Storytelling

Storytelling is meer luisteren dan vertellen; het is een dialoog. Ontdek in deze storytelling workshop wat verhalen zijn, wat ze doen en hoe ze werken. Je leert anders luisteren en zelf storytelling toepassen in communicatie en in gedragsverandering. Samen met je medecursisten verken je tijdens deze training storytelling een nieuwe wereld van verhalen en veranderen. 

Cursus Storytelling: studenten in lesomgeving

Storytelling bestaat uit twee woorden; story (het medium) en telling (de dynamiek van luisteren en (door)vertellen). Die combinatie is de kracht en het geheim van storytelling. In de communicatie worden verhalen bewust of onbewust ingezet met een duidelijk doel. Maar wat deze verhalen nu precies doen en hoe storytelling mensen in beweging krijgt, is vaak niet helemaal helder. In de cursus Storytelling aan de HU verkennen we de wereld van storytelling en leer je onderweg luisteren voor verhalen, ze herkennen en hoe je de kracht van storytelling kunt inzetten in communicatie, presentaties, leren en evalueren. 

Handig om te weten

Startmoment 4 april en 14 november 2024
Lesdata Voorjaar 2024:
4 april 2024 t/m 13 juni 2024 (m.u.v. 2 , 9 en 30 mei) van 19.00 – 22.00 uur.

Najaar 2024:
14 november 2024 t/m 23 januari 2025 (m.u.v. 5 en 26 dec en 2 jan) van 19.00 – 22.00 uur.
Studie-investering 6-10 uur per bijeenkomst
Kosten

€ 1250 (vrij van btw)

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Deelnemers Maximaal 12
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht , Incompany
Diploma Certificaat van deelname

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

Dit is de meest volledige cursus storytelling in Nederland. Je krijgt inzicht en leert waarom verhalen van levensbelang zijn en wat het effect is van storytelling. Je werkt zelf aan een verhaal en bekijkt hoe dat past binnen de communicatiedoelen. Je leert van cases en van elkaars verhalen. Je werkt met begrippen als spinnen, framen, zingeven, betekenis geven, gedrag beïnvloeden en veranderen.

In acht bijeenkomsten word je wegwijs gemaakt in het storytellinglandschap. We werken met storytelling als strategie (richten), tactiek (inrichten) en uitvoering (verrichten). Input en opdrachten komen uit je eigen praktijk en die van de docent(en). De bijeenkomsten zijn interactief, met oefeningen en workshops.

De lesopbouw is als volgt:

 • introductie: verhalen landschap en storytelling landschap
 • communicatie: storytelling als communicatiestrategie
 • verbinden: verhalen, gedrag beïnvloeden en veranderen
 • toepassen: storytelling in business
 • cocreëren: werken met verhalendynamiek
 • verspreiden: verhalen presenteren in sociale netwerken, media en social media
 • presenteren: je eindopdracht
 • afsluiting: wrap up met voorwaarden en valkuilen van storytelling

De lessen zijn praktisch met wetenschappelijke onderbouwing. Opdrachten en workshops geven je de mogelijkheid om van je eigen praktijkverhalen en die van je medecursisten te leren. De docenten brengen casussen en ervaringen uit hun eigen storytelling praktijk en onderzoek. In de digitale leeromgeving vind je opdrachten en literatuur, voor zelfstudie en is het mogelijk om, ook buiten de lesuren samen te werken met medecursisten. Er wordt veel eigen initiatief en input van de cursisten gevraagd om op postacademisch niveau te denken, leren en werken.

Je leert de wereld van storytelling en narratieven kennen en werkt met de toepassing van verschillende vormen van verhalen. Je kunt de dynamiek van corporate en organisational storytelling inzetten in communicatie. Je (her)kent spinning, framing en begrijpt diverse verhaaltechnieken. Na deze cursus kan je daarmee een pakkend, geschreven, visueel of mondeling verhaal construeren. Je kunt de kracht van het cocreëren van verhalen toepassen en je begrijpt hoe daarmee gedrag wordt beïnvloed en veranderd en hoe kennis en ervaringen worden gedeeld.

Toelating

Hbo werk- en denkniveau. Deelnemers voor deze cursus worden geselecteerd. Voor aanvang van de cursus stuur je je cv op.

