Innovatiewerkplaats Laboratorium Automatisering
De laboratoria van vandaag vragen om snelheid, reproduceerbaarheid, schaalbaarheid en 24/7 inzetbaarheid. Dit kan door processen te automatiseren. Het onderwijs voor laboratoriummedewerkers is momenteel echter onvoldoende voorbereid op deze technologische omslag. Hoe zorgen we dat studenten klaar zijn voor een geautomatiseerd werkveld?
Doel
De werkplaats versterkt het laboratoriumonderwijs en de aansluiting op de arbeidsmarkt. Op termijn beschikt de HU-bacheloropleiding Life Sciences over een volwaardig geautomatiseerd lab waar studenten via demo’s, practica, workshops en onderzoeksprojecten realistische ervaring opdoen. Ze leren werken met robotsystemen voor fundamenteel biomedische onderzoek, R&D projecten en medische diagnostiek.
"Automatisering betekent niet het vervangen van mensen, maar het versterken van hun capaciteiten. Dat geldt ook voor laboratoriumpersoneel"
Hogeschooldocent en werkplaats trekker
Robert Jan Veldman
Resultaten
- Verzorgen van workshops ‘Liquid handling robot’ voor derdejaars studenten Life sciences
- Uitbreiding apparatuur en faciliteiten
- Ontwikkelen high-throughput bioassays (BCA, PCR, ELISA), cell-based (tox) assays en microbiologische assays.
- Samenwerking met UU, GenMab, MolGen, Tergooi MC en CPBT (Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie) bij onderwijsontwikkeling
- Verzorgen minor onderwijs, honours-projecten, trainingen voor externen en (op termijn) betrokkenheid bij een internationale summer school
Looptijd
01 maart 2024 - 31 december 2028
Aanpak
De werkplaats is onderdeel van het ‘Innovation lab’ (iLab), een fysieke HU-locatie waar studenten, docenten, onderzoekers en externe opdrachtgevers elkaar ontmoeten en samen een rijke, moderne en realistische leeromgeving vormen.
Impact voor het onderwijs
Jaarlijks doen ongeveer twintig studenten praktijkervaring op in de innovatiewerkplaats. Ze volgen een tech-workshop labautomatisering, werken aan externe onderzoeksprojecten, lopen stage of kiezen voor een klinische minor. Daarbij leren ze werken met geavanceerde robotsystemen en voeren ze opdrachten uit voor partners uit het werkveld.