De opleiding

Tijdens de deeltijdmaster Leraar Nederlands ontwikkel je je als pedagoog, didacticus en vakspecialist. Je leert het onderwijs kritisch bekijken, maar wordt ook een specialist op het gebied van Nederlandse taal en literatuur.

De master Leraar Nederlands is een praktische en verdiepende opleiding. Je leert flexibel en bepaalt je eigen tempo. Je staat in totaal 160 uur voor de klas in een eerstegraads omgeving, bijvoorbeeld in de bovenbouw van de havo of het vwo van de school waar je nu al werkt.

Master Leraar Nederlands, tijdens de opleiding

Inhoud van de Master Leraar Nederlands

De masteropleiding Leraar Nederlands bestaat uit drie domeinen: letterkunde, taalvaardigheid en taalkunde. Het onderdeel letterkunde wordt vanuit historisch en sociaal perspectief onderwezen. Taalvaardigheid krijgt nadrukkelijk aandacht, mede in het licht van de recente maatschappelijke ontwikkelingen. Daarnaast wordt een degelijke taalkundige basis gelegd. Ook duik je diep in de pedagogiek en leer je kritisch naar onderwijsmethoden kijken.

Studenten kunnen aan de start van het studiejaar bij de intakecoördinator aangeven of zij de masteropleiding in een twee- of driejarig programma willen volgen.

Als de opleiding in twee jaar gevolgd wordt, bestaat het programma uit 45 EC per studiejaar. Indien de opleiding over drie jaar verdeeld wordt, bestaat het programma uit 30 EC per studiejaar.

Vakken jaar 1

  • Argumenteren
  • Moderne letterkunde
  • Historische letterkunde
  • ATW/TTW
  • Mondelinge taalvaardigheid
  • Literatuurtheorie en verhaalanalyse
  • Onderwijswetenschappen
  • Verkenning praktijkonderzoek
  • Werken aan professionele ontwikkeling 1

Vakken jaar 2

  • Taalverandering
  • Schrijfvaardigheid
  • Poëzie
  • Leesvaardigheid
  • Taalkunde in het onderwijs
  • Didactiek van het schoolvak Nederlands
  • Masterdocent Nederlands 2

Tijdens je masteropleiding is het belangrijk dat je veel praktijkervaring op doet, vandaar dat je tijdens de hele opleiding 160 uur voor de klas staat in een eerstegraads omgeving (liever 200 uur). Dit kan bijvoorbeeld op de school waar je al werkt. 

Voor je afstudeeronderzoek kies je een onderwerp dat je tijdens je lespraktijk tegenkomt. Met je eindassessment laat je zien dat jij klaar bent om als eerstegraads leraar Nederlands voor de klas te staan.

Wil je een losse module volgen?

Wil je je als leraar in het voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs verder professionaliseren, maar weet je niet zeker of je een hele masteropleiding wilt doen? Je kunt ook een of enkele vakoverstijgende en vakspecifieke module(s) los volgen. Na iedere mastermodule kun je besluiten om verder te gaan en de modules te stapelen tot een masteropleiding.

De Leraar Nederlands: onze docenten

De docenten zijn gerenommeerde deskundigen op hun vakgebied met passie voor hun vak.

Meer weten over deze opleiding?

Je bent ongeveer 30 uur per week kwijt aan de master Leraar Nederlands als je een tweejarig programma volgt, 20 uur bij een driejarig traject. Je bent op de woensdag op de HU aanwezig. Daarnaast geef je tijdens je hele opleiding in totaal 160 uur les in een eerstegraads omgeving, dit kun je vaak doen op de school waar je al werkt.

Tijdens de master Leraar Nederlands leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Je geeft tijdens de master Leraar Nederlands 160 uur les in een eerstegraads omgeving, dus aan de bovenbouw van de havo of vwo of op het hbo. Het is het handigst als dit kan op de school waar je al werkt. Het is ook mogelijk om een andere stageplaats te regelen.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Ben je al leraar, dan kun je ook in aanmerking komen voor een lerarenbeurs of een tegemoetkoming leraren. Voor boeken, andere lesmaterialen en excursies ben je jaarlijks ongeveer € 300 kwijt.

Vragen over de opleiding?