Tijdens de opleiding

Al tijdens je studie pas je je juridische kennis toe in de praktijk. Je leert grenzen stellen terwijl je je cliënt optimaal en begripvol ondersteunt. Daarnaast doe je kennis op over diverse rechtsgebieden, zoals het huurrecht, arbeidsrecht, socialezekerheidsrecht en strafrecht.

Inhoud van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening

In het eerste jaar ontwikkel je de juiste studie- en beroepshouding en ontdek je wat het werk als sociaal juridisch dienstverlener (SJD’er) inhoudt. Je leert de basisvaardigheden die je nodig hebt als SJD'er, zoals het analyseren van juridische problemen en het geven van een concreet advies aan een klant. Wat je leert tijdens de les, oefen je meteen in de praktijk.

De vakken van jaar 1

Vanaf het tweede jaar (de hoofdfase) verbreed en verdiep je je kennis en vaardigheden. Je krijgt een steeds beter beeld van de functie die je zou willen vervullen.

Je gaat al kennis maken met de praktijk door diverse opdrachten uit te voeren voor organisaties waar we als opleiding een goed contact mee hebben.

De vakken van jaar 2

Dit hele jaar loop je stage in een SJD-organisatie. Tijdens je stage voer je verschillende taken uit in de praktijk. Je werkt aan je competentieontwikkeling. Op terugkomdagen krijg je extra begeleiding op school. Je kunt problemen die je tijdens je stage tegenkomt bespreken met jouw leerteambegeleider en je medestudenten in jouw leerteam.

Jaar 4 staat in het teken van je minor en je afstuderen. Tijdens je minor volg je een pakket aan zelfgekozen vakken waarmee je jouw eigen accent in je studie kan aanbrengen. In het laatste half jaar richt je je op het afstuderen en maak je een praktijkadvies dat gebaseerd is op onderzoek.

De vakken van jaar 4
Tijdens de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening: studeren in de bibliotheek

Contact

18
uur per week
 • 50%Praktijk
 • 50%Theorie

Zelfstudie

20
uur per week
Studie in cijfers

Overige informatie

Je leert bij ons niet alleen in de klas, maar ook via praktijkopdrachten en je stage. Je leert individueel, digitaal én in leerteams (‘blended learning’).
 
Lesvormen die je tegen kunt komen zijn:

 

 • werkcolleges
 • trainingen
 • hoorcolleges
 • projectgroepen
 • praktijkopdrachten
 • leerteam
 • filmcolleges
 • excursies

Je maakt concrete producten die je in de praktijk kunt gebruiken, zoals een schuldenplan. Daarnaast krijg je te maken met schriftelijke tentamens (meerkeuze- en open vragen), (groeps)opdrachten en gespreksassessments.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU honourstraject. Je kunt een volledig programma kiezen of zelf met een idee komen. Met het HU honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Tijdens je studie zit je in leerteam: een basisgroep van acht studenten die een heel studiejaar elke week bij elkaar komt. In de bijeenkomsten bespreek je je leerdoelen en je eigen competentieontwikkeling. Je leerteam wordt daarbij begeleid door een studieloopbaanbegeleider.

Je betaalt wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld. Om voor wettelijk collegegeld in aanmerking te komen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Ben je benieuwd wat jij aan wettelijk collegegeld betaalt? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Reken daarnaast ook op een extra bedrag voor Outdoor, boeken en andere lesmaterialen.

Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar heb je minimaal 50 studiepunten nodig. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met de opleiding.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle belangrijke regelingen en afspraken in de gids. Bekijk de studiegids.

Studeren bij de HU

 • Veel begeleiding en persoonlijke aandacht

  We werken bij de opleiding SJD met kleine leerteams: 8 studenten met een docent. Hierdoor krijg je veel begeleiding en persoonlijke aandacht.

 • Ruime stagemogelijkheden

  De opleiding SJD werkt nauw samen met de beroepspraktijk waaronder buurtteams, Juridisch Loket, schulddienstverlening, sociale diensten, UWV, wooncorporaties, Slachtofferhulp, Reclassering, Vluchtelingenwerk en vakbonden. Dat geeft veel stagemogelijkheden!

 • Veel keuzevrijheid

  Leg je eigen accenten binnen de opleiding SJD, bijvoorbeeld met een minor of stage in het buitenland. Ook het onderwerp voor je (afstudeer)onderzoek bepaal je zelf.

Isa Verschoor

"Perfecte combinatie van mensen helpen en recht"

Isa Verschoor (20) derdejaars student
Leonie van der Graaf

"Je leert om de wet- en regelgeving op een duidelijke manier uit te leggen"

Leonie van der Graaf (26) Afgestudeerd in 2018
Studenten voor het gebouw van Padualaan 99

Interesse in de bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening?