Direct doorstuderen na je bachelor en je kennis verbreden of verdiepen? Je baan combineren met een masterstudie? Met een opleiding van de HU zet je de volgende stap in je carrière en groei je als professional, zodat jij het beste uit jezelf kunt halen. Wat je bij ons leert, pas je direct toe in je (toekomstige) werk.

Waarom een master bij de HU?

Met een praktijkgerichte masteropleiding van de HU heb je meteen een voorsprong op anderen. Je staat sterker in je schoenen bij ingewikkelde vragen die je tegenkomt op je werk en ziet sneller kansen voor ontwikkeling en innovatie. Daarmee bied je meerwaarde in je organisatie. Je ontwikkelt je dus niet alleen als persoon, maar ook als professional.

Onze docenten komen vaak uit de praktijk en zijn echte experts in hun vakgebied. Met praktijkgericht onderzoek dragen we als ‘University of Applied Sciences’ bij aan oplossingen voor verschillende maatschappelijke thema’s. Daarbij werken we veel samen met andere bedrijven en organisaties. De combinatie van onderzoek en beroepspraktijk zorgt voor onderwijs van hoog niveau.

Na afronding van een masteropleiding bij de HU krijg je de titel Master (M), gevolgd door het vakgebied van je opleiding. Bij veel opleidingen krijg je de titel Master of Science. Andere masters leiden je op tot Master of Arts, Master of Education of Master of Social Work. Meer lezen over afstudeertitels.

Bij de HU studeer je bij veel opleidingen flexibel. Daardoor is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Je volgt innovatief en eigentijds onderwijs, zowel klassikaal als online, en leert vaak in je eigen tempo. Onze masteropleidingen zijn dus goed te combineren met je werk en privéleven.

Utrecht is centraal gelegen. Bijna alle HU-gebouwen zijn te vinden op het Utrecht Science Park (USP). Onze locaties zijn dus prima bereikbaar met het openbaar vervoer of de fiets. Toch liever met de auto? Ook dat is mogelijk. Op het USP vind je verschillende parkeerlocaties.

Onze locaties beschikken over moderne faciliteiten. De HU-bibliotheek heeft een uitgebreide collectie en meer dan vijfhonderd plekken waar je rustig kunt studeren. In projectruimtes kun je samenwerken met je medestudenten. Ook zijn er laboratoria, praktijkruimtes, food corners en science cafés.

Bekijk onze masteropleidingen   

Nieuwsgierig naar wat de HU jou te bieden heeft? Ga direct naar ons brede aanbod aan masteropleidingen.

Welke master kan ik doen?

Een masteropleiding duurt eén tot twee jaar en wordt zowel in voltijd als in deeltijd aangeboden. Een voltijdmaster volg je meestal meteen na je bacheloropleiding. Als je nog geen baan hebt, heb je voldoende tijd om colleges te volgen en aan je opdrachten te werken.

Wanneer je al een baan hebt en je werk wilt combineren met een studie, kun je een master in deeltijd volgen.

De toelatingseisen verschillen per opleiding. Sommige hbo-masters zijn direct toegankelijk vanuit een aansluitende bacheloropleiding, andere eisen een aantal jaren werkervaring of een relevante werkplek. Met de juiste hbo-vooropleiding stroom je direct door naar de master van je keuze. Je hoeft dus geen premaster (schakelprogramma) te volgen. Dat is bij een wo-master vaak wel het geval. Kijk voor meer informatie op de opleidingspagina van jouw keuze.

Wat is het verschil tussen een hbo-master en wo-master?

Laten we beginnen met de belangrijkste overeenkomst: een hbo-masterdiploma is gelijkwaardig aan een wo-masterdiploma. Je krijgt dus dezelfde afstudeertitel (een master’s degree). Het grote verschil tussen beide masters is dat een hbo-master zich meer richt op de beroepspraktijk. Iedere master, zowel op het hbo als op het wo, bestaat voor een deel uit onderzoek. Het onderzoek in een hbo-master is gebaseerd op een praktijkvraag. Een master aan de universiteit is meer wetenschappelijk en theoretisch.

Vragen over de opleiding?