Innovatiewerkplaats Medisch 3D printen
De vraag naar technologische vernieuwing in de zorg groeit, terwijl er een tekost is aan geschikt technisch personeel binnen dit domein. Goed opgeleide mensen is noodzakelijk om de goede positie in de internationale MedTech-sector te kunnen behouden. Juist nu is multidisciplinaire kennis en innovatie harder nodig dan ooit.
Doel
Deze innovatiewerkplaats brengt studenten, onderzoekers en professionals samen rond het thema medisch 3D-(bio)printen. Binnen een innovatieve leeromgeving werken zij samen technologische en biologische toepasingen binnen de regenratieve geneeskunde. De focus ligt op het creeeren van een multidiscplinaere omgeving waar techniek en biologie samenkomen en dit kunnen vertaling naar de zorgpraktijk en onderzoek.
Door disciplines als engineering en life sciences structureel te verbinden, ontstaat ruimte voor multidisciplinaire innovatie. De werkplaats fungeert als kweekvijver voor talent én als aanjager van ontwikkelingen binnen de medische technologie.
Resultaten
- Ontwikkeling Minor Medisch 3D-(bio)printen
- Projectrealisatie rond kraakbeen en dialyseapparatuur
- Samenwerking met Materialise, ICAT en UMCU
- Gebruik van bio/FDM/SLA-printers door studenten
Looptijd
01 maart 2024 - 31 december 2028
Aanpak
Binnen de minor Medisch 3D-(bio)printen werken studenten van Design Engineering en Life Sciences & Chemistry aan praktijkgerichte projecten, samen met onderzoekers en lectoraten. Gastlessen en samenwerking met het werkveld zorgen voor een realistische leeromgeving en sterke verbinding tussen onderwijs, onderzoek en praktijk.