Narratief evalueren
Hoe je zelf verhalen kunt gebruiken in monitoren, evaluaties en communicatie en daarmee een continu leerproces in gang zet, leer je in deze workshop. Door verhalen te delen ontstaat energie en komen mensen in actie. Storytelling bestaat niet voor niets uit twee woorden: story (het medium) en telling (de dynamiek van luisteren en (door)vertellen.
Vinklijstjes laten nooit het volledige beeld zien want mensen zijn niet lineair of in cijfers te vatten. Wat er echt gebeurde en hoe dat werd ervaren, welke kennis is overgebracht en het effect daarvan wordt pas duidelijk in persoonlijke, geleefde verhalen. De kracht van story telling bij narratief evalueren is zeer groot.
Handig om te weten
Startmoment | volgt |
---|---|
Studie-investering | 6,5 uur |
Kosten |
€ 450 (vrij van btw) Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten. |
Deelnemers | Maximaal 15 |
Locatie | Utrecht, Incompany |
Diploma | Bewijs van deelname |
Aanmelden
Zin om te beginnen met deze opleiding?
Meer weten?
De belangrijkste informatie op een rij.
Opleidingsinhoud
Je leert de evidence based evaluaties (systeemwereld) te verbinden met belevingen (leefwereld). Met theorie, praktische oefeningen en je eigen ervaringen, leer je hoe je geleefde verhalen vangt en deelt. en dat je een evaluatieverhaal ook kunt cocreëren. Dat verhaal verspreiden en doorvertellen, in de taal en de thema’s van alle betrokkenen. Het toepassen van de dynamiek van storytelling in je evaluaties, staat centraal in deze workshop. Met cases van de docent en van medecursisten, leer je van elkaars ervaringen en weet je hoe narratieve evaluaties zingeven, betekenis toekennen, kennis en ervaringen delen, met duurzaam effect op gedrag.
In een intensieve dag word je wegwijs in de wereld van storytelling. We werken met geleefde en gecocreëerde verhalen in workshops. Input en opdrachten komen uit je eigen praktijk. De docent, die als expert-moderator optreedt, geeft theorie, achtergrond en praktijkvoorbeelden. De bijeenkomst is interactief en vraagt actieve deelname van de deelnemers. We werken met het boek Narratief Evalueren, de Gids (2018, Tesselaar & Rodermond).
Programma inhoud
- Introductie: de case van evalueren met verhalen
- Onderzoeken: de rol van verhalenlandschap, tijdschap en sociale netwerken
- Verbinden: leefwereld en systeemwereld: van evidence based evalueren naar leren
- Toepassen: narratief evalueren in de praktijk; theory of change, social mapping, vangen van verhalen, analyseren, patronen herkennen
- Co-creëren: van een evaluatieverhaal
- Presenteren: verhalen in evaluatie rapporten en presentaties
- Afsluiten: clinic voorwaarden en valkuilen van storytelling
Deze eendaagse workshop is praktisch met wetenschappelijke onderbouwing. Je leert van je eigen praktijkcasus en die van je medecursisten, door oefeningen en opdrachten. We vragen veel eigen initiatief en input. De docent brengt cases en ervaringen uit haar eigen praktijk en onderzoek in. In het studieboek vind je werkwijzers en literatuur. Daarmee kun je na de workshop zelf aan de slag.
Je leert de wereld van storytelling en narratieven kennen en werkt met de toepassing van verschillende vormen van evalueren, monitoren en communiceren met verhalen. Je kunt de kracht van het co-creëren van verhalen toepassen en je begrijpt hoe daarmee gedrag wordt beïnvloed en veranderd en kennis en ervaringen worden gedeeld. Je kunt de dynamiek van storytelling inzetten in evaluaties en verhalen gebruiken in rapportages en presentaties.
Toelating
Om de workshop te volgen, heb je een hbo-werk- en denkniveau nodig plus minimaal twee jaar relevante werkervaring op hbo- of wo-niveau. Toelating vindt plaats op basis van je curriculum vitae en een intakegesprek.
Na deze opleiding
Wanneer je de workshop succesvol hebt afgerond, ontvang je een certificaat van Hogeschool Utrecht. Ben je na afloop nog niet uitgeleerd? Volg dan de cursus Storytelling.
Wanneer je de cursus Narratief Evalueren succesvol afrondt (minimaal 80% (fysieke) aanwezigheid), ontvang je een bewijs van deelname.
Overige informatie
De workshop Narratief evalueren kost € 450, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.
In de workshop zijn theorie en praktijk direct aan elkaar gekoppeld. Dit maakt de studie bijzonder effectief en levert voordelen op voor jou en je organisatie. Om een wisselwerking te creëren tussen het toepassen van je praktijkkennis en de inbreng van je kennis en ervaring tijdens de lessen, moet je een relevante werkplek hebben.
Waarom Narratief evalueren bij de HU?
-
Leer van de experts
Een opleiding aan de HU betekent docenten met kwaliteit en een sterke aansluiting met de praktijk.
-
Kies een praktijkgerichte opleiding
De inzichten en kennis die je tijdens deze cursus opdoet, kun je meteen in je werk gebruiken.
-
Waar anders?
Dit is de eerste en enige cursus narratief evalueren in Nederland!