Manuele therapie bij patiënten met problemen in Kaak- en Halsgebied

Problemen aan het kaakgewricht kunnen uitstralen naar het hele gebied rondom de kaak, het oor, het hoofd en de nek. Als orthopedisch manueel therapeut kun je met specifieke mobilisatie- en manipulatietechnieken deze klachten aanpakken.

Voorbeeld van een lessituatie met student en docent

In de mastermodule Manuele therapie bij patiënten met problemen in het Kaak- en Halsgebied leer je deze technieken voor het specifieke gebied rondom het kaakgewricht, cervicale wervelkolom en/of de bijbehorende weke delen. Je ontdekt welke behandelmogelijkheden je als fysiotherapeut hebt en hoe je de samenwerking kunt optimaliseren met andere medische disciplines.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met hoofd Orthopedische Manuele Therapie Francois Maissan via francois.maissan@hu.nl. We helpen je graag verder!

Stuur direct een e-mail

Handig om te weten

Startmoment April 2024
Lesdata N.t.b.
Studie-investering De totale studiebelasting van de cursus bedraagt 140 uur, waarvan 27 uur aan contactonderwijs.
Kosten € 1750 (vrij van btw)
Deelnemers 10 - 30
Locatie Heidelberglaan 15 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering (140 uur)

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

De module Manuele therapie bij patiënten met problemen in Kaak- en Halsgebied is onderdeel van de specialisatie Orthopedische Manuele Therapie van de master Fysiotherapie, topopleiding van Hogeschool Utrecht. Het competentiegericht onderwijs leidt je op tot een professional die wetenschappelijke en specialistische kennis en vaardigheden integreert in het dagelijks handelen van zichzelf en collega's. Je kunt de module ook los volgen.

Tijdens de mastermodule Manuele therapie bij patiënten met problemen in Hals- en Kaakgebied leer je te classificeren welke patiënt met klachten aan het kauwstelsel wel of niet binnen het beroepsdomein valt. Na een gerichte anamnese en een specialistisch onderzoek besluit je binnen het klinisch redeneerproces tot een behandeling, of verwijs je de patiënt door naar een orofaciaal fysiotherapeut, psychosomatisch werkend therapeut of (tand)arts.

Onderwerpen die in deze module aan de orde komen:

 • Practicum snijzaal osteologie en myologie nek-kaak, innervatie, pathologie en neurologie nek
 • Temporo-mandibulaire dysfuncties artrogeen en myogeen
 • Minikliniek & casuïstiek
 • Duizeligheid, tinnitus en hoofdpijn
 • Samenwerken in de keten

Het contactonderwijs is gericht op de praktijk, waarbij je gebruik maakt van je eigen casuïstiek. Tussen de contactdagen door werk je aan de onderbouwing van je opdracht en vergaar je kennis en vaardigheden over de problematiek rondom het kaak- en halsgebied.

Je leert:

 • het klinisch redeneerproces (intake, onderzoek, hypothese en formuleren behandeldoelstellingen) methodisch beschrijven binnen een multi- of interdisciplinaire context van een patiënt met klachten op het gebied van het bewegend functioneren in de kaak-halsregio.
 • de klachten van een patiënt in de kaak-halsregio analyseren, waarbij ook de persoonlijke en omgevingsfactoren worden meegenomen die van invloed zijn op het probleem. Hierbij worden mogelijke toekomstig problemen onderkend en onderbouwd.
 • een behandelplan opstellen en uitvoeren voor een patiënt met klachten op het gebied van het bewegend functioneren in de kaak-halsregio.
 • gezondheidsbevorderend gedrag stimuleren van een patiënt met bewegingsgerelateerde klachten in de kaak-halsregio.
 • een realistisch en voldoende onderbouwd behandelplan opstellen en daar de omgeving van de patiënt adequaat in betrekken.
 • reflecteren op onderzoek en behandeling van een patiënt met klachten op het gebied van het bewegend functioneren in de kaak-halsregio.

Je sluit de mastermodule Manuele therapie bij patiënten met problemen in Kaak- en Halsgebied af met een Competentie Gericht Interview (CGI). Hierbij lever je vooraf informatie aan en presenteer je een casus (middels o.a. video materiaal) en word je bevraagd over jouw keuzes en handelen.

Toelating

Deze module valt binnen het specialisme Orthopedisch manuele therapie en is geschikt voor fysiotherapeuten en manueeltherapeuten die inhoudelijke verdieping zoeken, hun kennis willen opfrissen en zich op dit thema willen profileren. Maar ook gnatologen, orofaciaal therapeuten of algemeen fysiotherapeuten met een sterke affiniteit met deze patiëntengroep en klachten zijn welkom. Toelating geschiedt op basis van het aantal beschikbare plaatsen.

Docenten

De master Fysiotherapie heeft een enthousiast en gedreven docententeam. Alle docenten hebben een masteropleiding afgerond, een aantal is gepromoveerd als gespecialiseerd fysiotherapeut.

Overige informatie

In het studiejaar 2023-2024 kost de mastermodule Manuele therapie bij patiënten met problemen in Kaak- en Halsgebied € 1750, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

In de module Manuele therapie bij patiënten met problemen in Kaak- en Halsgebied maak je gebruik van je eigen casuïstiek. Daarom is het belangrijk dat je werkt in een orthopedisch manuele setting. Dit mag ook een stage zijn.

Deze module maakt deel uit van een volledige masteropleiding. Bachelor- en mastermodules kun je los volgen of zelf stapelen tot een degree-opleiding. In het laatste geval tellen de studiepunten van deze module mee voor het behalen van een officieel diploma.

Waarom Manuele therapie bij patiënten met problemen in Kaak- en Halsgebied bij de HU?

 • Kleinschalig

  Wij leiden maximaal 30 collega’s op in deze module. Samen met twee docenten werken wij aan je ontwikkeling. Hierdoor kunnen we diepgang en kwaliteit van specialistisch onderwijs borgen.

 • Nieuwste kennis en vaardigheden door academische onderzoekslijnen

  Het onderwijs is gebaseerd op onze eigen onderzoekslijnen en op basis van samenwerking met de Universiteit Utrecht, het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de beroepsvereniging Orofaciale therapie. Hierdoor hanteren en doceren wij de nieuwste kennis.

 • Unieke samenwerking tussen manueel/ fysiotherapie en Orofaciale therapie.

  In samenwerking met de beroepsverenigingen NVMT en NVOF hebben we de inhoud van deze module gericht op samenwerking tussen beide specialisaties. Daarmee breiden we het netwerk van jou als zorgprofessional uit en heb je een nadrukkelijke interprofessionele positionering in het werkveld.

Certificering mastermodule Manuele therapie bij patiënten met problemen in kaak- en halsgebied

De mastermodule Manuele therapie bij patiënten met problemen in Kaak- en Halsgebied is geaccrediteerd voor 83 punten voor het Kwaliteitshuis Fysiotherapie onder nummer 459964.

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Direct contact

Francois Maissan

Interesse in de opleiding Manuele therapie bij patiënten met problemen in Kaak- en Halsgebied?

Heb je nog vragen?