Het lectoraat Artificial Intelligence onderzoekt toepassingen van AI en data-gedreven innovatie. AI-technologie ontwikkelt zich snel en heeft impact op tal van bedrijven en overheden. Het is van maatschappelijk belang deze ontwikkeling in goede banen te leiden en de grenzen van AI te verkennen en waar nodig vast te leggen. Mensgerichte waarden als transparantie, vertrouwen, creativiteit en autonomie staan daarbij centraal.

Onderzoekslijnen binnen het lectoraat.

Onderzoek naar en ontwikkeling van hulpmiddelen om AI transparant en uitlegbaar in te zetten.

Onderzoek naar tools, prototypes en methoden die ontwikkelaars helpen om mensgerichte samenwerking met AI te realiseren.

Verkennen van de grenzen van machine learning en de bruikbaarheid daarvan voor ondernemers.

“De EU zou een breed verhaal moeten schetsen waarin privacy, transparantie en verantwoordelijkheid het fundament vormen voor duurzame, gezonde en productieve betrekkingen tussen individuen en organisaties”

Stefan Leijnen

Publicaties


Onderwijs

Onderzoekers van het lectoraat zijn betrokken bij de ICT-opleidingen Artificial Intelligence, Software Engineering, Cybersecurity, de Masters Data Driven Business, Data Driven Design, International Business Administration en de Internationale Master Human Centered Artificial Intelligence. Studenten werken in projecten aan innovatieve toepassingen in samenwerking met bedrijven en overheden. 

Lectoraat Intelligent Data Systems

“It's the most efficient thing to do to allow algorithms to make decisions on behalf of human beings. And if this is more efficient, what happens to the ideals of freedom and human rights and individualism?”

Yuval Noah Harari

Samenwerking

Het lectoraat Artificial Intelligence werkt onder andere samen met toezichthouders en banken aan de uitlegbaarheid van AI in de financiële sector, met mediapartijen aan de verantwoorde inzet van AI, met ziekenhuizen aan de verantwoorde implementatie van gepersonaliseerde zorg en met overheidsorganisaties aan de implementatie van ethische en wetgevende kaders in nieuwe AI-toepassingen. Heeft u een vraag over het verantwoord inzetten van AI? Neemt u dan contact op, onze onderzoekers en studenten staan open voor samenwerking.

Meer informatie

Binnen de podcast moraalridders spreekt onderzoeker Rijk Mercuur met gasten over het thema AI en Ethiek.

Onze lectoren en onderzoekers

Stefan_Leijnen

Stefan Leijnen

Lector Artificial Intelligence Bekijk profiel
Onderzoeker Huib Aldewereld

Huib Aldewereld

Onderzoeker Artificial Intelligence Bekijk profiel
Roland Bijvank

Roland Bijvank

Onderzoeker Artificial Intelligence Bekijk profiel
Anita Boerema

Anita Boerema

PD-kandidaat Artificial Intelligence Bekijk profiel

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Stefan_Leijnen

Stefan Leijnen

  • Lector
  • Lectoraat: Artificial Intelligence