Tijdens de opleiding

Electrical Engineering (Elektrotechniek) is een afwisselende opleiding. Je zit niet alleen in de klas, maar duikt ook de laboratoria in om dingen te bouwen. Daarnaast voer je, samen en individueel, opdrachten uit voor bedrijven.

Inhoud van de opleiding Electrical Engineering

Je krijgt vakken waarmee je in theorie en praktijk aan de slag gaat, zoals wiskunde, natuurkunde, programmeren, robotsystemen en systeemengineering. Je lessen helpen je bij het bouwen en programmeren van een robotarm die snel reageert op mensen. Daarnaast leer je hoe je op een professionele manier communiceert en projecten uitvoert. Aan het einde van het eerste jaar kies je een specialisatierichting in embedded systemen of industriële automatisering.

De vakken van jaar 1

Je leert meer over embedded systems of industriële automatisering en je gaat aan de slag met projecten die je zelf kiest. Tijdens je tweede jaar van je opleiding ga je meteen de praktijk in en loop je een halfjaar stage. Je kunt stagelopen in Nederland of het buitenland. Zo liep een student afgelopen jaar stage bij deeltjesversneller CERN in Zwitserland. Dat kun jij misschien ook doen.

Je krijgt nog meer gevoel voor de praktijk als je in je derde jaar projecten maakt voor een echte opdrachtgever, bijvoorbeeld een ziekenhuis, zorginstelling, universiteit, transportbedrijf, energieproducent, gebouwontwikkelaar of een bedrijf in de voedselindustrie. Je voert de projecten uit met studenten Technische Bedrijfskunde en Werktuigbouwkunde, echt teamwerk dus. Je project heeft te maken met duurzaamheid, medische technologie, mobiliteit of creatieve industrie.

In de eerste helft van het laatste jaar kies je je eigen studieprogramma. Je kunt je hiermee verder verdiepen in de techniek, of je studie juist verbreden. Door bijvoorbeeld een minor te volgen, zoals procesautomatisering of domotica. Het laatste halfjaar studeer je af bij een bedrijf in Nederland of het buitenland. Je helpt dit bedrijf met het oplossen van een probleem waar zij echt mee zitten.

Tijdens de opleiding Electrical Engineering: voorbeeld van een lessituatie
 • 30%Praktijk
 • 70%Theorie
 • 70%individueel werk
 • 30%Groepswerk

Zelfstudie

15
uur per week
Studie in cijfers

Overige informatie

Tijdens je opleiding Electrical Engineering (Elektrotechniek) volg je hoorcolleges en werkcolleges. Maar je werkt ook met studiegenoten aan projecten en gaat zelf aan de slag in het laboratorium. Vanaf het tweede jaar werk je ook aan projecten voor bedrijven.

Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens en opdrachten. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht, scriptie en presentatie.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU honourstraject. Je kunt een volledig programma kiezen of zelf met een idee komen. Met het HU honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Aan het begin van je opleiding leer je je studieloopbaanbegeleider kennen. Met deze begeleider bespreek je je voortgang en eventuele studieproblemen.

Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina collegegeld. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 400 tot € 700 kwijt.

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar, heb je minimaal 50 studiepunten nodig. Haal je dit niet, dan kun je niet verder met de opleiding.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle belangrijke regelingen en afspraken in de studiegids. Bekijk de studiegids.

Studeren bij de HU

 • Moderne laboratoria

  Je zit niet alleen in de schoolbanken, maar werkt ook in de nieuwe en moderne laboratoria van de opleiding.

 • Veel stageplekken

  De opleiding heeft goede contacten met bedrijven en je kunt kiezen uit veel leuke stageplekken.

 • Werkelijkheid

  De opleiding sluit goed aan bij het werk wat je na je opleiding gaat doen.

Interieur gebouw Hogeschool Utrecht Padualaan 99, bibliotheek

Interesse in de bachelor Electrical Engineering (Elektrotechniek)?