De opleiding

De Master of Engineering is vernieuwd in 2024. Het programma bevat de meest up-to-date kennis in het Asset Integrity Management domein en is geïnspireerd op het raamwerk van ISO 55000. Het doel van het programma is professionals op te leiden om waarde te creëren uit assets, door gebruik te maken van engineering- en leiderschapsvaardigheden.

De Master of Engineering in Asset Integrity Management leert professionals ethische sensitiviteit te ontwikkelen en reflectief te denken. Je verbetert je onderzoeksvaardigheden, je leert innovatieve manieren van problemen oplossen en je bevordert interdisciplinaire samenwerking. Het programma richt zich op impactvolle oplossingen voor asset management.

Master of Engineering, tijdens de opleiding

Inhoud van de Master of Engineering

De Master of Engineering in Asset Integrity Management is gebaseerd op de Professional Master Standard van de Nederlandse Vereniging voor Hogescholen. Dit programma legt de nadruk op het ontwikkelen van vakbekwaamheid, onderzoeksvaardigheden, interprofessioneel gedrag en het creëren van impact.

Het programma wordt uitgevoerd vanuit het perspectief ‘Line-of-Sight’, van beleid tot operationele uitvoering. Daarbij worden prestaties van fysieke assets gedurende de levenscyclus op duurzame en circulaire wijze gewaarborgd. Hierbij volgen we het referentiekader van het Institute of Asset Management (IAM).

Binnen de opleiding wordt gefocust op real-life projecten. We werken met verschillende werkvormen zoals hoorcolleges, workshops, blended learning, feedbackmomenten en peer review. De lessen zijn interactief. Er is veel ruimte voor discussie en het inbrengen van je eigen casuïstiek.

Elk semester werk je aan 1 of 2 praktische opdrachten binnen je eigen werkomgeving. Ook wordt elk semester een groepsproject uitgevoerd in een multidisciplinair team. Tijdens alle 3 de modules ligt er een sterke nadruk op het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden.

In het laatste semester schrijf je je thesis. Dat is een research- & developmentproject uitgevoerd dat je uitvoert binnen je eigen werkomgeving. 

Thema's

Het programma bestaat uit 3 modules die allemaal 1 semester duren, geïnspireerd op het framework van de NEN-ISO 55000-serie.

Asset Management

In de module ‘Asset Management’ maak je kennis met de strategische, tactische en operationele aspecten van asset management. Je leert hoe je asset management kunt afstemmen op de doelstellingen van een organisatie door data en inzichten te gebruiken voor strategische beslissingen binnen het kader van een Strategic Asset Management Plan (SAMP).

Asset Integrity

De module 'Asset Integrity’ richt zich op de reliability, safety en risk management van assets. Je leert risk- en safety assessments uit te voeren, begrijpt oorzaken van storingen en past life cycle engineering toe om de waarde en integrity van assets te verbeteren.

Asset Performance

In de module 'Asset Performance' onderzoek je hoe je optimale prestaties van assets bereikt. Dit omvat het afstemmen van onderhoudsbeheer op de technische conditie van assets gedurende hun levenscyclus. Je leert onderhoudsplannen op te stellen die aansluiten bij bedrijfs- doelstellingen en risico's, en maakt hierbij gebruik van technieken zoals condition-based maintenance.

De leiderschapsontwikkeling-leerlijn is naadloos geïntegreerd in deze 3 modules, waardoor je waardevolle leiderschapsvaardigheden opdoet tijdens je opleiding. We beginnen met de basisprincipes van leiderschap in de eerste module, besteden aandacht aan teamleiderschap en sluiten af met strategisch leiderschap en innovatie.

In het laatste semester schrijf je je thesis. Dat is een research- & developmentproject uitgevoerd dat je uitvoert binnen je eigen werkomgeving. 

