Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding leraar Spaans tweedegraads leer je alle vaar- digheden die je nodig hebt om met leerlingen te werken. Maar leren doe je al lang niet meer alleen in de klas, je leert vooral in de praktijk. Verblijven in een Spaanstalig land maken een belangrijk deel uit van de opleiding.

Inhoud van de opleiding Leraar Spaans tweedegraads

In het eerste jaar van je opleiding zet je je eerste stappen als docent Spaans. Je krijg les in hoe je leraar moet zijn en vanaf november sta je één dag in de week voor de klas. Daarnaast maak je kennis met Spanje. Je leert meer over de Spaanse geschiedenis, de literatuur en de cultuur. Je leert de taal al beter spreken en schrijven en je gaat een week naar Spanje.

De vakken van jaar 1

Je weet al steeds beter wat voor leraar je wilt zijn. En je weet welk soort school goed bij je past. Eén dag in de week geef je les. Je gaat één stagemodule doen in Spanje of Latijns Amerika.

Vanaf het derde jaar sta je twee dagen per week voor de klas. Je spreekt en schrijft de taal inmiddels op hoog niveau en weet dit over te brengen op je leerlingen.

In je afstudeerjaar bepaal je samen met de school waar je stage loopt en aan welk afstudeerproject je gaat werken. De andere helft van het jaar heb je vrije keuzeruimte.

Tijdens de opleiding Leraar Spaans tweedegraads: voorbeeld van een lessituatie
 • 50%Praktijk
 • 50%Theorie

Contact

12
uur per week
 • 60%individueel werk
 • 40%Groepswerk

Zelfstudie

24
uur per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  Tijdens de opleiding leraar Spaans tweedegraads krijg je te maken met de volgende lesvormen:

  • Hoorcollege
  • Werkcolleges
  • Projectgroepen
  • Stage
  • Simulatie
  • Vaardigheidstrainingen
  • Overleggen en gesprekken

  Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens, opdrachten en portfolio’s. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

  Samen met je medestudenten vorm je een leerteam. Aan het begin van je opleiding leer je je leerteambegeleider kennen. Met deze begeleider bespreek je voortgang en eventuele studieproblemen.

  Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina collegegeld. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 500 kwijt. Aan je buitenlandreizen ben je tussen de € 150 en € 1500 kwijt.

  Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

  In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

  Waarom Leraar Spaans studeren bij de HU?

  • Lesgeven in twee vakken

   Combineer je opleiding Spaans met een andere taal, dan mag je les geven in twee vakken.

  • Les in het Spaans

   Tijdens je opleiding krijg je veel les in het Spaans, zo krijg je de taal nog sneller onder de knie.

  • Meteen de praktijk in

   Wat je leert, kun je meteen in praktijk brengen. Vanaf het eerste jaar sta je al voor de klas.

  Cynthya Mendoza Meza, student Leraar Spaans tweedegraads

  "Een van de leukste projecten die ik heb meegemaakt was de uitwisseling in het tweede jaar."

  Cynthya Mendoza Meza Student
  Maik Zwaneveld, derdejaarsstudent Leraar Spaans tweedegraads

  "De Spaanse taal leer niet alleen uit een boek maar ook door hobby’s als lezen, films of contact met Spaanstalige vrienden"

  Maik Zwaneveld Derdejaars student
  Studenten op het Utrecht Science Park

  Interesse in de bachelor Leraar Spaans tweedegraads​?

  Heb je nog vragen?