De opleiding

Als je al ervaring hebt met scheikunde, val je vanaf het eerste jaar met je neus in de boter. Je verdiept je kennis over scheikunde en leert wat het is om leraar te zijn.

Je bepaalt je eigen leerdoelen en werkt tijdens deze deeltijdopleiding in je eigen tempo. Je beginkennis bepaalt hoeveel je nog moet bijleren. Leren in de praktijk staat voorop. Je komt niet alleen te weten hoe je op een creatieve manier kennis overbrengt, maar staat vanaf het eerste jaar al voor de klas om ervaring op te doen.

Leraar Omgangskunde, tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding Leraar Scheikunde tweedegraads

Vanaf het eerste jaar wordt de leraar scheikunde in jou naar bovengehaald. Het jaar staat in het teken van het overbrengen van kennis. Hoe doe je dit op een leuke en creatieve manier? Vanaf februari loop je minimaal tien dagen stage en sta je minimaal vijf lesmomenten voor de klas.

Je krijgt alle ruimte om naar eigen inzicht je kennis te verdiepen en vaardigheden op te doen. Op het gebied van scheikunde leer je alles over snelheden, reacties, chemische reacties en de chemische industrie. Je loopt steeds meer dagen stage en staat vaker zelfstandig voor de klas. Zo kun je bepalen wat voor leraar je wilt zijn en welk schooltype bij je past. In je afstudeerjaar voer je een opdracht uit voor je stageplek en maak je een assessment.

Losse modules

De HU Lerarenopleidingen bieden een brede variant aan voor natuur- en scheikunde. Hiermee is het mogelijk om zowel een bevoegdheid voor het lesgeven in scheikunde als natuurkunde te behalen. Dit kan zelfs in vier jaar. Neem voor vragen over deze opleiding contact op met Iris van Marwijk, via iris.vanmarwijk@hu.nl.

Bekijk de modules

brede variant natuur- en scheikunde

De HU Lerarenopleidingen bieden een brede variant aan voor natuur- en scheikunde. Hiermee is het mogelijk om zowel een bevoegdheid voor het lesgeven in scheikunde als natuurkunde te behalen. Dit kan zelfs in vier jaar. Neem voor vragen over deze opleiding contact op met Iris van Marwijk, via iris.vanmarwijk@hu.nl.

Overige informatie

Je neemt zelf de regie in handen over je eigen leerproces. Je eindkwalificaties geven aan welke resultaten je moet behalen, maar je bepaalt zelf de weg, het tempo en de volgorde om daar te komen. Er is een begeleider om je te helpen. Tijdens de deeltijdopleiding leraar scheikunde tweedegraads staan vakkennis, pedagogische en didactische vaardigheden en ervaring voor de klas centraal.

Tijdens de deeltijdopleiding leraar scheikunde tweedegraads leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van je tweede studiejaar krijg je een bindend studieadvies*. Om door te stromen heb je minimaal 50 studiepunten van de propedeuse nodig (vrijgestelde studiepunten tellen niet mee). Haal je dit niet, dan moet je stoppen met de opleiding.

*Onder voorbehoud, nog geen besluit genomen over 'bindend' of 'dringend' studieadvies.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Bereken met de collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht hoe hoog jouw collegegeld uitvalt. Ben je al leraar, dan kun je ook in aanmerking komen voor een lerarenbeurs of een tegemoetkoming leraren. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 450 kwijt.

Combineer je opleiding hbo leraar scheikunde tweedegraads bijvoorbeeld met een opleiding tot leraar natuurkunde. Met een dubbele bevoegdheid mag je lesgeven in meerdere vakken en vergroot je je kans op een nieuwe baan. Als je als tweede bevoegdheid natuurkunde kiest, dan kun je deze zelfs binnen vier jaar halen!

Interesse in de bachelor Leraar Scheikunde tweedegraads?

Vragen over de opleiding?