Ons masterprogramma is in 2024 volledig vernieuwd. De inhoud van de lessen en de literatuur zijn up-to-date met de nieuwste inzichten in asset management. Onderwerpen zoals industrie 4.0, AI, sustainability en servitisation komen ook aan bod. Gerenommeerde professionals die werken in het asset managementwerkveld verzorgen het lesprogramma.

Vakken

In jaar 1 volg je de vakken Asset Management en Asset Integrity. In jaar 2 staan het vak Asset Performance en je thesis op het programma.

  • Strategic Asset Management
  • Tactical Asset Management
  • Operational Asset Management
  • Leadership Development Programme
  • Project Management
  • Research Methods & Techniques

  • Risk assessment & Safety
  • Life Cycle Engineering
  • Leading High-Performing Teams in the Leadership Development Programme
  • Contract Management
  • Research Methods & Techniques

  • Data Driven Business
  • Toyota Production System
  • Industry 4.0
  • Predictive Maintenance
  • Change Management
  • Strategic Leadership and Innovation in the Leadership Development Programme
  • Sustainability and Ethics
     

  • Je schrijft je thesis

Wil je een losse module volgen?

Ons 2-jarige masterprogramma bestaat uit 3 integrale modules van elk 15 ECTS en een Thesis van 15 ECTS. Wil je groeien als asset managementprofessional, maar twijfel je over een 2-jarig programma? Begin dan met 1 module. Je kunt ze in willekeurige volgorde volgen.

De Master of Engineering docenten

Boris Neefjes

Ir. Boris Neefjes

Moduleleider Asset Management - Algemeen Directeur bij Delfluent Services B.V.

Boris Neefjes is sinds 2015 algemeen directeur bij Delfluent Services B.V. In deze rol is hij verantwoordelijk voor de inzameling en zuivering van afvalwater voor bijna 1,5 miljoen inwoners en circa 40.000 bedrijven in de regio Den Haag.

Zijn grootste uitdaging ligt in het verbinden van verschillende bestuursniveaus en het samenwerken met aanbestedende dienst Hoogheemraadschap van Delfland en aandeelhouder Evides Industriewater B.V.

Boris begon zijn carrière in 1986 in de wilde scheepvaart. Na het behalen van zijn diploma aan de zeevaartschool heeft hij gedurende 10 jaar als hoofdwerktuigkundige toezicht gehouden op de exploitatie en het onderhoud aan boord van zeeschepen. Zijn vrouw, en later zijn twee dochters, motiveerden Boris om zijn carrière aan land voort te zetten.

Tijdens zijn werkzaamheden als Field Service Supervisor en hoofd Rotating bij Sulzer Turbo, en afdelingshoofd van Scheepsreparatiewerf Vlaardingen Oost Shiprepair, ontwikkelde Boris een interesse in onderhoud en asset management. Deze interesse kon hij verder uitoefenen als facilitair en rioleringsbeheerder in de gemeente Capelle aan den IJssel voordat hij aan de slag ging bij Evides Industriewater. Daar heeft Boris 5 jaar als Manager Onderhoud & Technische Ondersteuning leiding gegeven aan de onderhoudsafdeling en het assetmanagement van Evides Industriewater B.V.

Boris behaalde zijn masterdiploma in techniek en wetenschap met een specialisatie in Asset Management en Asset Integrity Management.

Simon van Benten

Simon van Benten MSc.

Moduleleider Asset Integrity - Consultant and Founder, NRS Consulting

Simon van Benten is de oprichter van NRS Consulting. Hij brengt zijn uitgebreide expertise op het gebied van advies en asset management naar het Master of Engineering-programma als moduleleider voor Asset Integrity.

Met een carrière die belangrijke projecten in de energie- en maritieme sector omvat, brengt Simon een schat aan praktische inzichten mee in zijn onderwijs. Zijn cursus bestrijkt een spectrum van belangrijke methodologieën, van Weibull-analyse tot Monte Carlo-simulaties, op maat gemaakt om studenten uit te rusten met een holistisch begrip van asset-integriteit.

