De opleiding

Tijdens de hbo-opleiding Ad Software Development leer je alles over wat er nodig is om software te ontwikkelen voor bijvoorbeeld (grote) informatiesystemen, webapplicaties en mobiele apps. Samen met een aantal studiegenoten vorm je een leerteam. Je leert hoe je moet werken aan de eisen van opdrachtgevers en vertaalt deze naar software waar gebruikers enthousiast van worden.

Je leert vanuit drie belangrijke concepten denken en werken:

 • object-oriented programmeren
 • werken met tools waaronder DevOps 
 • samenwerken vanuit Agile 

Je werkt en leert in een projectteam samen aan de ontwikkeling van software. Van een eenvoudige app voor een gesimuleerde opdrachtgever naar een complexe app voor een externe opdrachtgever en later voor het bedrijfsleven. In een leerteam verdiep je je samen in de ontwikkeling van professionele skills, zowel van jezelf als van je medestudenten.

Lessituatie

Inhoud van de opleiding Software Development

De opleiding is opgebouwd uit de fasen oriëntatie-, ontwikkel- en afstudeerfase. In elke fase werk en leer je naar concrete doelen rondom de terugkerende thema’s Software, User Experience (UX), Projectmanagement met Agile/Scrum en Professional Skills. De gefaseerde en thematische opbouw helpt je om je stap voor stap te ontwikkelen en complexere opdrachten voor externe opdrachtgevers en het bedrijfsleven uit te leren voeren.

In het eerste halfjaar ga je op school in teamverband (projectteam) met je medestudenten aan de slag in een gesimuleerde omgeving (docent als opdrachtgever).

 Je leert eenvoudige apps te ontwikkelen vanuit de basisconcepten, zoals:

 • imperatief programmeren (programma's worden opgesteld in de vorm van opdrachten die direct uitgevoerd kunnen worden)
 • object georiënteerd programmeren (programma's worden opgebouwd uit met elkaar samenwerkende objecten. Aan de hand van een object creëer je een datastructuur met verschillende gegevens en methodes)
 • testen
 • Agile/Scrum
 • UX

In het tweede halfjaar breid je deze basiskennis uit en ontwerp en ontwikkel je in teamverband complexe apps voor externe opdrachtgevers. Gastsprekers uit het werkveld delen in gastcolleges regelmatig hun expertise, ervaring en kijk op de wereld van software development.

In het tweede jaar ga je gedurende een half jaar 3 tot 4 dagen als junior software developer aan de slag bij een bedrijf in een co-makership stage. Voor een klein deel volg je nog geplande onderwijsactiviteiten van de thema’s in de opleiding, zoals de leerteambijeenkomsten en Software. Je bent nu zelf meer verantwoordelijk voor je eigen leren en richting binnen de software development wereld en bij het bedrijf waar je werkt.

In het laatste halfjaar (afstudeerfase) ontwikkel je je naar bekwaam niveau en toon je dat ook aan. Je loopt stage en gaat afstuderen in het bedrijfsleven waar je als softwareontwikkelaar werkzaam zult zijn om de fijne kneepjes van het vak te leren.

 • Je bouwt en stelt software beschikbaar die uit meerdere subsystemen bestaat, zoals bijvoorbeeld een front-end en backend met een REST-api en database
 • Je leert software te ontwikkelen die aansluit bij de eisen van klanten en gebruikers. Jij draagt hier zorg voor door het uitvoeren van requirementsanalyses en usability tests
 • Je leert in een Agile/Scrum teamverband software ontwikkelen, te beheren en te bewaken vanuit een ontwikkelstraat.

Docenten

Het docententeam bestaat uit docenten die hun sporen hebben verdiend in het bedrijfsleven. Na uitgebreide, succesvolle carrières besloten zij onderwijzer te worden. Externe (gast-) docenten uit het cloud-werkveld geven ook les.

Overige informatie

Een Ad-opleiding is een praktijkgerichte, tweejarige hbo-opleiding. Met een Ad-diploma vergroot je je kans op een baan zonder meteen een volledige vierjarige bacheloropleiding te moeten volgen. Maar mocht de studie bevallen, dan kun je alsnog doorstromen naar een bachelor-opleiding en deze verkort doorlopen.

Tijdens de opleiding werk je in leer- en projectteams samen met medestudenten aan projecten. De opleiding gaat uit van fysiek onderwijs èn online onderwijs. We zijn in staat hiertussen flexibel te schakelen tot zelfs volledig online onderwijs. Zowel leren, projectwerk als toetsing zijn volledig onderbouwd online uitvoerbaar.

Je werkt in een inspirerende leeromgeving aan echte projecten en doet dit in samenwerking met bedrijven. Zo krijg je instructie, neem je deel aan workshops, en bouw je de kennis die je nodig hebt op. Er is in de opleiding veel aandacht voor je ontwikkeling onder begeleiding van een studiecoach.

Aanbevolen:

 • een laptop met een up-to-date besturingssysteem Windows, Linux of macOS;
 • 8GB of meer intern geheugen;
 • 20GB of meer vrije ruimte;
 • 13" of meer hoge-resolutie scherm;
 • accuduur van minimaal 6 uur.

We merken dat studenten die nog nooit geprogrammeerd hebben het fijn vinden om er iets meer over te weten. Op w3schools.com kun je oefenen en ervaring opdoen met programmeren en wat daarbij komt kijken.

Ontdek op w3schools.com/python of w3schools.com/java of dit wat voor jou is!

Jouw ontwikkeling staat centraal. Gedurende de opleiding werken we met feedbackmomenten. Hierin volgen we samen jouw ontwikkeling met behulp van feed up (waar ga ik naar toe?), feedback (hoe doe ik het?) en feed forward (wat moet er nu gebeuren?). Zo geef je richting aan je leren en wordt je ontwikkeling zichtbaar.

Je rondt elk semester af met een assessment. Hierin toon je aan dat je aan de gewenste criteria voldoet. Je ontvangt studiepunten voor de behaalde criteria. Zo kun je aan het eind van de opleiding aantonen dat je alle onderdelen in de opleiding op bekwaam niveau beheerst.

Je studeert af als ‘Associate Degree Software Development’-ontwikkelaar.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt.

Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een studieadvies. Als de opleiding denkt dat je, gezien je resultaten, de studie hoogstwaarschijnlijk niet zult halen, krijg je het dringend advies om te stoppen. Dit advies mag je naast je neerleggen.

Interesse in de Associate Degree Software Development?

Vragen over de opleiding?