Na je hbo bacheloropleiding kun je een hbo master volgen. Een hbo master is, net als een bacheloropleiding, gericht op een beroep. Je leert vaardigheden te ontwikkelen die aansluiten op de praktijk.

Wat is een hbo master?

Een masteropleiding duurt 1 tot 2 jaar en wordt zowel in voltijd als in deeltijd aangeboden. Een voltijdmaster volg je meestal meteen na je bacheloropleiding. Als je nog geen baan hebt, heb je voldoende tijd om colleges te volgen en aan je opdrachten te werken. Wanneer je wel een baan hebt en verder wilt leren, kun je een master in deeltijd volgen. Je studietempo ligt dan wat lager, waardoor de opleiding ook langer duurt.

Welke master kan ik doen?   

De toelatingseisen verschillen per opleiding. Sommige hbo-masters zijn direct toegankelijk vanuit een aansluitende bacheloropleiding, andere eisen een aantal jaren werkervaring of een relevante werkplek.

Wat zijn de verschillen tussen een hbo master en wo master?

Het grote verschil tussen beide masters is dat een hbo master zich meer richt op de beroepspraktijk. Iedere master, zowel op het hbo als op het wo, bestaat voor een deel uit onderzoek. Het onderzoek in een hbo master is gebaseerd op een praktijkvraag. Een master na het hbo, aan de universiteit, is meer wetenschappelijk en theoretisch.

Welke titel krijg je als je afgestudeerd bent?

Na afronding van een hbo masteropleiding krijg je de titel Master (M), gevolgd door het vakgebied van je opleiding. Bij sommige opleidingen krijg je de titel Master of Arts of Master of Science.

Bekijk de hbo masteropleidingen bij Hogeschool Utrecht   

Nieuwsgierig naar wat Hogeschool Utrecht jou te bieden heeft? Ga dan direct naar ons brede opleidingsaanbod van hbo masteropleidingen.

Vragen over de opleiding?