Storytelling

Storytelling is meer luisteren dan vertellen; het is een dialoog. Ontdek in deze storytelling workshop wat verhalen zijn, wat ze doen en hoe ze werken. Je leert anders luisteren en zelf storytelling toepassen in communicatie en in gedragsverandering. Samen met je medecursisten verken je tijdens deze training storytelling een nieuwe wereld van verhalen en veranderen. 

Cursus Storytelling: studenten in lesomgeving
Storytelling bestaat uit twee woorden; story (het medium) en telling (de dynamiek van luisteren en (door)vertellen). Die combinatie is de kracht en het geheim van storytelling. In de communicatie worden verhalen bewust of onbewust ingezet met een duidelijk doel. Maar wat deze verhalen nu precies doen en hoe storytelling mensen in beweging krijgt, is vaak niet helemaal helder. In de cursus Storytelling aan de HU verkennen we de wereld van storytelling en leer je onderweg luisteren voor verhalen, ze herkennen en hoe je de kracht van storytelling kunt inzetten in communicatie, presentaties, leren en evalueren. 

Handig om te weten

Start 17 november 2022 en 30 maart 2023
Lesdata Donderdagavond 19.00-22.00
Start november: 17, 24 november, 1, 8, 15, 22 december 2022, 12 en 19 januari 2023
Start maart: 30 maart, 6, 13, 20 april, 11, 25 mei, 1 en 8 juni 2023
Studie-investering 6-10 uur per bijeenkomst
Kosten € 1295 (vrij van btw)
Deelnemers Maximaal 12
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht , Incompany
Diploma Certificaat van deelname
Prijsinformatie

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Studeer voordelig met het STAP budget

Voor deze cursus kun je een STAP-budget aanvragen. Daarmee studeer je met een flinke korting of zelfs gratis. Lees alles over de aanvraagprocedure.

Online open avonden

Bezoek onze online open avonden tussen 30 januari en 7 februari. Wij staan klaar voor jou en je vragen.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

Dit is de meest volledige cursus storytelling in Nederland. Je krijgt inzicht en leert waarom verhalen van levensbelang zijn en wat het effect is van storytelling. Je werkt zelf aan een verhaal en bekijkt hoe dat past binnen de communicatiedoelen. Je leert van cases en van elkaars verhalen. Je werkt met begrippen als spinnen, framen, zingeven, betekenis geven, gedrag beïnvloeden en veranderen.

In acht bijeenkomsten word je wegwijs gemaakt in het storytellinglandschap. We werken met storytelling als strategie (richten), tactiek (inrichten) en uitvoering (verrichten). Input en opdrachten komen uit je eigen praktijk en die van de docent(en). De bijeenkomsten zijn interactief, met oefeningen en workshops.

De lesopbouw is als volgt:

 • introductie: verhalen landschap en storytelling landschap
 • communicatie: storytelling als communicatiestrategie
 • verbinden: verhalen, gedrag beïnvloeden en veranderen
 • toepassen: storytelling in business
 • cocreëren: werken met verhalendynamiek
 • verspreiden: verhalen presenteren in sociale netwerken, media en social media
 • presenteren: je eindopdracht
 • afsluiting: wrap up met voorwaarden en valkuilen van storytelling

De lessen zijn praktisch met wetenschappelijke onderbouwing. Opdrachten en workshops geven je de mogelijkheid om van je eigen praktijkverhalen en die van je medecursisten te leren. De docenten brengen casussen en ervaringen uit hun eigen storytelling praktijk en onderzoek. In de digitale leeromgeving vind je opdrachten en literatuur, voor zelfstudie en is het mogelijk om, ook buiten de lesuren samen te werken met medecursisten. Er wordt veel eigen initiatief en input van de cursisten gevraagd om op postacademisch niveau te denken, leren en werken.

Je leert de wereld van storytelling en narratieven kennen en werkt met de toepassing van verschillende vormen van verhalen. Je kunt de dynamiek van corporate en organisational storytelling inzetten in communicatie. Je (her)kent spinning, framing en begrijpt diverse verhaaltechnieken. Na deze cursus kan je daarmee een pakkend, geschreven, visueel of mondeling verhaal construeren. Je kunt de kracht van het cocreëren van verhalen toepassen en je begrijpt hoe daarmee gedrag wordt beïnvloed en veranderd en hoe kennis en ervaringen worden gedeeld.

"We believe in things like gods, nations, money and human rights. Yet none of these things exists outside the stories that people invent and tell one another. […]  Only Sapiens can believe such stories. This is why we rule the world, and chimpanzees are locked up in zoos and research laboratories. "

Yuval  Harari
Historicus, filosoof, futuroloog

Toelating

Hbo werk- en denkniveau. Deelnemers voor deze cursus worden geselecteerd. Voor aanvang van de cursus stuur je je cv op.

Docenten

Tijdens de cursus Storytelling krijg je les van docenten met veel praktijkervaring. De cursus sluit daardoor perfect aan op de dagelijkse realiteit.

Suzanne Tesselaar, docent post-bachelorcursus Storytelling, Hogeschool Utrecht

Suzanne Tesselaar MSc

Suzanne Tesselaar daagt je uit, stimuleert en informeert je vol passie over verhalen, storytelling en veranderingen. Suzanne onderzoekt en werkt 17 jaar met storytelling in organisaties en gemeenschappen. Zij is consultant, docent en auteur van o.a. Storytelling Handboek (2008) The Story of a KISS (2012), Storytelling Atlas (2016) en Narratief Evalueren, de Gids (2018) en vele hoofdstukken en artikelen. Zij doceert meer dan 10 jaar op de HU en geeft internationaal presentaties en gast colleges op universiteiten. Suzanne draagt sociaal haar steentje bij met storytelling projecten voor o.a. Artsen zonder Grenzen, het verhogen van de vaccinatiegraad en het ontzorgen van de Zorg in Nederland.

Na deze opleiding

Na Storytelling kun je kiezen voor een andere cursus op het gebied van communicatie & media. Bijvoorbeeld Communicatie & gedragsverandering of Neuromarketing.

Je leert over het verhaal als medium: de functie, de rol en het effect van story en storytelling. Zodra je daar inzicht in hebt, zie je hoe storytelling mensen helpt mobiliseren. En hoe je een volkomen natuurlijk fenomeen als verhalen vertellen kunt toepassen in de communicatiepraktijk, in transities en verandertrajecten.

Overige informatie

De cursus Storytelling kost € 1295, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

Deze cursus Storytelling is voor iedereen die veranderingen krachtig wil doorvoeren, draagvlak wil creëren en verandering wil communiceren. Of je dit nu binnen de eigen organisatie wil doen of voor klanten of kiezers. Deze cursus is nuttig als je in de communicatie, marketing, consultancy of politiek werkt.


Waarom Storytelling bij de HU?

 • Volg praktijkgericht onderwijs

  Jouw ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. En wat je leert, pas je meteen toe in je werk.

 • Krijg begeleiding die werkt

  Jouw groei als student staat voorop, daarom steekt de HU veel tijd en energie in begeleiding en advies.

 • Kies een praktijkgerichte opleiding

  De inzichten en kennis die je tijdens deze cursus opdoet, kun je meteen in je werk gebruiken.

Vragen over de opleiding?

Volg deze opleiding op