Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding Ad Software Development leer je alles over wat er nodig is om software te ontwikkelen voor bijvoorbeeld (grote) informatiesystemen, webapplicaties en mobiele apps. Samen met een aantal studiegenoten vorm je een leerteam. Je leert hoe je moet werken aan de eisen van opdrachtgevers en vertaalt deze naar software waar gebruikers enthousiast van worden. 

Op school werk je met studiegenoten in een leerteam waarbij je software bouwt en requirementsanalyses uitvoert in een simulatieomgeving en voor klanten.

We starten met een periode waarin je op school in een gesimuleerde omgeving leert werken met een projectteam. Zodra je de processen en werkwijze eigen hebt gemaakt om software te ontwikkelen, dan ga je met uitdagende opdrachten voor externe opdrachtgevers uit het bedrijfsleven aan de slag. Jouw projecten maken impact bij bedrijven.

In de laatste fase van de opleiding ga je stagelopen en afstuderen in het bedrijfsleven waar je als software ontwikkelaar werkzaam zult zijn om de fijne kneepjes van het vak te leren.

 • Je bouwt en stelt software beschikbaar die uit meerdere subsystemen bestaat
 • Je leert software te ontwikkelen die aansluit bij de eisen van klanten en gebruikers. Jij draagt hier zorg voor door het uitvoeren van requirementsanalyses en usability tests
 • Je leert in teamverband software ontwikkelen, te beheren en te bewaken vanuit een ontwikkelstraat

Inhoud van de opleiding Software development

In het eerste half jaar ga je samen met medestudenten in een simulatieomgeving aan de slag. In het tweede helft van het jaar ga je samenwerken met het werkveld.

Overige informatie

Tijdens de opleiding werk je in leer- en projectteams samen met medestudenten aan projecten.

Je werkt in een inspirerende leeromgeving aan echte projecten en doet dit in samenwerking met bedrijven. Zo krijg je instructie, neem je deel aan workshops, en bouw je de kennis die je nodig hebt op. Er is in de opleiding veel aandacht voor je ontwikkeling onder begeleiding van een studiecoach.

Aanbevolen een laptop met een up-to-date besturingssyteem Windows, Linux of macOS; 8GB of meer interngeheugen; 20GB of meer vrije ruimte, 13" of meer hoge-resolutie scherm en een accuduur van minimaal 6 uur.

We merken dat studenten die nog nooit geprogrammeerd hebben het fijn vinden om er iets meer over te weten. Op w3schools.com kun je oefenen en ervaring opdoen met programmeren en wat daarbij komt kijken.

Ontdek op w3schools.com/python of w3schools.com/java of dit wat voor jou is!

Er zullen feedbackmomenten zijn waardoor je leert en je ontwikkelt. Daarnaast sluit je elk semester met een assessment af. Je sluit de opleiding af met een afstudeerproject.

Ben je ambitieus en op zoek naar meer uitdaging en eigen initiatief tijdens je studie? Dan kun je naast je gewone onderwijs een honourstraject volgen. Met een Honours Certificaat heb je een streepje voor bij bedrijven en toekomstige werkgevers.

Je betaalt wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld. Om voor wettelijk collegegeld in aanmerking te komen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Ben je benieuwd wat jij aan wettelijk collegegeld betaalt? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Reken daarnaast ook op een extra bedrag voor boeken en andere lesmaterialen.

Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een studieadvies. De opleiding kijkt dan hoeveel studiepunten je hebt gehaald. Zijn het er minder dan 30? Dan krijg je het dringende advies om te stoppen, aangezien je de studie hoogstwaarschijnlijk niet zult halen. Dit dringende studieadvies mag je naast je neerleggen.

Studeren bij de HU

 • Veel praktijkervaring

  Je leert niet alleen op school, maar werkt ook aan echte projecten voor bedrijven en opdrachtgevers

 • Leren van en met elkaar

  Je werkt samen met een groepje medestudenten in een leerteam. Zo leer je samen, oefen je met elkaar en kun je ook samen je leerproces verbeteren.

 • Betrokken docenten

  Je docent is ook je coach en geeft specifieke aandacht aan jouw ontwikkeling als developer