Tijdens de opleiding

Tijdens het eerste halfjaar volg je veel lessen. Denk hierbij aan het leren van de grepen op de Velotype PRO. Daarnaast krijg je lessen zoals logopedie, gebarentaal en dovenstudies. Je neemt een kijkje in het werkveld, waarvan je later deel gaat uitmaken. 

Tijdens de opleiding Schrijftolk: voorbeeld van een lessituatie

Inhoud van de opleiding Schrijftolk

Het eerste jaar volg je Nederlandse Gebarentaal (NGT) op beginnersniveau en krijg je typeles om schrijftolk te worden. In het eerste jaar leer je de wereld van doven en slechthorenden kennen. Kunnen ze bijvoorbeeld een bruiloft niet meer volgen? Of niet meer naar hun favoriete club? Je komt te weten hoe zij hun omgeving beleven en tegen welke problemen zij aanlopen.

Na het leren van de grepen op de Velotype PRO, ga je typesnelheid en tolkstrategieën ontwikkelen. Daarnaast krijg je lessen Nederlandse Gebarentaal (NGT), ga je het werkveld in om schrijftolken te observeren en leer je het werkveld beter kennen. Ook volg je een aantal theorievakken zoals taalkunde, spelling, sociaal bewustzijn en logopedie. 

Je tweede jaar is ook je afstudeerjaar. Je rondt de opleiding af met minimaal 500 aanslagen per minuut op de Velotype PRO. Je loopt stages en sluit deze in het werkveld af. Verder blijf je lessen volgen op de hogeschool, zoals Nederlands ondersteund met gebaren, intervisie en praktijklessen. 

Meer weten over deze opleiding?

Een Associate degree is een praktijkgerichte, tweejarige hbo-opleiding. Met een Ad-diploma vergroot je je kans op een baan, zonder meteen een volledige vierjarige bacheloropleiding te moeten volgen. Na een Ad-opleiding kun je alsnog doorstromen naar een bacheloropleiding en deze verkort doorlopen.

Tijdens de opleiding krijg je te maken met de volgende lesvormen:

 • Hoorcolleges;
 • Groepswerk;
 • Stages.

Je krijgt schrijftolkvaardigheidstentamens (rollenspellen), schriftelijke tentamens en tentamens in gebarentaal. 

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Aan het begin van je opleiding leer je je studieloopbaanbegeleider kennen. Met deze begeleider bespreek je voortgang en eventuele studieproblemen.

Je betaalt collegegeld. Wil je weten hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Kijk op de pagina over collegegeldVoor boeken en andere lesmaterialen betaal je elk jaar ongeveer € 200. Voor de opleiding AD Schrijftolk heb je een Velotype PRO-toetsenbord nodig. Dit kost ongeveer € 1800 en kan in termijnen betaald worden. Je kunt deze ook huren voor € 125 per maand.

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

In de studiegidsexterne link vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

Waarom Schrijftolk studeren bij de HU?

 • Unieke opleiding

  De opleiding Ad schrijftolk kun je alleen volgen bij het Instituut Gebarentaal & Dovenstudies (IGT&D) van Hogeschool Utrecht.

 • Intensief contact met doven en slechthorendengemeenschap

  Tijdens je opleiding leer je het werkveld vanaf het begin van de opleiding goed kennen.

 • Kleinschalig

  Je bent geen nummer. De opleiding Ad Schrijftolk is kleinschalig en persoonlijk. Studenten en docenten kennen elkaar.

Heb je nog vragen?