De opleiding

De master Human Capital Innovatie (HCI) leidt experts op die human capital aanjagen, stimuleren en versnellen. Zo draag je bij aan maatschappelijke transities.

De HCI-professional heeft diepgaande bedrijfskundige en human capital-kennis om het leer- en innovatievermogen te ontwikkelen van de mens en (samenwerkende) organisatie. Ook is hij of zij in staat flexibel te bewegen tussen stakeholders.

Meneer achter een laptop

Inhoud HCI

Deze deeltijdmaster bestaat uit 60 EC. De opleiding bestaat uit 4 modules van 15 EC en duurt 2 jaar. De modules zijn geordend op het macro-, meso- en micro-perspectief om het HCI-vraagstuk te onderzoeken.

In jaar 1 verdiep je je in human capital-vraagstukken vanuit macroperspectief. In de eerste module staan maatschappelijke uitdagingen en transities centraal. Ook onderzoek je welke impact deze transities en ontwikkelingen hebben op de arbeidsmarkt en hoe interventies verduurzaming van deze arbeidsmarkt kunnen bevorderen.

Bij de eerste module krijgen maatschappelijke, politieke, economische en bestuurlijke dynamieken aandacht. De tweede module is gericht op de regionale arbeidsmarkt en met name op de samenwerking in regionale ecosystemen. Hierin is aandacht voor verschillende manieren van organiseren en samenwerken, waaronder de benodigde condities voor een werkend ecosysteem.

In jaar 2 staan het meso- en microperspectief centraal. Het gaat in deze module om het stimuleren van innoveren en leren op organisatie- en teamniveau. Zo gaan we in op innovatiemanagement, bedrijfskunde en HR-disciplines zoals Human Resource Management (HRM) en Human Resource Development (HRD). 

De vierde en laatste module richt zich op het versterken van de lerende en wendbare professional. Dit microperspectief gaat over human capital -innovaties gericht op de duurzame inzetbaarheid en het aanpassingsvermogen van medewerkers.

Ook gaan we iedere module aan de slag met  3 funderende thema's:

  • praktijkonderzoek
  • design science 
  • professionele ontwikkeling en ethiek

De HCI-docenten

De docenten van de master HCI zijn topprofessionals uit het werkveld en de wetenschap. Zij weten als geen ander hun kennis en werkervaring om te zetten naar boeiende lessen. We stellen je graag aan het docententeam voor.

 

Machiel Bouwmans is hogeschooldocent bij het Instituut voor Arbeid & Organisatie, en onderzoeker binnen het lectoraat Beroepsonderwijs.

Zijn inhoudelijke focus ligt op de thema’s leren in organisaties en teams, zelfsturende teams, en kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethoden. Machiel is aan Wageningen Universiteit gepromoveerd op het thema zelfsturende teams.

Linda is Associate Lector en geeft les in de module Ecosysteemontwikkelaar in jaar 2. Ze is verbonden aan het lectoraat Organiseren van Waardig Werk.

Haar expertises zijn Goed werk en Bevordering van een inclusieve Arbeidsmarkt. 

Jaap is programmaleider van de opleiding en geeft les in de modules Arbeidsmarktstrateeg en Ecosysteemontwikkelaar in jaar 1. Zijn expertises: Sociologie, Strategisch HRM, Organisatieverandering en Onderzoekend Vermogen.

Deniz Seyhan is een ervaren en energieke professional met expertise in leiderschap, verandermanagement en onderwijs. Ze combineert haar passie voor coaching, onderzoek en onderwijs met een creatieve en dienstbare aanpak, gericht op duurzame ontwikkeling en praktische impact.

Voor HCI is Deniz coördinator van jaar 1 van deze masteropleiding en geeft ze les in de modules Arbeidsmarktstrateeg en Ecosysteemontwikkelaar van dat jaar. Haar expertise ligt op het vlak van Leiderschap & Management, Verandermanagement, Organisatiekunde, Sociale Psychologie, Bedrijfskunde, Economie & Maatschappij, Onderzoekend Vermogen en Projectmanagement 

Marc is coördinator van jaar 2 van de opleiding HCI en geeft les in de modules Programmaontwerper en Interventieregisseur van dat jaar. Zijn inhoudelijke focus ligt op het vlak van organisatie- en informatiemanagement, leiderschap en verandermanagement en datagedreven samenwerking en besluitvorming.

Lectoren

De volgende lectoren zijn betrokken bij de master HCI:

Annet Annet de Lange

"HCI-vraagstukken zijn gelaagd en ingewikkeld: alle stakeholders zijn betrokken en interventies zijn op allerlei niveaus"

dr. Annet de Lange
Foto van docent Kjell van der Giessen

"Het gaat niet alleen om werving of scholing, maar om de mens in de maatschappij, waar alles voortdurend in beweging is"

Kjell van der Giessen, MSc
Rozemarijn Greevenbosch

"Ik houd van structuur, maar de werkelijkheid is veel chaotischer dan de theorie – ik wil leren die complexiteit over te nemen"

Rozemarijn Greevenbosch, aankomend student

Meer weten over deze opleiding?

Heb je te maken met een auditieve, visuele of fysieke beperking, chronische ziekte, psychische kwetsbaarheid of neurodiversiteit zoals dyslexie, ADHD of ASS? Of ervaar je uitdagingen door (mantel)zorgtaken of familieomstandigheden? Bij de HU kun je rekenen op passende ondersteuning. Samen zorgen we ervoor dat jij je studie succesvol kunt voortzetten.

In Nederland kent 2 vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Zie binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht.

De master Human Capital Innovatie is een Nederlandstalig programma. Houd er wel rekening mee dat een deel van het studiemateriaal in het Engels is.

Alle belangrijke informatie over jouw opleiding vind je in de studiegids. Daarin staan de lesprogramma’s, studieonderdelen en belangrijke regelingen en afspraken.

Master of Projectmanagement, gebouw Padualaan 97

Interesse in de master Human Capital Innovatie?

Heb je nog vragen?