Tijdens de opleiding

Je komt tijdens je opleiding Leraar Wiskunde tweedegraads alles te weten over wiskunde. En je leert hoe je dit het beste aan leerlingen kunt presenteren.

Inhoud van de opleiding Leraar Wiskunde tweedegraads

Tijdens je eerste jaar ga je aan de slag met verschillende wiskundige vakken, maar leer je ook meteen meer over lesgeven. Vanaf november ga je op zoek naar een leerwerkplek en werk je één dag in de week op een school.

De vakken van jaar 1

Je weet al steeds beter wat voor leraar je wilt zijn. En je weet welk soort school goed bij je past. Je geeft één dag in de week les. Aan het einde van het jaar beslis je of je les wil geven in de onderbouw van havo en vwo of in het beroepsonderwijs.

In het derde jaar sta je twee dagen per week voor de klas. Samen met de school bepaal je projecten waarmee je aan de slag gaat. Je leert hoe wiskunde terugkomt in verschillende beroepen en hoe je lesgeeft aan de bovenbouw van het vmbo.

In het laatste jaar van je studie studeer je af. Je staat inmiddels drie dagen per week voor de klas. In overleg met de school waar je werkt, werk je aan je afstudeerproject. De rest van de tijd ben je bezig met de voorbereiding op je eindtoets en je afstudeeropdracht.

Tijdens de opleiding Leraar Wiskunde tweedegraads: voorbeeld van een lessituatie
 • 20%Praktijk
 • 80%Theorie

Contact

18
uur per week
 • 80%individueel werk
 • 20%Groepswerk

Zelfstudie

10
uur per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  Tijdens de opleiding Leraar Wiskunde tweedegraads krijg je te maken met de volgende lesvormen:

  • Hoorcollege
  • Werkcolleges
  • Projectgroepen
  • Stage
  • Simulatie
  • Vaardigheidstrainingen
  • Overleggen en gesprekken

  Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens, opdrachten en portfolio’s. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. 

  Tijdens je opleiding Leraar Wiskunde tweedegraads werk je met andere studenten in een leerteam. Een leerteambegeleider begeleidt je team tijdens je studie. Met deze begeleider bespreek je voortgang en eventuele studieproblemen.

  Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt.

  Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

  Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in de opleiding óf om te stoppen met de opleiding.

  In de studiegidsexterne link vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

  Waarom Leraar Wiskunde studeren bij de HU?

  • Lesgeven in twee vakken

   Je kunt een dubbele bevoegdheid halen. Je mag dan in twee vakken lesgeven. Je studie in het tweede vak begint in je derde studiejaar.

  • Vernieuwende lessen

   Je zit tijdens je opleiding niet alleen in de schoolbanken. Je krijgt op een vernieuwende manier les en je vult zelf je tijd in.

  • Gezellig en persoonlijk

   Er hangt een goede sfeer op de opleiding. Docenten hebben persoonlijke aandacht voor je.

  Debby Meissen, derdejaars student Leraar Wiskunde tweedegraads (voltijd)

  "De band die je opbouwt met de leerlingen is erg waardevol"

  Debby Meissen (27) Derdejaars student
  Sjors Hennen, vierdejaars student Leraar Wiskunde tweedegraads (voltijd)

  "Je gaat bijvoorbeeld onderzoeken of een parachute ontworpen in 1483 door Leonardo Da Vinci ook echt zou werken"

  Sjors Hennen (30) Vierdejaars student
  Bibliotheek

  Interesse in de bachelor Leraar Wiskunde tweedegraads?

  Heb je nog vragen?