: je aanmelding. Deze bestaat uit vier overzichtelijke stappen. Houd na elke stap je inbox (en je spambox) in de gaten.

Do you prefer this information in English?

Check admissions on HU International.

Aanmelden voor deeltijd, duaal, masters en cursussen

Bekijk de deze pagina voor informatie over de aanmeldprocedure voor deeltijd, duaal, masters en cursussen.
 1. Check de aanmelddeadline

  • 1 mei
   Voor de meeste opleidingen die per 1 september starten, meld je je uiterlijk op 1 mei aan via Studielink.
  • 15 januari
   Sommige opleidingen hebben maar een beperkt aantal plekken. Dit heet een numerus fixus. Voor deze opleidingen meld je je uiterlijk op 15 januari aan via Studielink. Meer informatie over numerus fixus.
  • 31 augustus
   Deze datum geldt alleen voor uitzonderingsgroepen. Meer informatie hierover vind je onder het kopje 'Informatie voor uitzonderingsgroepen' op deze pagina.
   

 2. Meld je aan in Studielink

  Gebruik je DigiD om in te loggen bij Studielink en meld je aan voor je opleiding. Heb je nog geen DigiD? Wacht dan niet te lang met aanvragen. Na je aanvraag kan het namelijk tot drie werkdagen duren voordat je de DigiD ontvangt.

 3. Studiekeuzecheck

  Doe de online studiekeuzecheck van Hogeschool Utrecht. Dit hoef je niet te doen als je je aanmeldt voor een numerus fixus opleiding, want dan doorloop je een ander traject (selectie).

 4. Voltooi je inschrijving

  Je krijgt half juni een instructiemail over hoe je je inschrijving voltooit. Regel sowieso de betaling van je collegegeld. Verder moet je misschien nog specifieke documenten aanleveren. Upload ook je pasfoto als je een collegekaart wilt ontvangen.

Informatie voor uitzonderingsgroepen

Als je niet in Nederland woont, wilt switchen van opleiding of onderwijsinstelling of je niet zelf kunt inschrijven, is het handig om onderstaande informatie goed door te lezen. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op door te mailen naar info@hu.nl of te bellen naar 088 481 81 81 (optie 1).

Ga dan naar de Admissions pagina en bekijk wat jouw aanmelddeadline is.

Je mag je na 1 mei aanmelden voor de studie van je keuze. Zorg er wel voor dat je je vóór 1 september hebt aangemeld voor de studie van je keuze.

Je mag je na 1 juni aanmelden voor de studie van je keuze. Zorg er wel voor dat je je vóór 1 september hebt aangemeld voor de studie van je keuze.

Als je wilt overstappen van een andere onderwijsinstelling, kun je je tot 1 september aanmelden. Eventuele vrijstellingen kun je aanvragen nadat je ingeschreven bent voor de opleiding bij de examencommissie van het instituut.

Heb je bij de andere onderwijsinstelling een negatief bindend studieadvies (BSA) ontvangen voor dezelfde opleiding als die je bij ons wilt volgen? Dan heeft dit advies geen invloed op je inschrijving bij de HU. Je kunt je aanmelden bij de HU via Studielink.

Kun je zelf je inschrijving niet regelen, omdat je bijvoorbeeld in het buitenland bent? Dan kun je iemand anders machtigen. Die persoon noemen we dan jouw zaakwaarnemer. Om iemand tot jouw zaakwaarnemer te maken, vul je samen het formulier Machtiging Zaakwaarnemer in.

Is het formulier ingevuld en dubbel ondertekend? Stuur het dan als scan per e-mail naar stip@hu.nl.

Per september:

Heb je de studie onderbroken en wil je deze weer oppakken in september? Doe dan een verzoek tot inschrijving voor de opleiding in Studielink met instroommoment september. Hiervoor is geen toestemming van de instituutsdirectie nodig. Wel moet je je aanmelden voor de aanmelddeadline. Deze vind je bovenaan deze pagina.

Is je opleiding een numerus fixusopleiding? Dan is instroom per september alleen mogelijk wanneer je een positief/aangehouden studieadvies hebt of toestemming van de instituutsdirectie op basis van advies van een decaan. Bij je inschrijfverzoek in Studielink moet je bij je aanmelding aangeven dat je start als ‘hogerejaars’.

Per andere maand:

Wil je gedurende het studiejaar instromen dan is hiervoor altijd toestemming van de instituutsdirectie nodig, tenzij de betreffende opleiding meerdere instroommomenten heeft. Heb je akkoord van de opleiding, dan kun je een verzoek tot inschrijving doen in Studielink voor de opleiding.

Na je inschrijving

Na het voltooien van je inschrijving krijg je per post een bewijs van inschrijving en je collegekaart. Info over boekenlijsten, introducties en roosters vind je op intro.hu.nl. Drie maanden voor de start van je opleiding ontvang je je HU-accountgegevens. Vanaf dan kun je via MyHU de status van je inschrijving volgen.

Vergeet niet te kijken of je recht op studiefinanciering en een studentenreisproduct hebt.

Inschrijven voor een minor

In de laatste fase van je bacheloropleiding volg je een minor om je kennis te verbreden of je te verdiepen in een bepaald thema binnen je vakgebied. 

Ga naar informatie over minors