Storytelling

Storytelling is meer luisteren dan vertellen; het is een dialoog. Ontdek in deze storytelling workshop wat verhalen zijn, wat ze doen en hoe ze werken. Je leert anders luisteren en zelf storytelling toepassen in communicatie en in gedragsverandering. Samen met je medecursisten verken je tijdens deze training storytelling een nieuwe wereld van verhalen en veranderen. 

Cursus Storytelling: studenten in lesomgeving

Storytelling bestaat uit twee woorden; story (het medium) en telling (de dynamiek van luisteren en (door)vertellen). Die combinatie is de kracht en het geheim van storytelling. In de communicatie worden verhalen bewust of onbewust ingezet met een duidelijk doel. Maar wat deze verhalen nu precies doen en hoe storytelling mensen in beweging krijgt, is vaak niet helemaal helder. In de cursus Storytelling aan de HU verkennen we de wereld van storytelling en leer je onderweg luisteren voor verhalen, ze herkennen en hoe je de kracht van storytelling kunt inzetten in communicatie, presentaties, leren en evalueren. 

Handig om te weten

Startmoment 16 november 2023 en 4 april 2024
Lesdata 16 november 2023 t/m 18 januari 2024 en 4 april 2024 t/m 13 juni 2024 (geen les op 2 mei, 9 mei en 30 mei) van 19:00 – 22:00 uur.
Studie-investering 6-10 uur per bijeenkomst
Kosten € 1250 (vrij van btw)
Deelnemers Maximaal 12
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht , Incompany
Diploma Certificaat van deelname
Prijsinformatie

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

Dit is de meest volledige cursus storytelling in Nederland. Je krijgt inzicht en leert waarom verhalen van levensbelang zijn en wat het effect is van storytelling. Je werkt zelf aan een verhaal en bekijkt hoe dat past binnen de communicatiedoelen. Je leert van cases en van elkaars verhalen. Je werkt met begrippen als spinnen, framen, zingeven, betekenis geven, gedrag beïnvloeden en veranderen.

In acht bijeenkomsten word je wegwijs gemaakt in het storytellinglandschap. We werken met storytelling als strategie (richten), tactiek (inrichten) en uitvoering (verrichten). Input en opdrachten komen uit je eigen praktijk en die van de docent(en). De bijeenkomsten zijn interactief, met oefeningen en workshops.

De lesopbouw is als volgt:

 • introductie: verhalen landschap en storytelling landschap
 • communicatie: storytelling als communicatiestrategie
 • verbinden: verhalen, gedrag beïnvloeden en veranderen
 • toepassen: storytelling in business
 • cocreëren: werken met verhalendynamiek
 • verspreiden: verhalen presenteren in sociale netwerken, media en social media
 • presenteren: je eindopdracht
 • afsluiting: wrap up met voorwaarden en valkuilen van storytelling

De lessen zijn praktisch met wetenschappelijke onderbouwing. Opdrachten en workshops geven je de mogelijkheid om van je eigen praktijkverhalen en die van je medecursisten te leren. De docenten brengen casussen en ervaringen uit hun eigen storytelling praktijk en onderzoek. In de digitale leeromgeving vind je opdrachten en literatuur, voor zelfstudie en is het mogelijk om, ook buiten de lesuren samen te werken met medecursisten. Er wordt veel eigen initiatief en input van de cursisten gevraagd om op postacademisch niveau te denken, leren en werken.

Je leert de wereld van storytelling en narratieven kennen en werkt met de toepassing van verschillende vormen van verhalen. Je kunt de dynamiek van corporate en organisational storytelling inzetten in communicatie. Je (her)kent spinning, framing en begrijpt diverse verhaaltechnieken. Na deze cursus kan je daarmee een pakkend, geschreven, visueel of mondeling verhaal construeren. Je kunt de kracht van het cocreëren van verhalen toepassen en je begrijpt hoe daarmee gedrag wordt beïnvloed en veranderd en hoe kennis en ervaringen worden gedeeld.

