De opleiding

Leraar aardrijkskunde word je niet alleen door de theorie te bestuderen. Excursies, veldwerk en stages zijn een belangrijk deel van je opleiding. Juist die combinatie maakt dat je een goede en inspiratievolle leraar wordt.

Nog voor je aan deze deeltijdopleiding begint, bespreek je tijdens een gesprek met je studiebegeleider wat jouw leerdoelen zijn en in welk tempo je deze behaalt. Je huidige kennis en vaardigheden bepalen hoeveel je nog bij moet leren.

Leraar Aardrijkskunde, tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding leraar aardrijkskunde tweedegraads

Je werkt aan je eigen ontwikkeling op het gebied van aardrijkskunde, onderwijskunde en didactiek. Je leert hoe je je kennis van aardrijkskunde overbrengt aan leerlingen. Tijdens de cursus Stadsgeografie ga je op veldwerkexcursie in de Randstad. Op aardrijkskundig gebied focus je op uiteenlopende soorten landschappen op wereldwijde en nationale schaal. In november solliciteer je naar een werkplek waar je een vaste dag per week gaat stage lopen.

De vakken van jaar 1

Je krijgt steeds meer ruimte om naar eigen inzicht kennis en vaardigheden op te doen. Je leert onder andere meer over klimaat, ruimtelijke ordening en ontwikkelingssamenwerking. In het derde jaar doe je veldwerk in Nederland en Marokko. Je blijft stage lopen, al wordt je rol voor de klas steeds zelfstandiger. In het laatste jaar kies je een minor en studeer je af.

Wil je een losse module volgen?

Ben je al leraar of wil je herintreden? Als je al een lerarenbevoegdheid hebt, kun je ervoor kiezen om één of meerdere bachelormodules te volgen om je kennis te verdiepen of weer op te frissen. De meeste van deze modules kunnen we ook incompany verzorgen.

Bekijk de modules

De Leraar Aardrijkskunde docenten

De docenten zijn gerenommeerde deskundigen op hun vakgebied met passie voor hun vak.

Meer weten over deze opleiding?

Je neemt zelf de regie in handen over je eigen leerproces. Je eindkwalificaties geven aan welke resultaten je moet behalen, maar je bepaalt zelf de weg, het tempo en de volgorde om daar te komen. Er is een begeleider om je te helpen. Tijdens je opleiding staan vakkennis, pedagogische en didactische vaardigheden en ervaring voor de klas centraal.

Tijdens de deeltijdopleiding hbo leraar aardrijkskunde tweedegraads leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van je tweede studiejaar krijg je een bindend studieadvies*. Om door te stromen heb je minimaal 50 studiepunten van de propedeuse nodig (vrijgestelde studiepunten tellen niet mee). Haal je dit niet, dan moet je stoppen met de opleiding.

*Onder voorbehoud, nog geen besluit genomen over 'bindend' of 'dringend' studieadvies.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Ben je al leraar, dan kun je ook in aanmerking komen voor een lerarenbeurs of een tegemoetkoming leraren. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 200 kwijt. In het eerste jaar kost het veldwerk je € 150, en € 900 in het tweede en derde jaar.

Interesse in de bachelor leraar aardrijkskunde?

Heb je nog vragen?