Tijdens de opleiding

Het eerste halfjaar volg je o.a. lessen samen met studiegenoten van de opleiding Nederlandse Gebarentaal (NGT), daarnaast ga je specifiek aan de slag voor de opleiding AD Schrijftolk. En je leert de wereld van doven en slechthorenden goed kennen.

Tijdens de opleiding Schrijftolk: voorbeeld van een lessituatie

Inhoud van de opleiding AD Schrijftolk

Het eerste jaar volg je Nederlandse Gebarentaal (NGT) op beginnersniveau en krijg je typeles om schrijftolk te worden. In het eerste jaar leer je de wereld van doven en slechthorenden kennen. Kunnen ze bijvoorbeeld een bruiloft niet meer volgen? Of niet meer naar hun favoriete club? Je komt te weten hoe zij hun omgeving beleven en tegen welke problemen zij aanlopen.

Je tweede jaar is ook je afstudeerjaar. Je leert op hoge snelheid typen op het speciale toetsenbord voor schrijftolken. Je volgt bijvoorbeeld het vak Nederlands ondersteund met gebaren (NmG). Je gaat in het tweede halfjaar op stage en dat is meteen je afstudeeropdracht. Om te kunnen slagen moet je een voldoende halen voor je stages en op sprekerssnelheid kunnen typen, dat is minimaal 500 tekens per minuut.

Overige informatie

Tijdens de opleiding AD Schrijftolk krijg je te maken met deze lesvormen:

 • Hoorcollege
 • Werkcolleges
 • Stage

Er zijn schriftelijke en gebaren-tentamens en ook (schrijftolk)vaardigheidstentamens. Ook tijdens rollenspellen met studiegenoten en docenten krijg je een beoordeling.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU honourstraject. Je kunt een volledig programma kiezen of zelf met een idee komen. Met het HU honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Aan het begin van je opleiding leer je je leerteambegeleider kennen. Met deze begeleider bespreek je voortgang en eventuele studieproblemen.

Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter.  Meer weten? Kijk op de pagina over collegegeld.

Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 200 kwijt. Voor de opleiding AD Schrijftolk heb je een Velotype PRO-toetsenbord nodig. Dit kost ongeveer € 1800. Je kunt zo'n toetsenbord ook huren voor € 125 per maand.

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar heb je minimaal 50 studiepunten nodig. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met de opleiding.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle belangrijke regelingen en afspraken in de gids. Bekijk de studiegids.

Studeren bij de HU

 • Unieke opleiding

  De opleiding AD schrijftolk kun je alleen aan Hogeschool Utrecht volgen.

 • Intensief contact met dovenwereld

  Tijdens je opleiding leer je de wereld van doven en slechthorenden vanaf het begin goed kennen.

 • Kleinschalig

  Je bent geen nummer. De opleiding AD Schrijftolk is kleinschalig en gezellig. Studenten en docenten kennen elkaar gewoon bij naam.