Studenten adviseren museum Speelklok over binnenklimaat

interieur museum speelklok

Hoe kunnen we ons binnenklimaat optimaliseren, met oog op het comfort van onze bezoekers, collectiebehoud en duurzaamheid? Met die vraag klopte museum Speelklok aan bij Hogeschool Utrecht. De eeuwenoude kerk wordt op dit moment van 9:00 uur tot 17:00 uur geklimatiseerd. Studenten ontdekten dat het iedere ochtend opnieuw opstarten van de systemen een grote belasting is voor de klimaatinstallatie en adviseerden om het systeem 24 uur per dag te laten draaien.

Studenten Technische Bedrijfskunde en Werktuigbouw schreven een adviesrapport voor Museum Speelklok – dat gevestigd is in het centrum van Utrecht, in de monumentale Buurkerk waarvan de oudste delen uit de dertiende eeuw stammen. Ze onderzochten daarvoor de temperatuur en luchtvochtigheid tijdens de seizoenen, de luchtdruk, ventilatie en isolatie in de verschillende ruimtes in het museum. De studenten adviseerden onder andere om de klimaatinstallatie fulltime te laten draaien, waardoor er minder fluctuatie is in de temperatuur, en om gaten in het plafond te dichten en de zoldervloer te isoleren.

Student Tycho Peters: “Het was een uitdaging, want een monumentaal gebouw geeft veel extra aandachtspunten en niet alles mag of kan zomaar. Daarnaast was het een uitdaging om een goed simulatiemodel te maken, omdat we veel parameters  onderzochten die allemaal invloed op elkaar hebben.”

Experimenteren met 24/7 klimatiseren

Anne-Sophie van Leeuwen, conservator bij museum Speelklok: “De huidige klimaatinstallatie is verouderd. Omdat we onafhankelijk onderzoek wilden laten uitvoeren naar de mogelijkheden voor klimatiseren volgens de nieuwste richtlijnen en technieken, hebben we de vraag neergelegd bij studenten van de HU.”

“Het onderzoek heeft ons nog meer inzicht opgeleverd over de huidige werking van het klimaatsysteem in de minimaal geïsoleerde Buurkerk. Eigenlijk doen we het erg goed met de huidige middelen en mogelijkheden. Maar er is altijd ruimte voor verbetering. Eén van de vervolgstappen op het onderzoek van de studenten is tests uitvoeren met het 24 uur laten draaien van de klimaatinstallatie: Wat voor impact heeft het op de systemen? Welke impact heeft het op het klimaat, maar net zo belangrijk: welke impact heeft dat op het energieverbruik?”

Quest-project

Het onderzoek bij museum Speelklok was een Quest-project. Quest-projecten bestaan uit innovatie-opdrachten die studenten uitvoeren voor een opdrachtgever: een bedrijf of organisatie. Studenten hebben een half jaar de tijd om in een multidisciplinaire groep een oplossing te zoeken voor een complex, technisch probleem.

Deel dit artikel