De opleiding

Wil je alles leren over innovatie en organisatie in de zorg en ben je nauw betrokken bij alle ontwikkelingen in de sectoren zorg en welzijn? Dan is deze deeltijdopleiding geknipt voor je.

Als toekomstige student van deze opleiding heb je affiniteit met nieuwe vormen van zorg. Je vindt het organiseren van goede en betaalbare zorg belangrijk, net als het bieden van de best mogelijke kwaliteit.

Master Innovatie in Zorg en Welzijn, tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding Master Innovatie in Zorg en Welzijn

In het eerste jaar ligt het zwaartepunt bij de ontwikkeling van academische competenties en specialistische verdieping. Veel aandacht wordt besteed aan kritische reflectie op het eigen beroepsmatig handelen en de wetenschappelijke onderbouwing hiervan.

In het eerste jaar volgt u de volgende modulen:

 • Academische vaardigheden/Kritisch denken/Moreel redeneren
 • Evidence Based Practice
 • Vraagsturing
 • Strategie en Beleid
 • Persoonlijke effectiviteit/adviesvaardigheden
 • Een van de keuzemodules:
  • Leren en innoveren
  • Ketenzorg en verandermanagement
  • Acute zorg
  • Psychische kwetsbaarheid
  • Kwaliteit en Veiligheid

Het eerste jaar kunt u afsluiten met een certificaat waarop de keuzemodule vermeld staat. Uw studietempo kunt u zelf bepalen en er is geen presentieplicht voor de lessen maar het is efficienter om het reguliere programma en de lessen te volgen.

In het tweede jaar ligt het accent vooral op de ontwikkeling van strategische competenties en de persoonlijke effectiviteit. In het tweede jaar volgt u de volgende modulen:

 • Trajectontwerp/probleemanalyse/innovatie ontwerp
 • Logistiek, Bussinesscase en Financiën
 • Implementatie- en kennismanagement
 • Reflectieve praktijkvoering en persoonlijke effectiviteit

Het eerste jaar sluit je af met een certificaat op een van de volgende gebieden: adviseur ketenzorg en verandermanagement, adviseur leren en innoveren of adviseur kwaliteit en veiligheid. Zowel in het eerste als tweede jaar werk je bij iedere module aan een opdracht waarmee je een probleem in de praktijk oplost. Met het succesvol afronden van deze praktijkopdrachten in een samenhangend artikel studeer je uiteindelijk af.

Gedurende de gehele masteropleiding is er naast inhoudelijke verdieping en praktijkervaring ook aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. De aandacht voor persoonlijke effectiviteit, leiderschap en strategische positionering zorgt ervoor dat je diploma bijzonder effectief is in de praktijk.Docenten

Onze docenten hebben hun sporen verdiend in de praktijk en de academische wereld. Het zijn stuk voor stuk gerenommeerde professionals, ieder met zijn of haar eigen specialisatie. Met hun werk slaan zij een brug tussen de wetenschap en de zorgpraktijk.

Marlou de Kuiper, docent hbo master Innovatie in Zorg en Welzijn, Hogeschool Utrecht

Marlou de Kuiper

Docent

Marlou de Kuiper is een echte duizendpoot. Ze werkte jarenlang als verplegingswetenschapper en kinder- en tropenverpleegkundige en is daarnaast docent, geregistreerd supervisor en coach. Ze heeft verschillende boeken over het vakgebied op haar naam staan en is een veelgevraagd spreker.

Tijdens de master Innovatie in Zorg en Welzijn geeft Marlou de modules Vraagsturing, Adviesvaardigheden, Reflectieve Praktijkvoering en Kennismanagement.

Ruben van Zelm, docent hbo master Innovatie in Zorg en Welzijn, Hogeschool Utrecht

Ruben van Zelm

Docent

Ruben van Zelm is gespecialiseerd in het ontwerpen en implementeren van zorgpaden en kwaliteit en veiligheidsmethoden. Hij heeft ruime praktijkervaring opgedaan als verpleegkundige en is nu werkzaam als verplegingswetenschapper, onderzoeker, docent, trainer, consultant, auteur en spreker.

In de master Innovatie in Zorg en Welzijn geeft Ruben de modules Kwaliteit en Veiligheid en Implementatiemanagement.

Roelof Ettema, docent hbo master Innovatie in Zorg en Welzijn, Hogeschool Utrecht

Roelof Ettema

Docent

Roelof Ettema is verplegingswetenschapper, bedrijfskundige, marketeer en epidemioloog. Hij is gespecialiseerd op het gebied van de methode van onderzoek. Bij de master Innovatie in Zorg en Welzijn geeft Roelof de modules Strategie en Beleid, Logistiek, Businesscase en Financiën, en de keuzemodule Ketenzorg en Verandermanagement.

Winny Schuitemaker

Docent

Winny Schuitemaker is een van de eerste afgestudeerden van deze opleiding. Ze heeft ervaring als projectleider, innovator, kennismanager en beleidsmaker. Winny is betrokken bij de modules Ketenzorg en Verandermanagement, Implementatie- en Kennismanagement en Reflectieve Praktijkvoering.

Frank van der Meulen

Docent

Frank van der Meulen is filosoof, ondernemer, contrabassist en Nederlands kampioen gewichtheffen. Bij de master Innovatie in Zorg en Welzijn geeft Frank de lessen Socratische gespreksvoering en Moreel Redeneren.

Dennis van Kerkvoorden, docent hbo master Innovatie in Zorg en Welzijn, Hogeschool Utrecht

Dennis van Kerkvoorden

Docent

Dennis van Kerkvoorden is verpleegkundige, bestuurswetenschapper, docent en onderzoeker. Hij is gespecialiseerd in prestatiemeting, governance en toezicht in ziekenhuizen. Dennis geeft de module Strategie en Beleid en is betrokken bij onderdelen uit twee andere modules: Logistiek, Businesscase en Financiën en Kritisch Denken.

Overige informatie

Het onderwijs bij de master Innovatie in Zorg en Welzijn is interactief en praktijkgericht. Je buigt je in een klein leerteam over werkelijke problemen uit de praktijk. Naast de kennis en ervaring die onze docenten inbrengen, lever je ook samen met je studiegenoten, als professionals in de zorg- en welzijnssector, een bijdrage aan elkaars leerproces.

Tijdens de master Innovatie in Zorg en Welzijn leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je tussen de € 100 en € 1.500 kwijt, afhankelijk van wat je koopt of leent.

Foto van een dummy

"Wat sterk is aan de MIZW is dat de drie perspectieven - wetenschap, bedrijfskunde en patiënten - vanuit professioneel perspectief (ervaringsdeskundigheid) bij elkaar gebracht worden,"

Winny Schuitemaker (55 jaar) Docent Master Innovatie in Zorg en Welzijn
Ruben van Zelm, docent hbo master Innovatie in Zorg en Welzijn, Hogeschool Utrecht

"Het mooie van het afstudeertraject in onze master, is dat het bestaat uit een inhoudelijke en een organisatorische kant."

Ruben van Zelm (48 jaar) Docent Master Innovatie in Zorg en Welzijn

Interesse in de Master Innovatie in Zorg en Welzijn?

Vragen over de opleiding?