De opleiding

De Master Leraar Aardrijkskunde is helemaal toegespitst op de praktijk. Na deze opleiding weet jij jouw leerlingen in het eerstegraads gebied te enthousiasmeren voor het vak aardrijkskunde. Je bent in staat om het beste uit hen te halen wat betreft geografische kennis en vaardigheden. Tijdens deze masteropleiding geef je minimaal 160 uur les in het eerstegraads gebied. Bijvoorbeeld in de bovenbouw op de school waar je al werkt.

Daarnaast ligt de nadruk op vakverdieping, vakdidactiek en onderzoek. Jij leert, door praktijkopdrachten en veldwerk, onder andere meer van geologie en het klimaat. Maar je gaat ook onderzoek doen. Je kijkt met een kritische blik naar het huidige onderwijs en bedenkt waar en hoe het beter kan.

Master Leraar Aardrijkskunde, tijdens de opleiding

Inhoud van de Master Leraar Aardrijkskunde

Als echte aardrijkskundefanaat kun jij vol aan de bak tijdens deze masteropleiding. Je duikt de geografie in, door modules als Stadsgeografie, Politieke geografie, Systeem aarde of Klimaat en klimaatveranderingen te volgen. Tijdens de module Regionale geografie komt fysische en sociale geografie in synthese aan bod. Vakdidactiek komt zowel in aparte modules, als geïntegreerd in de vakcursussen uitgebreid aan bod. Daarnaast leer je nog veel meer over
het leraarschap.

Vakken jaar 1

  • Werken aan vakdidactische ontwikkeling
  • Globalisering / ontwikkelingslanden
  • Systeem aarde
  • Bevolking en duurzaamheidsvraagstukken
  • Landschapsbiografie
  • Educatief ontwerp
  • Onderwijswetenschappen
  • Verkenning praktijkonderzoek

De masteropleiding Leraar Aardrijkskunde is vooral heel praktisch. Je organiseert bijvoorbeeld een veldpracticum, werkt met GIS en stadsonderzoek. Je geeft 160 uur les, waarschijnlijk op de school waar je nu al lesgeeft en doet hier ook een praktijkonderzoek.

Vakken jaar 2

  • Regionale geografie
  • Water en integraal waterbeheer
  • Culturele / politieke geografie
  • NLT
  • Klimaat en klimaatverandering
  • Stadsgeografie
  • Masterdocent Aardrijkskunde 2

Als afstudeeronderzoek kies je een onderwerp dat je aanspreekt, iets wat je elke dag meemaakt voor de klas of iets wat jij graag zou verbeteren. Tijdens je eindassessment laat je zien dat jij er klaar voor bent om als leraar aardrijkskunde eerstegraads voor de klas te staan.

Wil je een losse module volgen?

Wil je je als leraar in het voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs verder professionaliseren, maar weet je niet zeker of je een hele masteropleiding wilt doen? Je kunt ook een of enkele vakoverstijgende en vakspecifieke module(s) los volgen. Na iedere mastermodule kun je besluiten om verder te gaan en de modules te stapelen tot een masteropleiding.

De Leraar Aardrijkskunde docenten

De docenten zijn gerenommeerde deskundigen op hun vakgebied met passie voor hun vak.

Meer weten over deze opleiding?

Je bent ongeveer 30 uur per week kwijt aan de master Leraar Aardrijkskunde als je een tweejarig programma volgt, 20 uur bij een driejarig traject. Je bent op de woensdag op de HU aanwezig. Daarnaast geef je tijdens je hele opleiding in totaal 160 uur les in een eerstegraads omgeving, dit kun je vaak doen op de school waar je al werkt.

Tijdens de masteropleiding Leraar Aardrijkskunde leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Tijdens de Master Leraar Aardrijkskunde geef je 160 uur les in een eerstegraads omgeving. Als je al lesgeeft, doe je dit waarschijnlijk op de school waar je werkt. Heb je geen geschikte werkplek? Neem dan contact op, zodat bekeken kan worden of voor jou een goede werkplek gevonden kan worden.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Ben je al leraar, dan kun je ook in aanmerking komen voor een lerarenbeurs of een tegemoetkoming leraren. Voor boeken, andere lesmaterialen en excursies ben je jaarlijks ongeveer € 800 kwijt.

Master Leraar Aardrijkskunde, gebouw Padualaan 97

Interesse in de Master Leraar Aardrijkskunde?

Vragen over de opleiding?