Docenten

Tijdens de cursus Storytelling krijg je les van docenten met veel praktijkervaring. De cursus sluit daardoor perfect aan op de dagelijkse realiteit.

Petra Muns

Petra Muns (1968) is een ervaren trainer, coach en adviseur die haar expertise inzet voor professionals. Ze heeft een uitgebreide ervaring in het werken met en bij diverse grote overheidsorganisaties, waaronder de Politie en de Belastingdienst, waar ze training en coaching ontwerpt en faciliteert. Haar focus ligt voornamelijk op storytelling en storylistening, waarbij ze methodisch verhalen inzet als een krachtig instrument voor verandering.

Welk verhaal brengt transformatie teweeg? Welk verhaal brengt rust of zelfs passiviteit? Welk verhaal veroorzaakt boosheid? Het begrijpen van deze mechanismen stelt je in staat om bewust invloed uit te oefenen met onze eigen verhalen. Hierdoor worden verhalen plotseling krachtige instrumenten voor verandering. Petra deelt graag haar moedige en plezierige aanpak met jou om deze instrumenten effectief te hanteren. Ze ontwikkelt speelse methodische interventies gebaseerd op storytelling, die ze inzet voor coaching, onderwijs, training en advies.
Petra inspireert en motiveert anderen en ze gaat graag samen op zoek naar de juiste vorm en inhoud van verhalen voor professionele doeleinden. Ze heeft een talent om jouw unieke verhaal te herkennen en te benutten.
In deze training deelt Petra haar favoriete methodieken en werkvormen, met name hoe deze werken in de praktijk. De kennis heeft ze onder andere opgedaan bij de Storytelling Academy, waar ze als expert-lid is aangesloten, en tijdens haar drama-opleiding.

Arianne Wienke

Voor Arianne gaat Storytelling over communicatie, gedrag en (persoonlijk) leiderschap. Jouw verhalen maken jou uniek.

Als storyteller leert Arianne je hoe je verhalen kunt gaan inzetten voor jezelf, het bedrijf waar je werkt of je eigen onderneming. Ze laat je de kracht van verhalen zien, horen en beleven.

Na deze opleiding

Na Storytelling kun je kiezen voor een andere cursus op het gebied van communicatie & media. Bijvoorbeeld Communicatie & gedragsverandering of Neuromarketing.

Je leert over het verhaal als medium: de functie, de rol en het effect van story en storytelling. Zodra je daar inzicht in hebt, zie je hoe storytelling mensen helpt mobiliseren. En hoe je een volkomen natuurlijk fenomeen als verhalen vertellen kunt toepassen in de communicatiepraktijk, in transities en verandertrajecten.

Wanneer je de cursus Storytelling succesvol afrondt (minimaal 80% (fysieke) aanwezigheid), ontvang je een bewijs van deelname.

Overige informatie

De cursus Storytelling kost € 1250, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

Deze cursus Storytelling is voor iedereen die veranderingen krachtig wil doorvoeren, draagvlak wil creëren en verandering wil communiceren. Of je dit nu binnen de eigen organisatie wil doen of voor klanten of kiezers. Deze cursus is nuttig als je in de communicatie, marketing, consultancy of politiek werkt.


Waarom Storytelling bij de HU?

 • Volg praktijkgericht onderwijs

  Jouw ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. En wat je leert, pas je meteen toe in je werk.

 • Krijg begeleiding die werkt

  Jouw groei als student staat voorop, daarom steekt de HU veel tijd en energie in begeleiding en advies.

 • Kies een praktijkgerichte opleiding

  De inzichten en kennis die je tijdens deze cursus opdoet, kun je meteen in je werk gebruiken.

"In de opleiding Storytelling heb ik de formule geleerd voor het schrijven van een verhaal. Geen toverspreuk of magie maar een duidelijk stappenplan die je in acht boeiende bijeenkomsten meeneemt op het pad van de held op zoek naar het elixer."

Renko Kooistra Content & Social Media Manager
arnoud frericks

"De cursus Storytelling heb ik ervaren als een cadeautje. Door de inspirerende lessen, praktische tools en prachtige verhalen, maar zeker ook doordat ik nu bewuster aandacht heb voor alle verhalen om me heen."

Arnoud Frericks Programmacoördinator/beleidsadviseur

Vragen over de opleiding?

Volg deze opleiding op