De onderwijsaanpak van Simon wordt gekenmerkt door een mix van theoretische kennis en praktische toepassing, waardoor studenten worden voorbereid op het aanpakken van echte uitdagingen op het gebied van vermogensbeheer. Hij benadrukt het efficiënte gebruik van bestaande gegevens in besluitvormingsprocessen en pleit voor de integratie van deskundige inzichten in risicokwantificering. Simons rol gaat verder dan lesgeven; hij vormt toekomstige leiders op het gebied van vermogensbeheer via een curriculum dat academische diepgang combineert met praktische relevantie.

Frank Velthuis, hbo-deeltijdopleiding Master of Engineering, Hogeschool Utrecht

Frank Velthuis MEng.

Moduleleider Asset Performance - Director service development bij Vanderlande

Frank Velthuis is director service development bij Vanderland, een marktleider in logistieke procesautomatisering. Met een rijke carrière in voorspellend onderhoud, digitale productontwikkeling en digitale service-innovatie neemt hij een schat aan expertise mee naar het Master of Engineering-programma.

Zijn leiderschapsrollen bij Wärtsilä en betrokkenheid bij baanbrekende projecten in de maritieme en energiesector hebben zijn vaardigheden in het ontwikkelen van oplossingen voor complexe machines en systemen aangescherpt. Franks passie voor het benutten van technologie in vermogensbeheer, gecombineerd met zijn praktische ervaring in het leiden van diverse teams en het creëren van klantwaarde, verrijkt de Asset Performance-module van het programma. 

 

Zijn benadering van onderwijs omvat het begeleiden van studenten door praktische toepassingen van AI en machinaal leren in asset management te leren. Daardoor is het curriculum actueel en relevant.

Anne-Lot de Heus

Anne-Lot de Heus MSc.

Leadership Development Program - trainer en coach bij Feedback Training and Consulting

De ervaren trainer en coach neemt haar expertise op het gebied van persoonlijke en teamontwikkeling mee naar het Master of Engineering-programma. Anne-Lot richt zich op het stimuleren van duurzame gedragsveranderingen.

Dat doet zij vanuit de filosofie dat je beter aan het nieuwe kan bouwen in plaats van het oude te bestrijden. Zo helpt zij individuen, teams en organisaties hun doelen te bereiken. 

Haar aanpak is gericht op het bevorderen van nieuwe inzichten, het creëren van bewustzijn en het implementeren van effectieve interventies om persoonlijke en gedeelde doelstellingen te bereiken.

Haar werk wordt gekenmerkt door een toewijding aan het ontwikkelen van zelfbewustzijn en effectieve communicatie, die volgens haar fundamenteel zijn voor persoonlijke effectiviteit en gezamenlijk succes. Anne-Lot blinkt uit in het opnieuw verbinden van mensen en teams met hun innerlijke kracht, waardoor ze hun volledige potentieel kunnen realiseren.

Door gebruik te maken van een breed scala aan tools en methodologieën, waaronder Transactionele Analyse, NLP, systemisch werk, Functionele Fluency, DISC en LEGO Serious Play, is de trainings- en coachingstijl van Anne-Lot enthousiast, empathisch, resultaatgericht en diep intuïtief. Ze staat bekend om haar vermogen om een veilige leeromgeving te creëren en duidelijke, inzichtelijke begeleiding te bieden. Hierdoor levert ze een waardevolle bijdrage aan de leiderschaps- en professionele ontwikkelingscomponenten van het programma.

Diederik van Leeuwen, opleiding Master of Engineering, Hogeschool Utrecht

Ir. Diederik van Leeuwen

Docent Asset Management – Partner en manager assetmanagement bij IES Asset Management

Diederik van Leeuwen is partner en manager assetmanagement bij IES Asset Management, een ingenieursadviesbureau gespecialiseerd in de implementatie van assetmanagement. Hij studeerde werktuigbouwkunde aan de TU Delft.