Toelating

Hbo werk- en denkniveau. Deelnemers voor deze cursus worden geselecteerd. Voor aanvang van de cursus stuur je je cv op.

Docenten

Tijdens de cursus Storytelling krijg je les van docenten met veel praktijkervaring. De cursus sluit daardoor perfect aan op de dagelijkse realiteit.

titia wolf

Titia Wolf MSc

Docent

Titia Wolf (1968) helpt als professioneel storycoach en trainer professionals in zowel profit als non-profit bedrijven de kracht van verhalen in te zetten bij grote en kleine organisatieveranderingen; Storytelling om kernwaarden tot leven te brengen, om de koers betekenis te geven en daarmee je mensen in beweging te krijgen. Haar motto is ‘play, flow, grow’. Na haar doctoraalstudies Communicatiewetenschap en Bestuurskunde werkt ze als trainer en managementconsultant bij een groot ICT-bedrijf. Zij specialiseert zich in procesmanagement en organisationele communicatie.

 

Na zeven jaar in deze branche en een naderende burn-out hangt zij haar mantelpak, laptop en leaseauto aan de wilgen. Zij besluit het theatervak in te gaan. Een lang gekoesterde passie en communicatie in de meest pure vorm, aldus Titia. Zes jaar later, na afronding van haar kleinkunstopleiding staat zij drie jaar op het podium. Haar ervaring opgedaan in het bedrijfsleven combineert ze sinds 2007 met het theatervak met training en coaching in zowel profit als non-profit organisaties. Titia weet met een analytische blik en veel enthousiasme storytelling in organisaties als een effectief en authentiek veranderinstrument aan haar opdrachtgevers en deelnemers over te brengen. Zij is auteur van het boek Het Kompas van de Held; storytelling, ethiek en leiderschap (2022) dat zij samen met Rick Willemsen schreef.

Na deze opleiding

Na Storytelling kun je kiezen voor een andere cursus op het gebied van communicatie & media. Bijvoorbeeld Communicatie & gedragsverandering of Neuromarketing.

Je leert over het verhaal als medium: de functie, de rol en het effect van story en storytelling. Zodra je daar inzicht in hebt, zie je hoe storytelling mensen helpt mobiliseren. En hoe je een volkomen natuurlijk fenomeen als verhalen vertellen kunt toepassen in de communicatiepraktijk, in transities en verandertrajecten.

Overige informatie

De cursus Storytelling kost € 1250, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

Deze cursus Storytelling is voor iedereen die veranderingen krachtig wil doorvoeren, draagvlak wil creëren en verandering wil communiceren. Of je dit nu binnen de eigen organisatie wil doen of voor klanten of kiezers. Deze cursus is nuttig als je in de communicatie, marketing, consultancy of politiek werkt.


Waarom Storytelling bij de HU?

 • Volg praktijkgericht onderwijs

  Jouw ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. En wat je leert, pas je meteen toe in je werk.

 • Krijg begeleiding die werkt

  Jouw groei als student staat voorop, daarom steekt de HU veel tijd en energie in begeleiding en advies.

 • Kies een praktijkgerichte opleiding

  De inzichten en kennis die je tijdens deze cursus opdoet, kun je meteen in je werk gebruiken.

"In de opleiding Storytelling heb ik de formule geleerd voor het schrijven van een verhaal. Geen toverspreuk of magie maar een duidelijk stappenplan die je in acht boeiende bijeenkomsten meeneemt op het pad van de held op zoek naar het elixer."

Renko Kooistra Content & Social Media Manager
arnoud frericks

"De cursus Storytelling heb ik ervaren als een cadeautje. Door de inspirerende lessen, praktische tools en prachtige verhalen, maar zeker ook doordat ik nu bewuster aandacht heb voor alle verhalen om me heen."

Arnoud Frericks Programmacoördinator/beleidsadviseur

Vragen over de opleiding?

Volg deze opleiding op