HUgenotenprijzen voor HU-pioniers

Tijdens de jaaropening 2017 heeft Hogeschool Utrecht de HUgenotenprijs uitgereikt aan docent John Driedonks, alumna Leonie van der Schans en de studenten van het project Selficient. Harm Drost ontving het ereteken voor bijzondere verdienste. De HUgenotenprijs is voor mensen die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan de hogeschool.

John Driedonks

“John Driedonks weet bijzonder uitdagend onderwijs in elkaar te zetten. Driedonks heeft goede contacten met het werkveld, zoals met RTL waar hij eindredacteur is geweest, en zet initiatieven op waar studenten erg graag aan meewerken, ook als dat betekent dat ze er veel tijd en energie in moeten investeren” aldus het laudatio voor de docent journalistiek. Een voorbeeld hiervan is CampusDoc: een specialisatie (nu minor) die de nieuwe generatie documentairemakers opleidt. De studenten organiseren vanuit de cursus een filmfestival waar eigen werk te zien is. Het festival is uitgegroeid tot een event waar ook steeds meer aankomende documentairemakers van andere opleidingen uit binnen- en buitenland hun producties laten zien aan publiek en werkveld. Driedonks gaat in 2018 met pensioen en de HUgenotenprijs is een waardering voor de bijzondere initiatieven die hij voor de HU heeft genomen. Bekijk het filmpje.

Leonie van der Schans

Leonie van der Schans ontvangt de prijs voor haar tomeloze inzet om het nieuwe beroep van medisch hulpverlener te positioneren. Als een van de eerste afgestudeerde medisch hulpverleners heeft ze een jaar bij Hogeschool Utrecht gewerkt om de opleiding te ondersteunen. Tegelijk werkte ze succesvol als trainee op de spoedeisende hulp van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, waarmee ze de meerwaarde bewees van het nieuwe beroep. Tijdens de laatste maanden van haar studie heeft Van der Schans met andere studenten een beroepsvereniging opgericht, waarvan zij voorzitter is. Deze beroepsvereniging heeft een belangrijke rol gespeeld in het realiseren van de juridische bevoegdheid voor medisch hulpverleners om zogenaamde ‘voorbehouden medische handelingen’ uit te mogen voeren. Bekijk het filmpje.

Selficient

Voor het eerst ontvangt ook een team de HUgenotenprijs, namelijk de studenten achter het project Selficient. Zij hebben een duurzaam en betaalbaar cradle-to-cradle-huis ontworpen en gebouwd. Met hun huis nemen ze deel aan de prestigieuze Solar Decathlon Challenge in Denver, in Amerika. Ze kregen niet alleen de jury van deze wedstrijd enthousiast, maar wisten ook ruim 70 studenten en 59 partnerorganisaties uit het werkveld aan zich te binden. Voor het onderwijs van de HU is dit project een eyeopener: de manier waarop de studenten zelf hun leerweg gekozen hebben en er volledig voor zijn gegaan, wordt gezien als de ideale manier van onderwijs. De studenten ontvangen de prijs voor de maatschappelijke betekenis van hun duurzame huis én voor wat zij betekenen voor het onderwijs van de toekomst. Bekijk het filmpje.

Harm Drost

Naast de HUgenotenprijzen werd tijdens de jaaropening ook een ereteken voor bijzondere verdienste uitgereikt, aan Harm Drost. Onder Harms leiding heeft de Faculteit Gezondheidszorg sinds 1995 enorm bijgedragen aan de ontwikkeling van het vakgebied. Hij is aanjager geweest voor samenwerking tussen regionale kennisinstellingen en de beroepspraktijk en wordt gezien als voortreffelijke vertegenwoordiger van het onderwijs, praktijkgericht onderzoek en de missie van Hogeschool Utrecht. Zo is hij lid van het Algemeen Bestuur van het netwerk Utrecht Zorg voor Ouderen en is hij oprichter van de Academie Gezondheidszorg Utrecht, waarin Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht nauw samenwerken. Op deze manieren heeft hij Hogeschool Utrecht helpen veranderen van een onderwijsorganisatie naar een multidisciplinaire kennisorganisatie. Bekijk het filmpje.

Het ereteken voor bijzondere verdienste dat Drost ontving, is een sculptuur gebaseerd op de vorm van een zoutkristal, symbool voor kostbaar, smaakversterkend en kwaliteitsverhogend.

De HUgenotenprijs

De HUgenotenprijs wordt jaarlijks door het College van Bestuur van de HU uitgereikt aan een ‘HUgenoot’: een docent, medewerker of student die op inspirerende, creatieve en betrokken wijze een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de hogeschool en de maatschappij. De prijs is ontworpen door kunstenaar Willem Noyons.

Deel dit artikel