Storytelling

In de communicatie worden verhalen altijd ingezet, bewust of onbewust. Maar wat deze verhalen nu precies doen en hoe storytelling mensen in beweging krijgt is vaak niet helemaal helder. De cursus Storytelling aan de HU geeft handvatten en duidelijkheid.

Cursus Storytelling: studenten in lesomgeving

Verhalen vertellen is een volstrekt natuurlijk fenomeen. Maar hoe kun je het toepassen in de communicatiepraktijk, in transities en verandertrajecten? Je leert tijdens deze cursus wat de functie, rol en het effect is van storytelling en hoe het mensen helpt mobiliseren.

Informatie aanvragen

Meer weten over deze opleiding?

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Handig om te weten

Start Mei 2019
Lesdata Donderdagavond 9 mei t/m 4 juli 2019
Studie-investering 6-10 uur per bijeenkomst
Kosten € 1195 (vrij van btw)
Deelnemers Maximaal 12
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht, Incompany
Diploma Certificaat van deelname

Opleidingsinhoud

Je krijgt inzicht in welke verhalen de moeite zijn om te vertellen en wat het effect is van storytelling in sociale netwerken. Je werkt aan een strategisch verhaal, de corporate story en bekijkt hoe dat past binnen de organisatie- en communicatiedoelen.

In acht bijeenkomsten word je eerst wegwijs gemaakt in het storytellinglandschap. Daarna komt elke stap apart aan de orde: doel, strategie, (richten), tactiek (inrichten) en uitvoering (verrichten). Input en opdrachten komen uit je eigen praktijk.De bijeenkomsten zijn als volgt opgebouwd:

 • Het storytelling-landschap.
 • Strategie: storytelling in de communicatiestrategie.
 • Tactiek: toepassingen van storytelling.
 • Close the gap: verbindingen – bridging en bonding.
 • Verspreiden van verhalen: sociale netwerken, media en social media.
 • Uitvoering: toepassen en co-creatie van verhalen.
 • Presenteren en toets.
 • Evaluatie en clinic

De lessen bestaan uit interactieve workshops. Daarnaast kun je opdrachten en literatuur terugvinden in de digitale leeromgeving. Tussendoor is het mogelijk om samen met medecursisten te werken.

Je werkt aan de inhoud van de corporate story, aan de dynamiek van ‘organisational storytelling’, framing en diverse verhaaltechnieken. Je leert daarmee een pakkend verhaal construeren. Of co-creëren met bestuur, management en medewerkers.


Toelating

Hbo werk- en denkniveau. Deelnemers voor deze cursus worden geselecteerd. Voor aanvang van de cursus stuur je je cv op.


Docenten

Tijdens de cursus Storytelling krijg je les van docenten met veel praktijkervaring. De cursus sluit daardoor perfect aan op de dagelijkse realiteit.

Suzanne Tesselaar, docent post-bachelorcursus Storytelling, Hogeschool Utrecht

Suzanne Tesselaar Msc

Suzanne Tesselaar daagt je uit, stimuleert en informeert je vol passie over verhalen, storytelling en veranderingen. Suzanne is auteur van Storytelling Handboek (2008) The Story of a KISS (2012), Storytelling Atlas (2016) en vele hoofdstukken en artikelen over storytelling. Zij doceert al 10 jaar als docent op de HU en geeft ook internationaal gast colleges op universiteiten en hogescholen.

Petra Kremer

Petra Kremer

Petra Kremer is communicatiestrateeg en trainer. Haar passie ligt in het werken met verhalen. Storytelling en (organisatie)verandering lopen als een rode draad door de mooie vraagstukken van haar opdrachtgevers. Met haar eindeloze nieuwsgierigheid is Petra altijd op zoek naar verhalen. Ze gelooft in de kracht van verhalen van mensen, teams en organisaties. Verhalen verbinden, boeien, inspireren en helpen mensen hun talenten te ontdekken en beter in te zetten.

Petra helpt organisaties met team- en organisatieontwikkeling. Storytelling is daar een prachtige methode voor. Dat doet ze door ontwikkelprogramma’s te maken, te trainen en adviseren. Daarnaast is ze dagvoorzitter, spreker, werkt ze als communicatiestrateeg voor organisaties in verandering en begeleidt ze reorganisaties en fusies communicatief.

Na deze opleiding

Na Storytelling kun je kiezen voor een andere cursus op het gebied van communicatie & media. Bijvoorbeeld Communicatie & gedragsverandering of Neuromarketing.

Je leert over het verhaal als medium: de functie, de rol en het effect van story en storytelling. Zodra je daar inzicht in hebt, zie je hoe storytelling mensen helpt mobiliseren. En hoe je een volkomen natuurlijk fenomeen als verhalen vertellen kunt toepassen in de communicatiepraktijk, in transities en verandertrajecten.


Overige informatie

De cursus Storytelling kost € 1250, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

Deze cursus Storytelling is voor iedereen die veranderingen krachtig wil doorvoeren, draagvlak wil creëren en verandering wil communiceren. Of je dit nu binnen de eigen organisatie wil doen of voor klanten of kiezers. Deze cursus is nuttig als je in de communicatie, marketing, consultancy of politiek werkt.


Waarom Storytelling bij de HU?

 • Volg praktijkgericht onderwijs

  Jouw ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. En wat je leert, pas je meteen toe in je werk.

 • Krijg begeleiding die werkt

  Jouw groei als student staat voorop, daarom steekt de HU veel tijd en energie in begeleiding en advies.

 • Kies een praktijkgerichte opleiding

  De inzichten en kennis die je tijdens deze cursus opdoet, kun je meteen in je werk gebruiken.