Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding leraar Nederlands tweedegraads ontdek je alle aspecten van taal en onderwijs. Je loopt stage, leest boeken en leert hoe je een goede leraar wordt. Ook werk je aan je taalvaardigheid.

Inhoud van de opleiding Leraar Nederlands tweedegraads

In het eerste jaar werk je aan je kennis van de Nederlandse taal en literatuur. Je leert lesgeven en gaat al meteen ervaring opdoen in en voor de klas. Zo ontdek je hoe het is om leraar te zijn en hoe je op een boeiende manier kunt lesgeven. En je leert hoe je omgaat met je leerlingen.

De vakken van jaar 1

In het tweede jaar weet je steeds beter wat voor leraar jij gaat zijn. Je weet welk soort school goed bij jou past en je geeft één dag per week les op je stageschool. Aan het einde van het jaar beslis je of je les wilt geven in de onderbouw van de havo en het vwo, beroepsonderwijs of volwassenenonderwijs. Je leert ook meer over onze taal, literatuur en didactiek. 

Je draait twee dagen mee op je stageschool als leraar Nederlands. Je leert hoe je leerlingen met leerproblemen begeleidt. Bijvoorbeeld dyslexie of ADHD. Of dat nu is bij goed formuleren, een tekst doorgronden of argumentatiestructuren herkennen. En je werkt verder aan je persoonlijke ontwikkeling: je wordt, kortom, een goede docent.

In het laatste jaar voer je in overleg met je school, waar je drie dagen zelfstandig werkt, een afstudeerproject uit. Ook is er dit jaar ruimte om je kennis te verbreden of je te specialiseren met minors die bij jouw interesses en leerdoelen passen. Aan het eind van het jaar doe je je eindassessment en kun je als volwaardig docent aan de slag. 

Tijdens de opleiding Leraar Nederlands tweedegraads: voorbeeld van een lessituatie
 • 40%Praktijk
 • 60%Theorie

Contact

15
uur per week
 • 60%individueel werk
 • 40%Groepswerk

Zelfstudie

20
uur per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  Tijdens de opleiding Leraar Nederlands Tweedegraads werk je met innovatieve lesvormen, zowel online als in de klas. Je krijgt onder andere te maken met:
  • Hoorcolleges
  • Werkcolleges
  • Leerteams
  • Stage
  • Overleggen en gesprekken voeren

  Er zijn verschillende manieren van beoordelen. Naast schriftelijke tentamens, opdrachten en portfolio’s, word je ook beoordeeld op de leerdoelen waar je aan wil werken. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

  Tijdens je opleiding werk je met andere studenten in een leerteam. Een leerteambegeleider begeleidt je team tijdens je studie. Met deze begeleider bespreek je de voortgang en eventuele uitdagingen.

  Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina over collegegeld. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 400 tot € 750 euro kwijt.

  Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies krijgen om door te stromen naar het tweede jaar óf om te stoppen met de opleiding.

  In de studiegidsexterne link vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

  Waarom Leraar Nederlands studeren bij de HU?

  • Vernieuwende lessen

   Als je een lerarenopleiding bij Hogeschool Utrecht volgt, leer je lesgeven volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten en onderzoeken.

  • Lesgeven in twee vakken

   Je kunt een dubbele onderwijsbevoegdheid halen. Je doet langer over je studie, maar studeert tegelijk een ander vak.

  • Stageschool? Dat komt goed

   Scholen staan te springen om nieuwe docenten. Dankzij ons grote netwerk van stagescholen vind je zo een passende stageplek.

  Interieur gebouw Hogeschool Utrecht Padualaan 99, bibliotheek

  Interesse in de bachelor Leraar Nederlands tweedegraads?

  Heb je nog vragen?