Tijdens de opleiding

Vanaf het eerste jaar weet je al wat het is om docent Engels te zijn. Je doet meteen ervaring op. Maar je leert ook meer over Engelse taal en cultuur.

Inhoud van de opleiding Leraar Engels tweedegraads

In het eerste jaar van je opleiding zet je je eerste stappen als docent Engels. Je ontdekt wat voor docent Engels je wil zijn. Vanaf november loop je één dag in de week mee in de klas. Daarnaast maak je kennis met de Engelse taal, cultuur, en literatuur. Je gaat een week naar Engeland en deze reis plan je helemaal zelf.

Vakken

De vakken van jaar 1

Je weet al steeds beter wat voor leraar je wilt zijn. En je weet welk soort school goed bij je past. Eén dag in de week geef je les. Je gaat tien weken op stage naar het buitenland, zodat je Engels nog beter wordt. Je kunt stage lopen in bijna alle Engelstalige landen.

Vanaf het derde jaar sta je twee dagen per week als docent Engels in de klas. Je spreek en schrijft de taal inmiddels op hoog niveau en weet dit over te brengen op je leerlingen.

In je afstudeerjaar functioneer je als zelfstandig docent en werk je aan je afstudeerproject. De andere helft van het jaar heb je vrije keuzeruimte. Je kunt dan bijvoorbeeld een minor volgen of verschillende losse cursussen. Je sluit het jaar af met een CPE-toets en je doet je eindassessment.

 • 40%Praktijk
 • 60%Theorie

Contact

16
uur per week
 • 40%individueel werk
 • 60%Groepswerk

Zelfstudie

24
uur per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  Tijdens de opleiding leraar Engels tweedegraads krijg je te maken met de volgende lesvormen:

  • Hoorcollege
  • Werkcolleges
  • Projectgroepen
  • Stage
  • Simulatie
  • Vaardigheidstrainingen
  • Overleggen en gesprekken

  Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens, opdrachten en portfolio’s. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht en een eindassessment.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

  Aan het begin van je opleiding Leraar Engels tweedegraads leer je je leerteambegeleider kennen. Met deze begeleider bespreek je voortgang en eventuele studieproblemen.

  Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt.

  Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

  Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in de opleiding óf om te stoppen met de opleiding.

  In de studiegidsexterne link vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

  Waarom Leraar Engels studeren bij de HU?

  • Lesgeven in twee vakken

   Je kunt een dubbele onderwijsbevoegdheid behalen. Je mag dan lesgeven in twee vakken, bijvoorbeeld in twee talen.

  • Les in het Engels

   Tijdens je opleiding krijg je vaak les in het Engels van leraren die in Engelstalige landen hebben gewoond.

  • Keuze uit verschillende stageplekken

   Engels is een verplicht vak op heel veel verschillende soorten scholen. Je kunt dus kiezen uit veel verschillende stageplekken.

  Bilbiotheek

  Interesse in de bachelor Leraar Engels tweedegraads?

  Heb je nog vragen?