Student HU positief over sfeer en begeleiding, kritisch op toetsing
De studenttevredenheid aan Hogeschool Utrecht is dit jaar vergelijkbaar met 2024. Dat blijkt uit de Nationale Studenten Enquête (NSE), ingevuld door ruim 14.000 HU-studenten. De gemiddelde scores per thema zijn stabiel gebleven. Studenten zijn positief over de sfeer binnen opleidingen, voelen zich over het algemeen thuis bij hun studie en waarderen de begeleiding die ze krijgen – vooral in de masteropleidingen. Tegelijkertijd zijn er duidelijke aandachtspunten. Bachelorstudenten zijn kritisch over de manier van toetsen, de duidelijkheid van beoordelingscriteria en de ervaren studiedruk. Ook noemen ze dat onderwijsprogramma’s beter op elkaar afgestemd kunnen worden en dat roosters te vaak laat bekend zijn.
“We hadden graag een hogere waardering gezien”, zegt Eva Reuling van het College van Bestuur. “Onze collega’s zetten zich elke dag vol overgave in voor goed onderwijs en begeleiding. Maar als studenten ervaren dat het beter kan, dan is het aan ons allemaal om daarmee aan de slag te blijven. Na de vorige NSE zijn we op veel plekken binnen de HU begonnen met het doorvoeren van verbeteringen. Van sommige kunnen we een stijging in de NSE resultaten naar verbeteracties herleiden, voor andere heeft dit meer tijd nodig. De signalen uit deze editie laten zien dat we er nog niet zijn en op sommige punten nog een stap extra moeten doen.”
Extra leerteambegeleiders
Een van de thema’s waarin veel opleidingen investeren, is studiebegeleiding. Zo zijn er extra leerteambegeleiders ingezet om meer in kleinere groepen te kunnen werken. Studenten leren daarin ‘van en met elkaar’ – een aanpak die past bij de onderwijsvisie van de HU.
Ook wordt gewerkt aan organisatorische verbeteringen. Zo is er aandacht voor het tijdig publiceren van roosters en voor het terugbrengen van het aantal verschillende systemen waarin studenten hun informatie moeten vinden. “Daar zijn stappen in gezet”, aldus Reuling, “maar zulke veranderingen vragen om technische aanpassingen en dat kost tijd. We blijven hier onverminderd op inzetten.”
De respons op de enquête is bij de HU opnieuw gestegen: van 35,8% in 2024 naar 38,8% in 2025, met bij het Associate degree-onderwijs zelfs een respons van 53,5% in 2025. “We vinden het belangrijk dat studenten hun stem laten horen”, aldus Reuling. “Juist die feedback helpt ons om de goede dingen te versterken en te verbeteren waar dat nodig is.”
Goede aansluiting beroepspraktijk
In de masteropleidingen wordt de studiebegeleiding bovengemiddeld gewaardeerd. De Associate degree opleidingen laten een stijgende lijn zien op tevredenheid, sfeer op de opleiding en op de vraag of studenten opnieuw voor de Ad-opleiding zouden kiezen. Ook over de aansluiting op de beroepspraktijk zijn studenten positief, vooral binnen de bacheloropleidingen. Dat beeld wordt bevestigd in de recent verschenen HBO-Monitor, het tevredenheidsonderzoek onder alumni. Daarin scoort de HU ook hoog op het onderdeel ‘voorbereiding op de arbeidsmarkt’.
“We zijn er trots op dat onze afgestudeerden goed voorbereid zijn op de actuele beroepspraktijk”, zegt Reuling. “Het werken aan levensechte vraagstukken in rijke leeromgevingen is een belangrijk aspect in onze visie op onderwijs en onderzoek en kenmerkend voor onze hogeschool. Het is mooi dat studenten en alumni dit herkennen en waarderen, naast de kritische noten die er ook zijn.”
“De uitkomsten van de NSE worden de komende weken besproken binnen onze opleidingen en met de medezeggenschap. Zo blijven we gericht verbeteren, samen met onze studenten.”