Project Management in Theory & Practice

De Griekse filosoof Heraclitus wist het al: panta rhei, alles stroomt. De wereld is continu in verandering. En of het nu gaat om technologische vernieuwing, nieuwe regelgeving of een globaliserende economie: ook organisaties krijgen voortdurend te maken met nieuwe ontwikkelingen.

Cursus Project Management in Theory & Practice: docent overlegt met student

Het is daarom de kunst om te focussen op de juiste veranderingen, en deze vervolgens zo effectief en efficiënt mogelijk te managen. Als je dat kunt, ben je als projectmanager voor je organisatie dé succesfactor. In de mastermodule Project Management in Theory & Practice krijg je hiervoor theoretische kennis en tools aangereikt om van elk project een succes te maken.

Handig om te weten

Startmoment 6 september 2024
Lesdata Vrijdag en zaterdag: 6, 7, 20 en 21 september en 11 en 12 oktober 2024. Het tentamen is op vrijdag 25 oktober 2024.
Studie-investering 15 uur per week (inclusief colleges)
Kosten

€ 3750 (vrij van btw)

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.
Deelnemers 8 - 20
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering (140 uur) en microcredential

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Onze docenten en studenten zitten klaar om je persoonlijk advies te geven

Vraag persoonlijk advies

Plan nu direct een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek in. Tijdens dit gesprek gaan we in op jouw persoonlijke situatie & vragen. Onze manager Angelique van der Winden helpt je graag.

Plan persoonlijk adviesgesprek

Opleidingsinhoud

De mastermodule Project Management in Theory & Practice is alles behalve standaard. Je leert om anders te kijken, anders te denken én anders te doen. Dat komt goed van pas als je aan de slag gaat met complexe bedrijfskundige en veranderkundige problemen, uitdagingen én complicaties.

Het programma bestaat uit zes bijeenkomsten waarin we de volgende onderwerpen behandelen:

 • Verschillen tussen projecten, programma’s en portfolio’s
 • Beginselen van projectmanagement
 • Concepten van projectmanagement
 • Kennisgebieden van projectmanagement
 • Het proces van projectmanagement
 • Leren werken volgens de standaarden van de International Project Management Association (IPMA D)
 • Project- versus procesmanagement
 • Afstemming van uw omgeving

Bij de mastermodule Project Management in Theory & Practice koppel je de theorie direct aan je dagelijkse praktijk als projectmanager. Hiervoor kun je je eigen casuïstiek inbrengen.

Elke drie weken heb je een bijeenkomst op vrijdag en zaterdag. Verder leer je ook via persoonlijke coaching én collegiaal leren. Er is een digitale leer- en samenwerkingsomgeving waar je literatuur, presentaties en informatie deelt met je medestudenten.

Je leert:

 • Theorieën en concepten kennen.
 • Processen binnen organisaties te doorgronden.
 • Je leidinggevende en coördinerende vaardigheden te ontwikkelen.

Toelating

Je kunt de mastermodule Project Management in Theory & Practice volgen als je een bachelordiploma en minimaal twee jaar relevante werkervaring hebt. Ook werk je momenteel in een projectgestuurde werkomgeving. Een intakegesprek is onderdeel van de toelatingsprocedure.

Docenten

Onze docenten hebben hun sporen verdiend in de praktijk en de academische wereld. Het zijn gerenommeerde professionals, ieder met zijn eigen specialisaties. Regelmatig verschijnen artikelen en boeken van hun hand.

Gilbert Silvius, hogeschooldocent mastermodule Advanced topics in project management, Hogeschool Utrecht

Gilbert Silvius

Lector Project- & Program Management

Gilbert is lector Project- & Program Management en principal consultant bij Van Aetsveld. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in organisaties adviseren over commerciële slagkracht en bedrijfsprocessen. Als geen ander verbindt Gilbert praktijk en theorie in onderzoek en onderwijs. Zo is hij ook initiatiefnemer van de Master of Project Management. Zijn baanbrekende onderzoeken over Sustainability in projectmanagement zijn befaamd.

 

Bert Hedeman, hogeschooldocent mastermodule Project management in theory & practice, Hogeschool Utrecht.