Diederik werkt sinds 1995 als senior-consultant, interimmanager en trainer in asset- en maintenancemanagement. Bijvoorbeeld in de chemie, infrastructuur en het openbaar vervoer. Zijn specialiteit is strategische vraagstukken binnen assetmanagementorganisaties.

Hein Winkelaar

Hein Winkelaar MSc.

Docent Asset Performance - Oprichter van PSTAMP

Hein Winkelaar, oprichter van PSTAMP en Master of Science in Chemical Engineering, staat bekend om zijn innovatieve aanpak. Hij ontwikkelde het CheckStamp©-systeem waarmee de industriële veiligheid en efficiëntie aanzienlijk werden verbeterd.

Hein verrijkt onze Asset Performance-module met zijn uitgebreide ervaring in R&D en Operations Management.

Als gecertificeerd LEAN/TPM-instructeur en SHELL-gecertificeerd LEAN-coach strekt de expertise van Hein zich uit tot operationele optimalisatie en processtroomlijning. Zijn leiderschap op het gebied van operationeel management leidde tot opmerkelijke verbeteringen op het gebied van productiviteit, moreel en kostenefficiëntie, erkend door meerdere 'Best Plant Awards'.

In ons Master of Engineering programma combineert Hein zijn praktijkervaring met academische inzichten, waarbij de nadruk ligt op de praktische toepassing van asset management principes. Zijn toewijding aan voortdurende verbetering en het empoweren van het personeel maakt hem tot een essentiële aanwinst voor het programma en inspireert studenten om excellentie in vermogensbeheer na te streven.

Meer weten over deze opleiding?

De Master of Engineering rust op drie pijlers: theorie, praktijk en professionele vaardigheden. De studiebelasting is zo'n 20 uur per week, inclusief deelname aan projectgroepen en colleges, zelfstudie, praktijkopdrachten en de thesis. De colleges volg je op maandag van 13.00 tot 20.15 uur. Een aantal keer per semester vindt er ook een bijeenkomst plaats in de ochtend.

Tijdens de deeltijdopleiding Master of Engineering leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

De Master of Engineering draait om actualiteit, directe toepasbaarheid en flexibiliteit. Omdat de opleiding erg praktijkgericht is, stellen we jouw werkomgeving zo centraal mogelijk. De opdrachten gaan bijvoorbeeld over lopende projecten binnen het bedrijf waar jij werkzaam bent. De resultaten zijn daardoor meteen van waarde voor jouw werkgever.

Met de marktbehoefte als uitgangspunt zijn onlangs de master- en post-hbo-programma’s herzien en bijgesteld. Het referentiekader van het Institute of Asset Management (IAM) is verwerkt in het programma. De Master of Engineering is nu een state of- the-art programma in Maintenance & Asset Management, geïnspireerd op het framework van de NEN-ISO 55000. 

Na een intensief auditproces door het IAM van de Master of Engineering in Asset & Maintenance Management heeft het IAM de Master erkend als ‘The first recognized University to achieve the IAM standards and qualifications’. Hiermee is de HU, en specifiek de MoE-MAM, de eerste universiteit die door het IAM wordt erkend waarmee het diploma Asset management verworven kan worden.

Deze masteropleiding is geaccrediteerd door de NVAO. Een Raad van Advies houdt toezicht op de kwaliteit van het onderwijs en de aansluiting op de actuele beroepspraktijk.

De volledige master kost € 21.930 (vrij van btw).

De kosten voor één semester bedragen € 6.500 (vrij van btw).

"KENNIS IS MACHT, KENNIS DELEN IS KRACHT en noodzakelijk om binnen een landelijke organisatie met regio entiteiten een uniforme procesaanpak te realiseren en deze steeds te optimaliseren door de nieuwste technieken en opgedane praktijkervaring frequent met alle betrokkenen te delen"

Henk van Zwienen
Master of Engineering, gebouw Padualaan 97

Interesse in de Master of Engineering?

Vragen over de opleiding?