Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding werk je aan vaardigheden op de werkplaatsen en maak je o.a. gebruik van online lesmateriaal. Denk hierbij aan het leren van de grepen op de Velotype PRO. Daarnaast zal je bezig zijn met andere aspecten van het schrijftolkvak, zoals de doelgroepen waar je voor schrijftolkt, de ergonomische werkhouding en het werken met de techniek die je als schrijftolk gebruikt. Je beweegt je in het werkveld, waarvan je later deel gaat uitmaken als afgestudeerd schrijftolk.

Tijdens de opleiding Schrijftolk: voorbeeld van een lessituatie

Inhoud van de opleiding Schrijftolk

Tijdens de Ad Schrijftolk werk je toe naar vier niveaus die EPA's genoemd worden (entrustable professional activities).

Binnen deze EPA’s werk jij aan jouw vaardigheden als schrijftolk. Aan het begin van jouw studie zal je je meer focussen op het aanleren van de grepen op het toetsenbord, je kennis van de dovengemeenschap en -cultuur en maak je een begin met het leren van de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Samen en zelfstandig, op locatie en in de digitale leeromgeving ga je bezig met je kennis op verschillende gebieden te vergroten.

Naarmate je vaardigheden zich ontwikkelen, zal je jouw werkzaamheden steeds verder uitbreiden. Zo zal je in het werkveld eerst vooral observeren, waarop volgt dat je langzaam meer taken op je zal nemen. Uiteindelijk zal je onder begeleiding van een afgestudeerde schrijftolk zelf stukjes tolken, tot je het niveau hebt bereikt waarop je zelfstandig kan schrijftolken.

Meer weten over deze opleiding?

Een Associate degree is een praktijkgerichte, tweejarige hbo-opleiding. Met een Ad-diploma vergroot je je kans op een baan, zonder meteen een volledige vierjarige bacheloropleiding te moeten volgen. Na een Ad-opleiding kun je alsnog doorstromen naar een bacheloropleiding en deze verkort doorlopen.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Aan het begin van je opleiding leer je je studieloopbaanbegeleider kennen. Met deze begeleider bespreek je voortgang en eventuele studieproblemen.

Je betaalt collegegeld. Wil je weten hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Kijk op de pagina over collegegeld. Voor boeken en andere lesmaterialen betaal je elk jaar ongeveer € 200. Voor de opleiding Ad Schrijftolk heb je een Velotype PRO-toetsenbord nodig en een Windowslaptop, waarop de Velotypesoftware werkt. Dit kost ongeveer € 1800 en kan in termijnen betaald worden. Je kunt deze ook huren voor € 125 per maand.

Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in de opleiding óf om te stoppen met de opleiding.

In de studiegidsexterne link vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

Waarom Schrijftolk studeren bij de HU?

  • Unieke opleiding

    De opleiding Ad schrijftolk kun je alleen volgen bij het Instituut Gebarentaal & Dovenstudies (IGT&D) van Hogeschool Utrecht.

  • Intensief contact met doven en slechthorendengemeenschap

    Tijdens je opleiding leer je het werkveld vanaf het begin van de opleiding goed kennen.

  • Kleinschalig

    Je bent geen nummer. De opleiding Ad Schrijftolk is kleinschalig en persoonlijk. Studenten en docenten kennen elkaar.

Heb je nog vragen?