Bert Hedeman

Docent

Als partner bij HWP Consulting is Bert betrokken bij de invoering van project-, programma- én portfoliomanagement in (internationale) organisaties. Daarnaast is hij assessor, coach en trainer in de methodieken PRINCE2, MoP, AgilePM en IPMA.

Bert schreef verschillende boeken over het vakgebied project- en programmamanagement. Hij doceert de module project management in theory and practice.

Na deze opleiding

Wat je tijdens de bijeenkomsten van de module Project Management in Theory & Practice leert, kun je in je werk als projectmanager direct in praktijk brengen. Door onze praktijkgerichte en persoonlijke aanpak maken veel deelnemers al tijdens hun studie een ontwikkeling door in hun carrière. Na de module krijg je een officieel HU-certificaat en een microcredential.

Wanneer je deze module succesvol afrondt, krijg je een microcredential. Dat is een landelijk erkend, digitaal certificaat voor een kleine onderwijseenheid. Hiermee toon je aan welke kennis en vaardigheden je hebt opgedaan in deze module. Omdat het een digitaal certificaat is deel je dit makkelijk online (bijvoorbeeld op LinkedIn) en kan je het aan je cv toevoegen.

Flexibel studeren en laagdrempelig specialiseren, om- en bijscholen

Microcredentials maken flexibel studeren mogelijk. Je kan bijvoorbeeld module X volgen aan de HU en later aanvullen met module Y aan een andere hogeschool of universiteit. Ook maken ze specialiseren, om- en bijscholen laagdrempeliger. Je hoeft namelijk niet per se een volledige opleiding af te ronden om een waardering te krijgen.

Uiteindelijk moet het mogelijk worden om microcredentials te ‘stapelen’ tot een afgeronde opleiding, zoals een bachelor of master. Zover is het nog niet, maar het is met een microcredential al wel eenvoudiger om binnen een opleiding vrijstellingen aan te vragen.

Pilotfase

Op dit moment loopt er een pilot met microcredentials. Dat betekent dat het aantal modules dat gewaardeerd wordt met een microcredential, nog beperkt is. We verwachten dat dat aantal en het aantal onderwijsinstellingen dat modules waardeert met een microcredential, in de de toekomst zal toenemen.

Bekijk ook de volgende video's:

Microcredentials: wat zijn het, wat heb je eraan en waarom doet de HU mee aan de pilot?

Wat zijn microcredentials?


De mastermodule Project Management in Theory & Practice maakt onderdeel uit van de master Project, Programme & Portfolio Management. Daarom kun je na het afronden van deze module ook verder studeren voor je mastertitel.

Overige informatie

De mastermodule Project Management in Theory & Practice kost € 3750, vrij van btw. Dit is inclusief de lesmaterialen, maar exclusief het examengeld voor IPMA D (facultatief).

Omdat dit een praktijkgerichte mastermodule is, stellen we twee jaar relevante werkervaring als toelatingseis. Daarnaast werk je nu in een relevante functie. Dat zorgt er namelijk voor dat je waardevolle kennis uit de praktijk in kan brengen tijdens de bijeenkomsten.

Deze module maakt deel uit van een volledige masteropleiding. Bachelor- en mastermodules kun je los volgen of zelf stapelen tot een degree-opleiding. In het laatste geval tellen de studiepunten van deze module mee voor het behalen van een officieel diploma.

Voor deze module krijg je ook een microcredential: een erkend digitaal certificaat waarmee je aantoont wat je hebt geleerd.

Waarom Project Management in Theory & Practice bij de HU?

 • Docenten uit de praktijk

  De docenten zijn gerenommeerde deskundigen op hun vakgebied met passie voor hun vak.

 • Volg interactieve colleges

  Je studeert samen met andere professionals. Tijdens de colleges is er veel ruimte voor eigen inbreng.

 • Combineer studie, werk en privé

  Door de innovatieve blended learning-omgeving kun je je studie goed inpassen in je drukke leven.

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Certificering mastermodule Project management in theory & practice

De mastermodule Project Management in Theory & Practice is onderdeel van de door het NVAO geaccrediteerde Masteropleiding Project Management.

Direct contact

Foto van Angelique van der Winden

Angelique van der Winden

Interieur gebouw Hogeschool Utrecht Padualaan 99

Interesse in de opleiding Project management in theory & practice?

Volg deze opleiding