De opleiding

Tijdens de master Orthopedische Manuele Therapie leer je complexe musculoskeletale problemen te ontrafelen en behandelen. Je ontwikkelt jou kennis en skills naar het niveau van een expert.

Tijdens verschillende cursussen er aandacht voor de brede set aan competenties die je moet ontwikkelen om orthopedische manuele therapeut te worden. Door het werken in kleine groepen, sterke verbinding met de praktijk en integratie van de laatste inzichten ben jij straks de professional die midden het vakgebied staat. Tijdens de opleiding heb je naast de basis competentie van de manueel therapeut ruimte om jezelf op specifieke thema’s te ontwikkelen als super expert.

Inhoud van de master Orthopedische Manuele Therapie

In drie jaar tijd beslaat het programma diverse thema’s en werk je intensief samen met collega’s en docenten aan jouw eigen persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt les van experts op hun domein en werkt regelmatig samen met collega’s van de psychosomatische- en sportfysiotherapie. Het gevarieerde aanbod van cursussen sluit aan bij jou praktijk en geef je vorm op basis van jouw persoonlijke ambities.

Orthopedische Manuele Therapie is wereldwijd de grootste stroming binnen de manuele therapie. De opleiding is erkend door de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) en internationale beroepsorganisatie voor manuele therapie, de International Federation of Orthopaedic Manipulative Physical Therapists (IFOMPT).

Cursussen jaar 1

Cursussen jaar 2

Cursussen jaar 3

Wil je een losse cursus volgen?

Je kunt een aantal cursussen uit de master Orthopedische Manuele Therapie ook los volgen. Na het behalen van een cursus ontvang je een certificaat. Je krijgt op die manier een goed beeld van de opleiding en kunt besluiten om in de toekomst de gehele opleiding te gaan volgen met vrijstelling voor de behaalde cursus.

Manuele therapie bij patiënten met problemen in lage rug en bekken i.r.t. bekkenbodem
Je verdiept je in het bewegend systeem van de lumbale wervelkolom (LWK) en de bekken(bodem). Je ontdekt welke behandelmogelijkheden je als fysiotherapeut hebt en hoe je de samenwerking optimaliseert met andere medische disciplines.

Keuzecursussen

De master Orthopedische Manuele Therapie docenten

Alle docenten hebben een masteropleiding afgerond, of zijn gepromoveerd als gespecialiseerd fysiotherapeut. Daarnaast krijg je les van experts op specifieke gebieden en experts van aanverwante disciplines als psychologie, geneeskunde en bewegingswetenschappen.

Francois Maissan

Hoofd master Orthopedische Manuele Therapie

Esther van Benten MSc

Kerndocent master Orthopedische Manuele Therapie, Epidemioloog, PhD kandidaat

Esther is sinds 2020 vast lid van het docententeam van de master Orthopedische Manuele Therapie. Zij combineert het docentschap op de master met promotieonderzoek aan de Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de VU. Zij doet onderzoek naar prognostische factoren voor bekkenpijn tijdens de zwangerschap, waarbij kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden gecombineerd worden. In het onderwijs wil zij een brug slaan tussen wetenschap en praktijk om zo bij te kunnen dragen aan de professionele ontwikkeling van moderne, specialistische manueel therapeuten.

Martine Verwoerd, opleiding Problemen in Lage rug, Bekken en Bekkenbodem, Hogeschool Utrecht

Drs. Martine Verwoerd

Docent master Orthopedische Manuele Therapie

Martine is fysiotherapeut en orthopedisch manueel therapeut en als docent betrokken bij de master Orthopedische Manuele Therapie. Tevens doet ze onderzoek naar prognostische factoren van chronificatie bij acute, niet-traumatische, nekpijn.

Martine combineert onderzoek en onderwijs met haar beroepspraktijk om klinisch relevante manueel therapeuten voor de toekomst op te leiden. Ze zet state-of-the-art didactiek in zodat studenten uiteindelijk zelfstandig complexe problematiek weten te analyseren ten behoeve van de patiënt.

Nick van der Kaay, MPt

Docent master Orthopedische Manuele Therapie

Nick is sportfysiotherapeut en orthopedisch manueel therapeut. In zijn praktijk neemt hij uitgebreid de tijd voor de patiënt om klinisch te kunnen redeneren.
Als docent binnen het derde jaar van de master Orthopedische Manuele Therapie probeert hij studenten vooral kritisch te laten denken en breed te leren kijken. Binnen zijn werkzaamheden in zowel praktijk als de specialisatie integreert hij onderzoek, praktijk, onderwijs en ondernemerschap.

Sabrine Klerx, opleiding Problemen in Lage rug, Bekken en Bekkenbodem, Hogeschool Utrecht

Sabrine Klerx MSc

Kerndocent master Orthopedische Manuele Therapie, Epidemioloog, PhD kandidaat, fysiotherapeut pijnpoli UMC

Sabrine is sinds 2012 kerndocent bij de master Orthopedische Manuele Therapie. Naast haar werk als docent verricht ze promotieonderzoek aan de Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de VU. Het promotieonderzoek richt zich op veranderingen in de motorische cortex en de relatie met klinische tests bij mensen met lage rugpijn. Daarnaast werkt Sabrine samen met anesthesiologen bij de pijnpoli van het UMC en is ze lid van het kernteam van de Pain Community. Pijn (en het brein) heeft de interesse van Sabrine en is hetgeen waar ze zowel binnen het onderzoek, onderwijs en praktisch werk een grote invulling aan geeft.

Meer weten over deze opleiding?

De master Orthopedische Manuele Therapie bestaat uit 90 studiepunten. Heb je een vooropleiding waardoor je bepaalde competenties al hebt verworven? Dan kun je de opleiding sneller afronden. Het onderwijs is praktijkgericht. Naast lessen op de HU ga je ook op je eigen werk aan de slag met praktijkopdrachten.

In de master Orthopedische Manuele Therapie combineren we contactonderwijs op de opleiding en creatieve, digitale onderwijsvormen.
Er vindt ook onderwijs plaats in het werkveld bij specifieke academische adressen, in klinieken en ziekenhuizen met real life patiëntenzorg.

Je maakt opdrachten in en over de organisatie waar je werkt. Het is daarom belangrijk dat je een werkplek hebt die past binnen het specialisme en waarin je voldoende ruimte, tijd en begeleiding krijgt om deze opdrachten uit te voeren.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Tevens is de opleiding erkend door de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) welke aangesloten is bij de International Federation of Orthopaedic Manipulative Physical Therapists(IFOMPT).

De module Manuele therapie bij patiënten met problemen in lage rug en bekken i.r.t. bekkenbodem (MLB) is geaccrediteerd door het KNGF voor 96 punten onder nummer 26286.

De module Problemen in Kaak- en Halsgebied is geaccrediteerd door het KNGF voor 83 punten onder nummer 27736.

Deze driejarige opleiding kost € 7.049,- voor studiejaar 2022/2023. Dit bedrag is een richtlijn voor de kosten voor de volgende jaren. Ieder studiejaar worden de kosten voor het daarop volgende studiejaar bepaald en geïndexeerd.

Informatie over de betalingsmogelijkheden vind je op de pagina Aanmelden, onder ‘Meld je aan voor cursussen, modules en leergangen’ (overige informatie).

Heb je geen recht op studiefinanciering? Via de Levenlanglerenkrediet-regeling kun je geld lenen voor je studie tegen 0% rente. Deze lening kun je voor aanvang van de studie aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Interesse in de master Orthopedische Manuele Therapie (MSc)?

Heb je nog vragen?