Tijdens de opleiding

Al tijdens je studie pas je je juridische kennis toe in de praktijk. Je doet kennis op over diverse rechtsgebieden, zoals het huurrecht, arbeidsrecht, socialezekerheidsrecht en strafrecht, en sociale wetenschap. Daarnaast werk je in verschillende trainingen aan bijvoorbeeld je gesprekstechnieken.

Inhoud van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening

In het eerste jaar ontwikkel je de juiste studie- en beroepshouding en ontdek je wat het werk als sociaal juridisch dienstverlener (SJD’er) inhoudt. Je leert de basisvaardigheden die je nodig hebt als SJD'er, zoals het analyseren van juridische problemen en het geven van een concreet advies aan een klant. Wat je leert tijdens de les, oefen je meteen in de praktijk.

De vakken van jaar 1

Vanaf het tweede jaar (de hoofdfase) verbreed en verdiep je je kennis en vaardigheden. Je krijgt een steeds beter beeld van de functie die je zou willen vervullen.

Je gaat al kennis maken met de praktijk door diverse opdrachten uit te voeren voor organisaties waar we als opleiding een goed contact mee hebben.

De vakken van jaar 2

Dit hele jaar loop je stage in een SJD-organisatie. Tijdens je stage voer je verschillende taken uit in de praktijk. Je werkt aan je competentieontwikkeling. Op terugkomdagen krijg je extra begeleiding op school. Je kunt problemen die je tijdens je stage tegenkomt bespreken met jouw leerteambegeleider en je medestudenten in jouw leerteam.

Jaar 4 staat in het teken van je minor en je afstuderen. Tijdens je minor volg je een pakket aan zelfgekozen vakken waarmee je jouw eigen accent in je studie kan aanbrengen. In het laatste half jaar richt je je op het afstuderen en maak je een praktijkadvies dat gebaseerd is op onderzoek.

De vakken van jaar 4
Tijdens de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening: studeren in de bibliotheek

Contact

18
uur per week
 • 50%Praktijk
 • 50%Theorie

Zelfstudie

20
uur per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  Je leert bij ons niet alleen in de klas, maar ook via praktijkopdrachten en je stage. Je leert individueel, digitaal én in leerteams (blended learning).

  Lesvormen die je tegen kunt komen zijn:

  • werkcolleges
  • trainingen
  • hoorcolleges
  • projectgroepen
  • praktijkopdrachten
  • leerteam
  • filmcolleges
  • excursies

  Je maakt concrete producten die je in de praktijk kunt gebruiken, zoals een schuldenplan. Daarnaast krijg je te maken met schriftelijke tentamens (meerkeuze- en open vragen), (groeps)opdrachten en gespreksassessments.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

  Tijdens je studie zit je in leerteam: een basisgroep van acht studenten die een heel studiejaar elke week bij elkaar komt. In de bijeenkomsten bespreek je je leerdoelen en je eigen competentieontwikkeling. Je leerteam wordt daarbij begeleid door een studieloopbaanbegeleider.

  Je betaalt wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld. Om voor wettelijk collegegeld in aanmerking te komen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Ben je benieuwd wat jij aan wettelijk collegegeld betaalt? Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Reken daarnaast ook op een extra bedrag voor Outdoor, boeken en andere lesmaterialen.

  Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

  Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

  In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

  Waarom SJD studeren bij de HU?

  • Veel begeleiding en persoonlijke aandacht

   We werken bij de opleiding SJD met kleine leerteams: 8 studenten met een docent. Hierdoor krijg je veel begeleiding en persoonlijke aandacht.

  • Ruime stagemogelijkheden

   De opleiding SJD werkt nauw samen met de beroepspraktijk waaronder buurtteams, Juridisch Loket, schulddienstverlening, sociale diensten, UWV, wooncorporaties, Slachtofferhulp, Reclassering, Vluchtelingenwerk en vakbonden. Dat geeft veel stagemogelijkheden!

  • Veel keuzevrijheid

   Leg je eigen accenten binnen de opleiding SJD, bijvoorbeeld met een minor of stage in het buitenland. Ook het onderwerp voor je (afstudeer)onderzoek bepaal je zelf.

  Isa Verschoor

  "Perfecte combinatie van mensen helpen en recht"

  Isa Verschoor (20) derdejaars student

  Heb je nog vragen?