Het lectoraat Artificial Intelligence onderzoekt toepassingen van AI en data-gedreven innovatie. AI-technologie ontwikkelt zich snel en heeft impact op tal van bedrijven en overheden. Het is van maatschappelijk belang deze ontwikkeling in goede banen te leiden en de grenzen van AI te verkennen en waar nodig vast te leggen. Mensgerichte waarden als transparantie, vertrouwen, creativiteit en autonomie staan daarbij centraal.

Onderzoekslijnen binnen het lectoraat.

 

 

Publicaties


Onderwijs

Medewerkers van het lectoraat zijn ook betrokken bij de ICT-opleidingen Artificial Intelligence, Software Engineering, Cybersecurity, de Masters Data Driven Business en Data Driven Design, en International Business Administration. Studenten werken in projecten aan innovatieve toepassingen voor fraudedetectie en personalisatie.

Lectoraat Intelligent Data Systems

“[…] it's the most efficient thing to do to allow algorithms to make decisions on behalf of human beings. […] And if this is more efficient, what happens to the ideals of freedom and human rights and individualism?”

Yuval Noah Harari

Samenwerking

Het lectoraat Artificial Intelligence werkt samen met toezichthouders en overheidsorganisaties aan de uitlegbaarheid van AI in de financiële sector, met mediapartijen aan de verantwoorde inzet van AI in de creatieve industrie en met NEN en STT aan de implementatie van ethische en wetgevende kaders in nieuwe AI-producten. We staan open voor samenwerking en onderzoeksvragen die een bijdrage aan de mensgerichte toepassing van AI kunnen leveren.

Onze lectoren en onderzoekers

Stefan Leijnen

Stefan Leijnen

Lector Artificial Intelligence Bekijk profiel
Onderzoeker Huib Aldewereld

Huib Aldewereld

Onderzoeker Artificial Intelligence Bekijk profiel
Martin van den Berg

Martin van den Berg

Onderzoeker Artificial Intelligence Bekijk profiel
Roland Bijvank | onderzoeker | Intelligent Data Systems

Roland Bijvank

Onderzoeker Artificial Intelligence Bekijk profiel

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Stefan Leijnen

Stefan Leijnen

  • Lector
  • Lectoraat: Artificial Intelligence